Διαμεσολαβητής για την υπαγωγή σε πρόγραμμα διεύκολυνσης αποπληρωμής δανείων
Τροποποίηση με την οποία εισάγεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης στις ρυθμίσεις δανείων, κατέθεσε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, στο νομοσχέδιο για την ευνοϊκή μεταχείριση δανειοληπτών.
Τροποποίηση με την οποία εισάγεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης στις ρυθμίσεις δανείων, κατέθεσε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, στο νομοσχέδιο για την ευνοϊκή μεταχείριση δανειοληπτών.
Όπως εξήγησε, ο κ. Χατζηδάκης, η ρύθμιση «προχώρησε» μετά από συμφωνία με το υπουργείο Δικαιοσύνης και σύμφωνα με αυτή τα μέρη δύνανται να προσφύγουν στον θεσμό της διαμεσολάβησης και δεν υποχρεώνεται κάποιος να πληρώσει δικηγόρο.
Είναι συνεπώς δυνητική και όχι υποχρεωτική η προσφυγή στο Διαμεσολαβητή.
Με τη διάταξη που κατατέθηκε, τα μέρη δύνανται πριν την υποβολή της αίτησης για το πρόγραμμα διευκόλυνσης να προσφύγουν στη διαδικασία διαμεσολάβησης.
Σε περίπτωση που επιλεγεί αυτή η διαδικασία και αποτύχει, ο οφειλέτης δύναται να καταθέσει την αίτηση για το πρόγραμμα διευκόλυνσης ενώπιον του αρμόδιου Ειρηνοδικείου, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο προωθούμενο νομοσχέδιο, καθώς και αντίγραφο του πρακτικού αποτυχίας της διαμεσολάβησης.
Η εισαγωγή του θεσμού της διαμεσολάβησης είχε προταθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτη, αλλά επειδή η πρόταση προέβλεπε ότι θα είναι υποχρεωτική η παρουσία του δικηγόρου στις ρυθμίσεις δανείων και μάλιστα με παράβολο τουλάχιστον 200 ευρώ (50 ευρώ θα βάρυνε τον οφειλέτη και 150 ευρώ την τράπεζα), είχε βρει αντίθετο το υπουργείο Ανάπτυξης.
Τελικά, με τον τρόπο που εισάγεται ο θεσμός του διαμεσολαβητή, η προσφυγή σε αυτόν θα είναι δυνητική.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ένα περίεργο μήνυμα στον λογαριασμό του Χαμενεΐ
- Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Ρούμπιο ανέβαλε το ταξίδι του στο Ισραήλ εν μέσω της επίθεσης εναντίον του Ιράν
- Ιράν: Πάνω από 100 τα νεκρά παιδιά από το πλήγμα σε δημοτικό σχολείο
- Ιρανικός πύραυλος χτύπησε αμερικανική βάση στην Ιορδανία [βίντεο]
- Τα ΗΑΕ λένε ότι στοχοποιήθηκαν από 137 πυραύλους και 209 drones του Ιράν
- Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν με Τραμπ για τις εξελίξεις στο Ιράν