Διαμεσολαβητής για την υπαγωγή σε πρόγραμμα διεύκολυνσης αποπληρωμής δανείων
Τροποποίηση με την οποία εισάγεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης στις ρυθμίσεις δανείων, κατέθεσε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, στο νομοσχέδιο για την ευνοϊκή μεταχείριση δανειοληπτών.
Τροποποίηση με την οποία εισάγεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης στις ρυθμίσεις δανείων, κατέθεσε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, στο νομοσχέδιο για την ευνοϊκή μεταχείριση δανειοληπτών.
Όπως εξήγησε, ο κ. Χατζηδάκης, η ρύθμιση «προχώρησε» μετά από συμφωνία με το υπουργείο Δικαιοσύνης και σύμφωνα με αυτή τα μέρη δύνανται να προσφύγουν στον θεσμό της διαμεσολάβησης και δεν υποχρεώνεται κάποιος να πληρώσει δικηγόρο.
Είναι συνεπώς δυνητική και όχι υποχρεωτική η προσφυγή στο Διαμεσολαβητή.
Με τη διάταξη που κατατέθηκε, τα μέρη δύνανται πριν την υποβολή της αίτησης για το πρόγραμμα διευκόλυνσης να προσφύγουν στη διαδικασία διαμεσολάβησης.
Σε περίπτωση που επιλεγεί αυτή η διαδικασία και αποτύχει, ο οφειλέτης δύναται να καταθέσει την αίτηση για το πρόγραμμα διευκόλυνσης ενώπιον του αρμόδιου Ειρηνοδικείου, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο προωθούμενο νομοσχέδιο, καθώς και αντίγραφο του πρακτικού αποτυχίας της διαμεσολάβησης.
Η εισαγωγή του θεσμού της διαμεσολάβησης είχε προταθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτη, αλλά επειδή η πρόταση προέβλεπε ότι θα είναι υποχρεωτική η παρουσία του δικηγόρου στις ρυθμίσεις δανείων και μάλιστα με παράβολο τουλάχιστον 200 ευρώ (50 ευρώ θα βάρυνε τον οφειλέτη και 150 ευρώ την τράπεζα), είχε βρει αντίθετο το υπουργείο Ανάπτυξης.
Τελικά, με τον τρόπο που εισάγεται ο θεσμός του διαμεσολαβητή, η προσφυγή σε αυτόν θα είναι δυνητική.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- «Αμετανόητος θύτης» – Η Ροζάνα Αρκέτ γράφει ανοιχτή επιστολή στον Χάρβεϊ Γουάινσταϊν
- Ραφήνα: Εμπλοκή κάβου στην προπέλα του πλοίου «Θεολόγος» – Ταλαιπωρία για 673 επιβάτες
- Τορούν 2026: Εξασφάλισε το ασημένιο και προσπαθεί για το χρυσό ο Καραλής!
- Τι λέει στο in η δικηγόρος που γέννησε πρόωρα και δεν της αναγνωρίστηκε ανωτέρα βία
- Σακελλαρίδης: Πόσο ακόμα η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται ως τοποτηρητής του Τραμπ και του Νετανιάχου
- Ορμούζ: Οι ΥΠΕΞ των G7 δηλώνουν έτοιμοι να «λάβουν μέτρα για την στήριξη του ενεργειακού ανεφοδιασμού»

