Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εσείς πόση ώρα έχετε για τον εαυτό σας;

Εσείς πόση ώρα έχετε για τον εαυτό σας;

Εξασφαλίστε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας και να είστε βέβαιοι ότι θα γίνετε πιο αποδοτικοί.

Λουκία Λυκίδη

Δουλεύετε δεκατέσσερις ώρες την ημέρα, το στρες σας έχει χτυπήσει κόκκινο, τρώτε αποκλειστικά delivery και δυσκολεύεστε να θυμηθείτε πως μοιάζει ο σύντροφος σας; Αν απαντήσατε ναι σε ένα από τα παρακάτω σταματήστε ό,τι κάνετε. Στο βιβλίο αυτοβοήθειας με τίτλο Οι 7 συνήθειες των αποτελεσματικών ανθρώπων που έχει πουλήσει πάνω από 15 εκατομμύρια αντίτυπα ο συγγραφέας Στίβεν Κόβει χρησιμοποιεί το ευφάνταστο παράδειγμα ενός ανθρώπου που προσπαθεί να κόψει ξύλα με ένα μη ακονισμένο τσεκούρι. Προσπαθεί για ώρες χωρίς να καταφέρνει τίποτα μέχρι που κάποιος περαστικός στέκεται ακονίζει το τσεκούρι και αρχίζει να κόβει αποτελεσματικά. «Μα δεν προλάβαινα να το ακονίσω. Ήμουν πολύ απασχολημένος να κόβω ξύλα» λέει ο πρώτος. Τι σχέση έχει αυτή η παραβολή με το θέμα μας. Χρειάζεται μια μικρή απόσταση από τον φόρτο και την τρέλα της δουλειάς, για να αποδίδουμε καλύτερα.Ακονίστε την ψυχική και πνευματική σας υγεία ακολουθώντας τα παρακάτω απλά tips.
Αν έχετε πέντε λεπτά: Δείτε ένα αστείο βίντεο στο You Tube

Σύμφωνα με έρευνα του 2011 τα άτομα τα οποία αντιστάθηκαν στον πειρασμό να παρακολουθήσουν ένα αστείο βίντεο έκαναν πολύ περισσότερα λάθη σε ένα συγκεκριμένο project από αυτούς που το είδαν. Το γέλιο ενεργοποιεί τις ενδορφίνες και συνεπώς την καλή διάθεση, την συγκέντρωση και την καθαρή σκέψη.
Αν έχετε δέκα λεπτά: Τηλεφωνήστε σε μια φίλη. Όχι μην της στείλετε mail.
Στις περιπτώσεις που δεν έχετε χρόνο για καφέ, το να πείτε για λίγο τα νέα σας στο τηλέφωνο (ή ακόμη καλύτερα στο skype) με μια φίλη μπορεί να βοηθήσει στην συγκέντρωση σας. Το να δημιουργούμε και να συντηρούμε φιλίες και σχέσεις εκτός δουλειάς είναι πολύ σημαντικό. Δημιουργήστε σχέσεις με ανθρώπους με τους οποίους μπορείτε να επικοινωνήσετε ανοιχτά. Ακόμη και αν είναι ο άνθρωπος που σας ετοιμάζει το πρωί τον καφέ σας στο κυλικείο της εταιρείας.
Αν έχετε 20 λεπτά: Γυμναστείτε
Η άσκηση είναι τόσο σημαντική στην διαχείριση του άγχους και της κατάθλιψης όσο και η φαρμακευτική αγωγή. Να σημειωθεί ότι σε έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Bristol 74% των εργαζομένων που γυμνάζονταν πριν την δουλειά ή στο μεσημεριανό διάλειμμα διαχειρίζονταν πολύ καλύτερα τον φόρτο της δουλειάς τους. Επίσης η άσκηση μας κάνει να αρρωσταίνουμε λιγότερο. Και θυμηθείτε στις τέσσερις ώρες συνεχούς προσήλωσης χάνουμε το 80% της συγκέντρωσης μας. Χρειάζεται μόνο ένας απλός εικοσάλεπτος περίπατος στο μεσημεριανό διάλειμμα και η συγκέντρωση μας θα επιστρέψει δριμύτερη.
Αν έχετε μία ώρα: Προμηθευτείτε υγιεινό φαγητό
Μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Maryland στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψε μια άμεση σύνδεση μεταξύ του γρήγορου φαγητού και των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Με ένα τόσο έντονο lifestyle όλοι τείνουμε στο γρήγορο φαγητό. Οι άνθρωποι αναζητούν μια τροφή που θα τους τονώσει ή θα τους κάνει να νιώσουν καλύτερα εκείνη την στιγμή που μακροπρόθεσμα όμως δεν κάνει καλό στην υγεία και την διάθεση μας. Μία φορά την εβδομάδα γεμίστε το ψυγείο σας με φρούτα λαχανικά και προιόντα με χαμηλά λιπαρά και θα καταφύγετε δυσκολότερα στην pizza.
Αν έχετε 8 ώρες. Κοιμηθείτε.
Ναι ακόμα και αν δεν έχετε τελειώσει την δουλειά. Είναι πιθανότερο να κάνετε λάθη αν δεν έχετε κοιμηθεί καλά γιατί μερικοί νευρώνες του εγκεφάλου δεν σας υπακούν και κοιμούνται από μόνοι τους. Γι’ αυτό μην πολεμάτε την νύστα σας. Αποφύγετε τα πικάντικα φαγητά το βράδυ και προγραμματίστε το δείπνο σας όσο το δυνατόν πιο νωρίς. Σταματήστε να δουλεύεται τουλάχιστον μια ώρα πριν τον ύπνο και μην διατηρήστε μια καθημερινή ρουτίνα.
Αν έχετε μια εβδομάδα: Κλείστε εισιτήρια για τον αγαπημένο σας προορισμό.

Σύμφωνα με έρευνα του 2010 τα ταξίδια κάνουν τους ανθρώπους πιο χαρούμενους απ’ ότι το να αγοράζουν πράγματα. Επίσης οι διακοπές αυξάνουν την παραγωγικότητα. Στο Λουξεμβούργο οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν 32 ημέρες διακοπών τον χρόνο έναντι τον 15 με 25 που έχουν οι Αμερικανοί με την οικονομία των πρώτων να είναι 27% πιο αποδοτική από την αμερικάνικη. Συνδυάστε τις διακοπές σας με φιλανθρωπία. Η γενναιοδωρία και ο αλτρουισμός ενεργοποιεί συναισθήματα ευεξίας και αυτό το συναίσθημα πάει χέρι χέρι με την καθαρή σκέψη.

woman.in.gr

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024