Ικανοποιημένος ο Σόιμπλε με το Λουξεμβούργο για το τραπεζικό απόρρητο
Την ικανοποίησή του για την πρόθεση του Λουξεμβούργου να περιορίσει εν μέρει το τραπεζικό του απόρρητο εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με δηλώσεις του που δημοσιεύονται τη Δευτέρα σε γερμανική εφημερίδα. Ωστόσο, στη χώρα επικρατεί αναστάτωση, με τους Νέους Φιλελεύθερους να κατηγορούν την κυβέρνηση για την απόφασή της και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσωπικά, ότι προωθεί τη γερμανική προεκλογική προπαγάνδα.
Την ικανοποίησή του για την πρόθεση του Λουξεμβούργου να περιορίσει εν μέρει το τραπεζικό του απόρρητο εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με δηλώσεις του που δημοσιεύονται τη Δευτέρα σε γερμανική εφημερίδα. Ωστόσο, στη χώρα επικρατεί αναστάτωση, με τους Νέους Φιλελεύθερους να κατηγορούν την κυβέρνηση για την απόφασή της και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσωπικά, ότι προωθεί τη γερμανική προεκλογική προπαγάνδα.
«Χαιρετίζω κάθε βήμα προς την κατεύθυνση μιας αυτόματης ανταλλαγής τραπεζικών πληροφοριών», δήλωσε ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην περιφερειακή γερμανική εφημερίδα Ζάαρμπρικερ Τσάιτουνγκ.
«Είμαστε σε στενή επαφή με το Λουξεμβούργο και συζητήσαμε αυτό το θέμα πριν από μερικές εβδομάδες στο Βερολίνο με τους γερμανόφωνους υπουργούς Οικονομικών», δήλωσε ο Σόιμπλε, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από τη δημοσίευση της συνέντευξης.
Ωστόσο, οι Νέοι Φιλελεύθεροι του Λουξεμβούργου (JDL), που αποτελούν κλάδο του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, του κύριου σχηματισμού της αντιπολίτευσης, επέκριναν αυστηρά σήμερα την απόφαση της κυβέρνησης να περιορίσει εν μέρει το τραπεζικό απόρρητο.
«Το τραπεζικό απόρρητο είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την προστασία της ιδιωτικής σφαίρας και πρέπει να διατηρηθεί», υπογραμμίζει ο σχηματισμός σε ανακοίνωσή του.
Οι Νέοι Φιλελεύθεροι κατηγορούν την κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα στο Χριστιανικό Κοινωνικό Κόμμα και τους σοσιαλιστές ότι υποχώρησε στη διεθνή πίεση και στην πίεση των μέσων ενημέρωσης τα οποία εξομοιώνουν τη χρηματαγορά του Λουξεμβούργου με φορολογικό παράδεισο συγκρίσιμο με τα νησιά Καϊμάν.
Η σύγκριση αυτή δεν είναι «ανεκτή» και «θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή συνοχή», υπογραμμίζουν οι Νέοι Φιλελεύθεροι, οι οποίοι κατηγορούν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι έπαιξε το παιγνίδι της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ.
«Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προωθεί τη γερμανική προεκλογική προπαγάνδα», υποστηρίζεται στην ανακοίνωση των Νέων Φιλελεύθερων, των μόνων στο Λουξεμβούργο που έχουν προς το παρόν αντιδράσει στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Λικ Φρίντεν για ενδεχόμενη χαλάρωση του τραπεζικού απορρήτου.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι το επιχείρημα περί προστασίας της ιδιωτικής σφαίρας υιοθετεί και η «σύμμαχος» της Γερμανίας, Αυστρία, η οποία αρνείται να άρει το τραπεζικό απόρρητο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γερμανικό
- Παρά τις εντάσεις για τη Γροιλανδία, η Δανία θα αγοράσει στρατιωτικά αεροσκάφη από τις ΗΠΑ
- Ειρηνικός: 2 νεκροί σε νέο πλήγμα των ΗΠΑ κατά πλεούμενου σε διεθνή ύδατα
- Σομαλιλάνδη: Το Ισραήλ υπερασπίζεται στο ΣΑ του ΟΗΕ την απόφασή του να την αναγνωρίσει
- Ουκρανία: Τη συνέχιση παροχής στρατιωτικής στήριξης ενέκρινε η ιταλική κυβέρνηση
- Ουκρανία: Η Δύση πρέπει να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα επί του πεδίου, τονίζει ο Λαβρόφ,
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: Μύθοι και αλήθειες για τους «αιώνιους»
