Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπάρχει ζωή μετά τις διακοπές;

Υπάρχει ζωή μετά τις διακοπές;

Οι καλές αναμνήσεις είναι στο κεφάλι μας για να μας γυρίζουν πίσω ή για να μας πηγαίνουν μπροστά;

Σοφία Εφραιμίδου, ψυχολόγος υγείας. Φωτό:shutterstock

Από τη Σοφία Εφραιμίδου, ψυχολόγο υγείας
Ένα από τα πιο συχνά θέματα έρευνας της σύγχρονης ψυχολογίας είναι η εύρεση πραγμάτων που κάνουν τους ανθρώπους χαρούμενους. Η ιδέα αυτή εξελίσσεται κάπως έτσι «Αν μάθουμε τι μας κάνει ευτυχισμένους, τότε θα μπορέσουμε να το κάνουμε όσο πιο συχνά μπορούμε έτσι ώστε να είμαστε πιο χαρούμενοι στην ζωή μας».
Έχουμε διαπιστώσει λοιπόν, ότι μια όμορφη εμπειρία, όπως οι διακοπές ή ένα γεύμα με τον αγαπημένο μας, μπορεί να βοηθήσει την θετική σκέψη. Ο λόγος πίσω από αυτόν τον συλλογισμό, είναι ότι αυτές οι εμπειρίες μπορούν να ανακληθούν και να επαναληφθούν, προκαλώντας ευχάριστα συναισθήματα. Έτσι λοιπόν, ενώ εσείς και οι φίλες χαίρεστε για την νέα πανάκριβη τσάντα που αποκτήσατε μετά από προσεκτική μελέτη του τελευταίου τεύχος του Marie Claire, φαίνεται ότι αυτήν η πρόσκαιρη χαρά δεν έχει το ίδιο αντίκτυπο με μια εμπειρία, όπως οι διακοπές τον καλοκαίρι του ’99 στην Σύρο!
Είναι όμως αλήθεια ότι μετά τις διακοπές μας, είμαστε ευτυχισμένοι; Νέα στοιχεία λένε ότι είναι αρκετά δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο. Ένας σημαντικός λόγος είναι το στρες της επιστροφής στην δουλειά. Και ας μην ξεχνάμε, ότι για κάποιους από εμάς, οι διακοπές από μόνες τους μπορεί να είναι αγχωτικές. Με άλλα λόγια, όταν σκεφτόμαστε τι επακολουθεί μετά τις διακοπές (βλέπε γραφείο, ΔΕΗ, Εφορία κτλ.) σίγουρα δεν μας δίνονται περιθώρια να «μεταφέρουμε» την ανεμελιά των διακοπών μαζί μας.
Ίσως αυτό που θα πρότεινε η ψυχολόγος σας είναι η «συναισθηματική» σας προετοιμασία πριν πάτε διακοπές. Αλλά επειδή ήδη διανύουμε την περίοδο του «Καλό χειμώνα», θυμηθείτε…οι αναμνήσεις μένουν για πάντα! Και για να τις διατηρήσετε φρέσκες κάντε μερικά απλά πράγματα. Για να αντλήσεις δύναμη και κουράγιο τις πρώτες ημέρες στο γραφείο, πάρε μαζί σου κάτι από τις τελευταίες διακοπές σου. Μια φωτογραφία ή ένα αναμνηστικό που ίσως σε βοηθήσουν να παραμείνεις χαλαρός.
Επιπλέον, είναι σημαντικό να επικεντρωθείς σε κάτι θετικό…Όπως για παράδειγμα, το γεγονός ότι το καλοκαίρι του 2013 ήταν πολύ δύσκολο για τους περισσότερους. Εσύ όμως κατάφερες να πας διακοπές, και να γυρίσεις στην δουλειά σου. Στοιχεία από έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν θετική και αισιόδοξη συμπεριφορά σχετικά με τα εργασιακά θέματα και όχι μόνο, είναι πολύ πιο ενεργητικοί και αισθάνονται πιο ήρεμοι.
Οι διακοπές σας μπορούν να σας κάνουν ευτυχισμένους αν οι θετικές σας εμπειρίες μπορούν να γίνουν απλά θετικές και αισιόδοξες αναμνήσεις! Χρησιμοποιήστε σωστά τις καλές σας αναμνήσεις!Μπορεί να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για έναν δύσκολο χειμώνα! Καλή επιστροφή!

woman.in.gr

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024