Στα χέρια των κατασκευαστών, κρίσιμο «μπάλωμα» για το Android
Το «μπάλωμα» που κλείνει το σοβαρό κενό ασφαλείας στο Android επιβεβαιώνει η Google ότι έχει διαθέσει από τον Μάρτιο του 2013 στους κατασκευαστές smartphone και tablet που συνεργάζονται μαζί της. Μάλιστα, κάποιοι από τους OEM, όπως η Samsung, έχουν ήδη αρχίσει να διαθέτουν την ενημέρωση στα Android τους. Πάντως, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι υπήρξε προσπάθεια παραβίασης των μηχανισμών ελέγχου των apps στο Google Play ή άλλα καταστήματα app.
H Google επιβεβαίωσε δια της εκπροσώπου της, Gina Scigliano στο δίκτυο ZDNet ότι, έχει διαθέσει από τον Μάρτιο το «μπάλωμα» που κλείνει το σοβαρό κενό ασφαλείας στο Android που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα από την νεοσύστατη εταιρεία ασφάλειας Bluebox. Ο κώδικας διατέθηκε στους κατασκευαστές (OEM) smartphone και tablet που συνεργάζονται μαζί της. Μάλιστα, κάποιοι από τους OEM, όπως η Samsung, έχουν ήδη αρχίσει να διαθέτουν την ενημέρωση στα Android τους, αναφέρει η εκπρόσωπος επικοινωνίας για θέματα Android. Υποβάθμισε δε το θέμα, βεβαιώνοντας ότι οι δικοί της μηχανισμοί ασφάλειας δεν έχουν καταγράψει καμία ένδειξη ότι υπήρξε προσπάθεια παραβίασης των μηχανισμών ελέγχου των apps στο Google Play και μάλιστα, όχι μόνο σε αυτό αλλά και σε άλλα καταστήματα app. Αναφέρθηκε δε και στον μηχανισμό “Verify Apps”, ο οποίος ελέγχει ότι δεν έχουν γίνει μη εξουσιοδοτημένες επεμβάσεις ακόμα και σε apps που δεν προήλθαν από το επίσημο κατάστημά της.
Πάντως, ήδη ερευνητές από τον χώρο της βιομηχανίας ανάπτυξης λογισμικού ασφάλειας ασχολούνται με το τρομακτικό, όπως περιγράφεται, κενό ασφάλειας που επιτρέπει να τυλιχτεί στο ίδιο πακέτο οποιοσδήποτε κώδικας (και με κακόβουλες προθέσεις) χωρίς να αλλάξει η κρυπτογραφημένη υπογραφή του app. Ήδη, ο Pau Oliva Fora της ViaForensics έχει γράψει ένα script που επιτρέπει στον χρήστη να επιλέξει ένα app, να το κάνει decompilation με το APKTool και μετά να το κάνει recompile, χωρίς να αλλάξει την κρυπτογραφημένη υπογραφή του. Εντούτοις, η εφαρμογή αφήνει στην συσκευή του χρήστη νέα αρχεία (που θα μπορούσαν να είναι κακόβουλα) με επαναλαμβανόμενα ονόματα αρχείου στο archive.
In.gr Τεχνολογία
- Φράνσις Φορντ Κόπολα: Από το UCLA στον «Νονό»
- Ολυμπιακός: Η 12άδα για το παιχνίδι με τη Ρεάλ Μαδρίτης – Πρόβλημα με Μόρις
- Χρυσός: Το κόλπο grosso της Γαλλίας – Τα κέρδη και η επιστροφή των ράβδων από τη Νέα Υόρκη
- ΟΗΕ: Βέτο Κίνας και Ρωσίας στο σχέδιο απόφασης για την προστασία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ
- ΑΕΚ: Με Γκρέι κόντρα στην Μπανταλόνα
- «Κλειστά» ακίνητα: Πώς απαλλάσσονται από φόρο οι ιδιοκτήτες

