Ενώ πλησιάζει η ψηφοφορία στη Γερουσία για την αποπομπή ή μη του Μπερλσουκόνι -ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επιβολή της ποινής- πληθαίνουν οι ανησυχίες για τις πολιτικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η υπόθεση: Το μπερλουσκονικό PdL δεν έχει προς το παρόν αποσύρει την απειλή του να «τραβήξει το χαλί» κάτω από την κυβέρνηση, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ενρίκε Λέτα δήλωσε πεπεισμένος πως «δεν θα συμβεί τίποτε μετά την ψηφοφορία της Τετάρτης». Στήριξη στον Λέτα με εκκλήσεις για υπευθυνότητα δίνουν Όλι Ρεν και Ζοζέ Μπαρόζο.

Την Τετάρτη, η επιτροπή της Γερουσίας θα αποφασίσει εάν ο Μπερλουσκόνι θα αποπεμφθεί. Ο Καβαλιέρε έχει κινητοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει για να το αποφύγει, ενώ βουλευτές και γερουσιαστές του κόμματός του έχουν απειλήσει ακόμη και με απόσυρση της στήριξης στον Λέτα -ο οποίος χρειάζεται και το PdL για να συνεχίσει να κυβερνά.

Ο ίδιος ο Λέτα κάλεσε εκ νέου σε σύνεση, υπογράμμισε τη σημασία της σταθερότητας στη Ρώμη ώστε να μην αναζωπυρωθεί το δυσμενές κλίμα απέναντι στην ιταλική οικονομία και εμφανίστηκε πεπεισμένος πως τα προβλήματα θα αποφευχθούν.

«Μετά την Τετάρτη, δεν θα γίνει τίποτε που να θέτει σε πίεση την κυβέρνηση» τόνισε ο Λέτα σε ομιλία του. «Η ευθύνη του να τινάξει κανείς όλα στον αέρα είναι τεράστια και θα χρειάζονταν εξηγήσεις στον ιταλικό λαό» τόνισε. «Εγώ δεν παίζω πολιτικά παιχνίδια» υπογράμμισε, έχοντας αναφέρει στην ίδια ομιλία με νόημα ότι η δυσκολότερη προσπάθεια στην πολιτική είναι να κρατά κανείς τα λόγια του.

«Θέλω να στείλω το πολύ ισχυρό μήνυμα πως δεν έχουμε την πολυτέλεια αστάθειας λόγω πολιτικών παιχνιδιών» σημείωσε, τονίζοντας: «Όλα βασίζονται στην σταθερότητα, χωρίς σταθερότητα δεν έχουμε ελπίδα να βρούμε διέξοδο».

Την Κυριακή, και οι Βρυξέλλες έδωσαν την στήριξή τους στον Ενρίκο Λέτα, επαναλαμβάνοντας το σκεπτικό του και καλώντας σε «σωφροσύνη».

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν υπογράμμισε σε συνέντευξή του σε ιταλική εφημερίδα ότι «είναι ύψιστης σημασίας να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα στη χώρα για να διασφαλιστεί η ανάκαμψη, κυρίως καθώς τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν πως η ιταλική οικονομία παραμένει αδύναμη».

Στον ίδιο τόνο έμεινε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο δίνοντας επίσης συνέντευξη σε ιταλική εφημερίδα. Λέγοντας πως δεν θέλει να εμπλακεί στα εσωτερικά της χώρας, ο Μπαρόζο σημείωσε ότι η Ιταλία «χρειάζεται συστημική σταθερότητα, είναι μία από τις μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης και όταν εμφανίζονται σημάδια αστάθειας, υπάρχουν επιπτώσεις στις αγορές».

«Σε αυτήν τη συγκυρία, η σωφροσύνη είναι θεμελιώδης» τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ