Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Χωρίς επαρκή αριθμό αναισθησιολόγων τα περισσότερα νοσοκομεία

Χωρίς επαρκή αριθμό αναισθησιολόγων τα περισσότερα νοσοκομεία

Στη υποστελέχωση των αναισθησιολογικών τμημάτων των νοσοκομείων έχει συντελέσει η οικονομική κρίση, γεγονός που αναδεικνύεται και από μελέτες της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας, που θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια των εργασιών του των εργασιών του 20ου Πανελληνίου Συνεδρίου Αναισθησιολογίας (25-27 Απριλίου, Αθήνα), μαζί με όλες τις επιστημονικές εξελίξεις, την ανάπτυξη αλλά και την επικαιρότητα στο χώρο της ειδικότητας.

Στη υποστελέχωση των αναισθησιολογικών τμημάτων των νοσοκομείων έχει συντελέσει η οικονομική κρίση, γεγονός που αναδεικνύεται και από μελέτες της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας, που θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια των εργασιών του των εργασιών του 20ου Πανελληνίου Συνεδρίου Αναισθησιολογίας (25-27 Απριλίου, Αθήνα), μαζί με όλες τις επιστημονικές εξελίξεις, την ανάπτυξη αλλά και την επικαιρότητα στο χώρο της ειδικότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από μελέτη που έγινε το 2011, οι κενές οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων ήταν 170 στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ οι μισές εξ αυτών αφορούσαν μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα, όπου διενεργείται το 60% των ετήσιων επεμβάσεων στην Ελλάδα.

Σήμερα, από άλλη έρευνα που διενήργησαν η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία μαζί με την Εταιρεία Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας Βορείου Ελλάδας, φαίνεται ότι είναι κενές το 30% των οργανικών θέσεων, ενώ 18 νοσοκομεία λειτουργούν με έναν έως δύο αναισθησιολόγους.

Η έλλειψη τόσο γιατρών αναισθησιολόγων όσο και νοσηλευτικού προσωπικού, έχει σαν αποτέλεσμα αφενός την ελλειπή παροχή αναισθησίας σε μη χειρουργικούς ασθενείς που υφίστανται επεμβατικές διεργασίες εκτός χειρουργείου (όπως στο γαστρεντερικό, αιμοδυναμικό, επεμβατική ακτινολογία κ.λπ.), και αφετέρου τη μακρά αναμονή των ελλήνων ασθενών για προγραμματισμένες επεμβάσεις. Επιπλέον, συντελεί στην ελλιπή λειτουργία οργανωμένης και στελεχωμένης Αίθουσας Ανάνηψης στο 40% περίπου των νοσοκομείων. Αυτό σημαίνει ανεπαρκή άμεση μετεγχειρητική παρακολούθηση των χειρουργικών ασθενών με σοβαρά προβλήματα υγείας ή μετά από σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις, εάν οι αναισθησιολόγοι δεν εργάζονταν συνήθως πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου τους και περισσότερες ώρες από την πλειοψηφία των ειδικευμένων γιατρών άλλων ειδικοτήτων.

Η τεράστια πίεση «παραγωγής» έχει, όμως αντίκτυπο στη σωματική και ψυχική υγεία των γιατρών και νοσηλευτών όπως καταγράφεται σε μια άλλη μελέτη που θα παρουσιασθεί στο συνέδριο.

Σε μια εποχή, λοιπόν, που μεγάλο ποσοστό οργανικών θέσεων παραμένουν κενές και οι πόροι σε υλικό και εξοπλισμό είναι περιορισμένοι, οι αναισθησιολόγοι καταβάλλουν καθημερινά μεγάλη προσπάθεια για να είναι ασφαλείς οι ασθενείς που λαμβάνουν αναισθησία.

Το ΔΣ της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας διαβεβαιώνει τους έλληνες ασθενείς ότι όταν υποβάλλονται σε αναισθησία στα κρατικά νοσοκομεία πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς κυρίως λόγω της υψηλής επιστημονικής κατάρτισης, αφοσίωσης και εγρήγορσης των Αναισθησιολόγων, αλλά και της επάρκειας του αναισθησιολογικού εξοπλισμού.

Οι προκλήσεις στο χώρο της Αναισθησιολογίας

Το 20ο Συνέδριο έχει την ιδιαιτερότητα να λαμβάνει χώρα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη, για τη χώρα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, περίοδο. Οι τρέχουσες πολιτικο-οικονομικές συνθήκες επέβαλαν την επικέντρωση φέτος, εκτός από τα κλινικά και σε θέματα Διαφύλαξης της Ασφάλειας και της Ποιότητας στην Περιεγχειρητική Περίοδο, όπως και σε θέματα Ιατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας, μια αδιαμφισβήτητη πρόκληση για τον κάθε γιατρό.

Το Συνέδριο αναμένεται να παρακολουθήσουν πάνω από 700 σύνεδροι, ενώ σημαντική θα είναι η παρουσία ελλήνων και ξένων ομιλητών από χώρες της ΕΕ, της Βαλκανικής Χερσονήσου, των ΗΠΑ και του Καναδά, που θα αναπτύξουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αναισθησιολόγος σήμερα, σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, για την παροχή φροντίδων υψηλής ποιότητας.

Κεντρικό ρόλο στο Συνέδριο έχουν η επίσημη ομιλία, στην Εναρκτήρια τελετή, του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Λονδίνου George Hall για την «Ιατρική Πρακτική σε εποχή Οικονομικής Κρίσης» και οι τρεις κεντρικές ομιλίες σε καυτά θέματα της ειδικότητας, όπως οι σύγχρονες «Ευρωπαϊκές Προδιαγραφές για την Εκπαίδευση στην Αναισθησιολογία» από την επόμενη πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αναισθησιολογίας (ESA) καθηγήτρια Daniela Filipescu, η «Αναισθησία και Ασφάλεια Ασθενών: Έχουμε Φτάσει στα Όριά μας;» από τον καθηγητή Andrew Fairley Smith, μέλος της Επιτροπής για την Ασφάλεια των ασθενών της ESA, και η «Μετανάστευση Αναισθησιολόγων: Ένα Πρόβλημα Στελέχωσης και Προγραμματισμού» από την Jannicke Mellin–Olsen, τέως Πρόεδρο του European Board of Anaesthesiology της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ιατρικών Ειδικοτήτων (UEMS).

Την τελευταία ημέρα του συνεδρίου διοργανώνεται ανοιχτή συζήτηση για τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας με διακεκριμένους συνομιλητές από τους χώρους της νομικής επιστήμης, της ιατρικής δεοντολογίας και του ενημερωμένου πολίτη, που θα επεξεργαστούν τα σημαντικά διλήμματα βιοηθικής, τα οποία όλο και πιο συχνά αντιμετωπίζει σήμερα ο αναισθησιολόγος.

Το Επιστημονικό Πρόγραμμα του 20ου Συνεδρίου φιλοδοξεί να παράσχει στους Έλληνες Αναισθησιολόγους τη δυνατότητα αφενός μεν να ανανεώσουν τις γνώσεις τους με ενημέρωση τόσο σε κλινικά θέματα αιχμής, όσο και σε θέματα ασφάλειας του ασθενούς και προστασίας του από τις επιπτώσεις της χειρουργικής επέμβασης, αφετέρου δε να εκπαιδευτούν σε σύγχρονες τεχνικές με την οργάνωση Κλινικών Φροντιστηρίων που αφορούν τη χρήση των υπερήχων στη διάγνωση, στον καθετηριασμό αγγείων και στην εφαρμογή νευρικών αποκλεισμών.

Θα συζητηθούν επίσης θέματα και σε άλλους νευραλγικούς τομείς της ειδικότητας της Αναισθησιολογίας, όπως η Επείγουσα Ιατρική, ο Πόνος, η Περιεγχειρητική φροντίδα του ασθενούς και η Εντατική Θεραπεία, δεδομένου ότι η Αναισθησιολογία τα τελευταία χρόνια έχει ξεφύγει από τα στενά πλαίσια της χορήγησης αναισθησίας για τις χειρουργικές και μόνον ανάγκες.

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024