Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πέθανε ο διάσημος τραγουδιστής Ζωρζ Μουστακί

Πέθανε ο διάσημος τραγουδιστής Ζωρζ Μουστακί

Πέθανε το πρωί της Πέμπτης στη Νίκαια της Γαλλίας, σε ηλικία 79 ετών, ο διάσημος τραγουδιστής Ζωρζ Μουστακί. Ο Ζωρζ Μουστακί τραγούδησε σε πολλές γλώσσες (γαλλικά, ιταλικά, ελληνικά, πορτογαλικά, ισπανικά, αγγλικά και αραβικά) και τα τραγούδια του αγαπήθηκαν από το κοινό χάρη στο ρομαντικό τους ύφος και τους ποιητικούς στοίχους τους. Στην Ελλάδα έγιναν μεγάλες επιτυχίες τα τραγούδια του «Ο Μέτοικος» και η «Μεσόγειος».

Πέθανε το πρωί της Πέμπτης στη Νίκαια της Γαλλίας, σε ηλικία 79 ετών, ο διάσημος τραγουδιστής Ζωρζ Μουστακί.

Το 2011 ο Ζωρζ Μουστακί είχε κάνει γνωστό πως έπασχε από αναπνευστικά προβλήματα και πως η «μη αναστρέψιμη» ασθένειά του τον καθιστούσε «οριστικά ανίκανο να τραγουδά».

Ο Ζωρζ Μουστακί, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Γιούσεφ Μουστακί, γεννήθηκε στις 3 Μαΐου 1934 στην Αλεξάνδρεια. Οι γονείς του ήταν έλληνες σεφαραδίτες εβραίοι από την Κέρκυρα, οι οποίοι είχαν μεταναστεύσει στην Αίγυπτο.

Το 1951 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου συνάντησε τον Ζορζ Μπρασένς και υιοθέτησε το μικρό του όνομα εκφράζοντας το θαυμασμό του προς αυτόν.

Ο Μουστακί έγραψε περίπου 300 τραγούδια για τους μεγαλύτερους γάλλους ερμηνευτές, όπως η Εντίθ Πιάφ ή ο Υβ Μοντάν, πριν τα τραγουδήσει ο ίδιος με επιτυχία.

Τα πιο διάσημα τραγούδια του παραμένουν το «Milord» (1958), γραμμένο για την Εντίθ Πιάφ και μεταφρασμένο σ’ ολόκληρο τον κόσμο, μετά το «Le Meteque» (Ο Μέτοικος, 1969), που τραγουδήθηκε αρχικά από την Πία Κολόμπο και το ρεφρέν του έχει κάνει το γύρο του πλανήτη.

Πολλά άλλα από τα τραγούδια του έγιναν κλασικά, όπως αυτά που ερμήνευσε το 1966 ο Σερζ Ρεζιανί, («Sarah», «Ma liberte», «Ma solitude», «Votre fille a vingt ans»), αλλά επίσης τα «La Dame Brune» (το τραγούδησε η Μπαρμπαρά το 1968) ή ακόμη τα «Joseph» και «La Marche de Sacco et Vanzetti».

Τη δεκαετία του ’60 μετέφρασε στα γαλλικά και τραγούδησε τραγούδια τουΜάνου Χατζιδάκι, ενώ το 1966 επισκέφθηκε τηνΕλλάδαγια πρώτη φορά. Αργότερα ερμήνευσε πολλά τραγούδια του Χατζιδάκι, μεταξύ άλλων την «Πορνογραφία».

Το 1970 πρωταγωνίστησε με το Μίκη Θεοδωράκη στην ταινία μικρού μήκους του Ροβήρου Μανθούλη «Είμαστε δυο» στην οποία τραγουδά στα γαλλικά τα τραγούδια που είχε γράψει στη φυλακή ο Μίκης Θεοδωράκης.

Στην Ελλάδα έγιναν μεγάλες επιτυχίες τα τραγούδια του «Ο Μέτοικος» και η «Μεσόγειος».

Ο Ζωρζ Μουστακί, ο οποίος ήταν επίσης ζωγράφος, ζούσε εδώ και πάνω από 40 χρόνια στο Ιλ Σεν-Λουί, στο Παρίσι.

Για τον θάνατο του Ζωρζ Μουστακί το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Μέσα από τα ‘σπασμένα’ ελληνικά του Ζορζ Μουστακί αναδύθηκε μία ακέραιη ελληνική ψυχή που εξέφρασε ένα ζεστό μεσογειακό αίσθημα. Τον αποχαιρετούμε όχι ως ‘Μέτοικο’, αλλά ως ένα σημαντικό Έλληνα καλλιτέχνη, από καταγωγή και από επιλογή».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024