Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αισιόδοξο ξεκίνημα για τις Νύχτες Πρεμιέρας

Αισιόδοξο ξεκίνημα για τις Νύχτες Πρεμιέρας

Η ονειροπόλα, 27χρονη Frances Ha μας ταξίδεψε σε μια ασπρόμαυρη Νέα Υόρκη, ανοίγοντας το 19ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, «Νύχτες Πρεμιέρας», το βράδυ της Τετάρτης στο κινηματοθέατρο Παλλάς.

Η ονειροπόλα, 27χρονη Frances Ha μας ταξίδεψε σε μια ασπρόμαυρη Νέα Υόρκη, ανοίγοντας το 19ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, «Νύχτες Πρεμιέρας», το βράδυ της Τετάρτης στο κινηματοθέατρο Παλλάς.

Από νωρίς η Βουκουρεστίου γέμισε κόσμο. Κατά τις 20:00, τα πρώτα πηγαδάκια είχαν σχηματιστεί στον πεζόδρομο, ακριβώς έξω από το Παλλάς. Ένα από τα πιο δημοφιλή κινηματογραφικά φεστιβάλ της Αθήνας, οι «Νύχτες Πρεμιέρας» θα ξεκινούσε σε λίγο και ήταν μια καλή αφορμή για τους ανθρώπους του χώρου, δημοσιογράφους, σκηνοθέτες, ηθοποιούς, καλλιτέχνες γενικότερα αλλά και για όσους αγαπούν το σινεμά, να τα πουν.

Σιγά-σιγά ο κόσμος άρχισε να πυκνώνει, συνέρρευσε στην είσοδο του Παλλάς, που για λίγο μπλόκαρε από εκείνους που ανέμεναν στην ουρά για την επιβεβαίωση των προσκλήσεων και οι προσκεκλημένοι κάθισαν αναπαυτικά στις θέσεις τους.

Λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Ορέστης Ανδρεαδάκης ανέβηκε στη σκηνή για να κηρύξει την έναρξή του.

Αφού ευχαρίστησε κοινό, Χορηγούς αλλά και όσους δουλεύουν για τη διοργάνωση, έκανε ιδιαίτερη αναφορά, για άλλη μια φορά, στο moto του Φεστιβάλ που φιγουράρει και στην αφίσα της εκδήλωσης Memini, ergo sum (θυμάμαι άρα υπάρχω) παραφράζοντας τη γνωστή φράση του Ντεκάρτ «Σκέφτομαι, άρα υπάρχω». Αναφέρθηκε και στον Σεφέρη ο οποίος είχε γράψει στα Ημερολόγια Καταστρώματος: «Η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί».

Και συνέχισε: «Αυτός ο πόνος, αυτή η βασανιστική αναζήτηση ήταν η κινητήρια δύναμη των φετινών φεστιβάλ. Για εμάς αυτή η φράση είναι μια αόρατη γραμμή που διατρέχει το φετινό φεστιβάλ, όλες τις ταινίες και τα αφιερώματα που μας θυμίζουν ό,τι οφείλουμε να θυμόμαστε. Να θυμόμαστε τι έγινε στη Γερμανία του ’30, αλλά και στην Παλαιστίνη του ’80 και του ’90, τι έγινε στην Κορέα του ’40, αλλά και στην Αμερική του ’50, τι έγινε στην πολιτισμένη υποκριτική Ολλανδία του ’60, αλλά και στη βάρβαρη Ιταλία του Μουσολίνι, τι έγινε στην Ελλάδα χθες το βράδυ, τι γίνεται παντού στον κόσμο όταν ξεχνάμε (σ.σ. εδώ ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα). Ειδικά σήμερα που η μνήμη στοχοποιείται ως άχρηστη, επικίνδυνη, αμφιλεγόμενη, εμείς δεν έχουμε παρά να την υπερασπιστούμε έστω και μέσα από τις ταινίες».

Συνολικά στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας, που διαρκούν έως τις 29 Σεπτεμβρίου, θα προβληθούν 206 ταινίες από κάθε γωνιά του κόσμου, 93 από αυτές ελληνικές παραγωγές, 15 μεγάλου μήκους, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και κινούμενα σχέδια, 78 μικρού μήκους, που είναι και το καμάρι του ελληνικού σινεμά, σύμφωνα με τον Ορέστη Ανδρεαδάκη.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αφιερώματα, ειδικές προβολές, masterclasses, εξαιρετικούς καλεσμένους -ανάμεσα στους οποίους η ελληνικής καταγωγής Αντέλ Εξαρχόπουλος, η οποία θα έρθει στην Ελλάδα για πρώτη φορά για την παρουσίαση της ταινίας Η Ζωή της Αντέλ που απέσπασε φέτος το Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ Καννών.

Μετά την τελετή έναρξης, ακολούθησε η προβολή της ταινίας Frances Ha του Νόα Μπάουμπαχ, με τη γλυκιά και ανέμελη Γκρέτα Γκέργουικ, ως μια ονειροπαρμένη 27χρονη που προσπαθεί να βρει νόημα στην ενήλικη ζωή της, να ξεπεράσει τις ματαιώσεις της και παράλληλα να επιβιώσει σε μια ασπρόμαυρη Νέα Υόρκη.

Από την Πέμπτη ξεκινούν οι προβολές των ταινιών στους κινηματογράφους: Δαναός 1 & 2, Odeon Opera 1 & 2, Ιντεάλ και στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Τζένη Παπαγεωργίου

in.gr

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024