Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Tο δωρεάν ψηφιακό πανεπιστήμιο έφτασε, λέει ο συνιδρυτής της Wikipedia

Tο δωρεάν ψηφιακό πανεπιστήμιο έφτασε, λέει ο συνιδρυτής της Wikipedia

Πρώτο θύμα της διάδοσης του «ψηφιακού πανεπιστημίου» θεωρεί την βαρετή ακαδημαϊκή διάλεξη ο Τζίμι Γουέιλς, συνιδρυτής της Wikipedia, καλώντας τα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης να προσαρμοστούν στις νέες μορφές ανοικτής μάθησης. Ήδη καταγράφεται επιτυχία για τους ανοικτούς κύκλους μαθημάτων που προσφέρουν ορισμένα μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια, σημάδι στο οποίο ο Γουέλς βλέπει την έλευση του «μελλοντικού μοντέλου» στην ανώτατη εκπαίδευση.

Πρώτο θύμα της διάδοσης του «ψηφιακού πανεπιστημίου» θεωρεί την βαρετή ακαδημαϊκή διάλεξη ο Τζίμι Γουέιλς, συνιδρυτής της Wikipedia, καλώντας τα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης να προσαρμοστούν στις νέες μορφές ανοικτής μάθησης.

Ήδη καταγράφεται επιτυχία για τους ανοικτούς κύκλους μαθημάτων που προσφέρουν ορισμένα μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια, σημάδι στο οποίο ο Γουέλς βλέπει την έλευση του «μελλοντικού μοντέλου» στην ανώτατη εκπαίδευση.

«Αν τα πανεπιστήμια δεν απαντήσουν στην αύξηση των διαδικτυακών μαθημάτων με κάποιο πειστικό τρόπο, τότε θα εμφανιστούν νέοι παίκτες που θα τα αντικαταστήσουν», θεωρεί ο 47χρονος Γουέλς, όπως μεταδίδει το BBC.

Εδώ κι ενάμιση χρόνο, τα Μαζικά Ανοιχτά Διαδικτυακά Μαθήματα (Massive Online Open Courses, ή MOOC) γίνονται όλο και πιο δημοφιλή εντός των κύκλων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια, όπως το Στάνφορντ, το Πρίνστον, το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και το Μπέρκλεϊ στη Καλιφόρνια, παρέχουν δωρεάν κύκλους σπουδών σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα – αν και παρέχουν ένα απλό πιστοποιητικό παρακολούθησης και όχι κανονικό πτυχίο.

«Η επίδραση των μαθημάτων αυτών θα είναι κατακλυσμική και θα μεταμορφώσει τα πάντα στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης», λέει ο Γουέιλς. Και σημειώνει πως «τα πανεπιστήμια πρέπει να μάθουν να χρησιμοποιούν τις on line τεχνολογίες προς όφελος τους».

«Το μελλοντικό μοντέλο της ανωτάτης εκπαίδευσης θα δίνει στους φοιτητές τη δυνατότητα επιλογής της χρήσης διαφόρων μαγνητοσκοπήσεων και ηχογραφήσεων από διαλέξεις, μια μέθοδος που είναι πολύ πιο αποτελεσματική και προς την κατεύθυνση που πηγαίνει το διαδίκτυο αυτή τη στιγμή», καταλήγει ο Αμερικανός «γκουρού»της Wikipedia, συμβουλεύοντας, μεταφορικά, τα πανεπιστήμια που ακόμη δεν εχουν ενστερνιστεί τις νέες τεχνολογίες να «προσαρμοστούν ή να πεθάνουν».

Τα MOOC ξεκίνησαν το Νοέμβριο του 2011, όταν ο καθηγητής Σεμπάστιαν Τρουν του πανεπιστημίου Στάνφορντ – και αντιπρόεδρος της Google – «άνοιξε» δοκιμαστικά στο διαδίκτυο το μάθημα «Τεχνητή Νοημοσύνη» και εγγράφηκαν 160.000 «φοιτητές» από 190 διαφορετικές χώρες. Μετά την απρόσμενη αυτή επιτυχία ο καθηγητής δημιούργησε την εταιρεία πανεπιστημιακής τηλεκπαίδευσης Udacity η οποία προσφέρει 15 διαφορετικά μαθήματα.

Στα τέλη του 2011, το ΜΙΤ εξήγγειλε το δικό του διαδικτυακό κύκλο μαθημάτων με τίτλο MITx. Στο πρώτο του μάθημα εγγράφηκαν 120.000 «φοιτητές». Τον Απρίλιο του 2012 πολλά αμερικανικά πανεπιστήμια ανήγγειλαν ότι μέσω της ΜΚΟ και φιλεκπαιδευτικού οργανισμού Coursera που ίδρυσαν θα προσφέρουν μαθήματα μέσω ιντερνετ.

Με 1,9 εκατομμύρια εγγεγραμμένους από 196 χώρες και 35 συνεργαζόμενα πανεπιστήμια απ’ όλο τον κόσμο, το διαδικτυακό Coursera είναι, τρόπον τινά, το μεγαλύτερο ανοικτό και δωρεάν πανεπιστήμιο του κόσμου. Λίγο μετά, το ΜΙΤ και το Χάρβαρντ ανακοίνωσαν πως συνενώνουν τις δυνάμεις τους, υπό την πλατφόρμα EdX.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024