«Πρώτα οι ανασφάλιστες καταθέσεις, μετά το δημόσιο χρήμα» για τις τράπεζες
«Σκοπός μας είναι να μην χρησιμοποιείται δημόσιο χρήμα για τη διάσωση των τραπεζών. Ωστόσο, κάποιες φορές θα είναι απαραίτητο να παρεμβαίνουν είτε οι εθνικές Αρχές είτε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ). Αυτό θα γίνεται όμως αφού έχουν συμμετάσχει στη διάσωση οι ανασφάλιστες καταθέσεις» δηλώνει ο αρμόδιος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ.
«Σκοπός μας είναι να μην χρησιμοποιείται δημόσιο χρήμα για τη διάσωση των τραπεζών. Ωστόσο, κάποιες φορές θα είναι απαραίτητο να παρεμβαίνουν είτε οι εθνικές Αρχές είτε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ). Αυτό θα γίνεται όμως αφού έχουν συμμετάσχει στη διάσωση οι ανασφάλιστες καταθέσεις» δηλώνει ο αρμόδιος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής.
Ο ευρωπαίος επίτροπος διαψεύδει ότι πρόκειται για παγιοποίηση του κυπριακού μοντέλου «πρώτα από όλα γιατί όλοι θα ξέρουν τους κανόνες από την αρχή» και έπειτα διότι η πρόταση της Κομισιόν για την απομείωση των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ που δεν καλύπτονται από την εγγύηση του κράτους προβλέπεται «ως έσχατη λύση, δηλαδή σχεδόν ποτέ δεν θα χρειαστεί κάτι τέτοιο».
Ο Μπαρνιέ αναγνωρίζει επίσης ότι στην περίπτωση της Κύπρου ελήφθη αρχικά «μία κακή απόφαση για τις ασφαλισμένες καταθέσεις (δηλαδή λιγότερο από 100.000 ευρώ) μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα και σε κατάσταση κρίσης. Κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί ξανά. Καταθέτες, ομολογιούχοι και μέτοχοι των τραπεζών έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μανόλης Τριανταφυλλίδης: Η παρακαταθήκη του για το ΑΠΘ και για την ελληνική γλώσσα
- Καλλιθέα: Σοκάρουν τα νέα ντοκουμέντα και οι μαρτυρίες για τον άγριο ξυλοδαρμό των δύο νεαρών από τον οδοντίατρο
- Ο Δίας και η Αφροδίτη – Οι «θεοί» του instagram στη Μύκονο
- Συναγερμός στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό – Το πλήρωμα έτοιμο για εκκένωση λόγω διαρροής
- Έλενα Τοπαλίδου: Αναβλήθηκε η δίκη για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ – Ελεύθερη η ηθοποιός
- Χαμάς: Δεν θα αφοπλιστούμε, αλλά μόνο η αστυνομία θα φέρει όπλα, δηλώνει μέλος του πολιτικού γραφείου της
