Πειραματική ανοσοθεραπεία αναχαιτίζει την οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία
Ύφεση της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας πέτυχαν Αμερικανοί ερευνητές χάρη σε μια πειραματική μορφή ανοσοθεραπείας που εφάρμοσαν σε πέντε ασθενείς, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine.
Ερευνητές του Αντικαρκινικού Κέντρου Memorial Sloan-Kettering της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον καθηγητή ογκολογίας Ρενιέ Μπρέντγιενς, εξήγαγαν λευκά αιμοσφαίρια από τους ασθενείς στα οποία σε εργαστηριακές συνθήκες κατάφεραν να εισάγουν ένα αντικαρκινικό γονίδιο. Στην συνέχεια τα λευκά αιμοσφαίρια εμφυτεύθηκαν και πάλι στους ασθενείς.
Τα τροποποιημένα λευκά αιμοσφαίρια μόλις μια εβδομάδα μετά, κατάφεραν να εντοπίζουν και να καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα στον οργανισμό των ασθενών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι πέντε πάσχοντες από οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία είχαν αρχικά κάνει χημειοθεραπεία, αλλά, όπως συχνά συμβαίνει, η νόσος είχε επανεμφανιστεί, καθώς τα καρκινικά κύτταρα ανέπτυξαν την ικανότητα αντίστασης στα φάρμακα.
Οι ασθενείς με υποτροπιάζουσα οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, συνήθως έχουν ιδιαίτερα κακή πρόγνωση, αλλά η νέα ανοσοθεραπεία κατάφερε να σταματήσει την εξέλιξη της ασθένειας.
Μετά την στοχευμένη θεραπεία με τα γενετικά τροποποιημένα και αναπρογραμματισμένα ανοσοποιητικά κύτταρα-Τ, τέσσερις από τους πέντε ασθενείς έκαναν μεταμόσχευση μυελού των οστών και από αυτούς οι τρεις μέχρι σήμερα έχουν παραμείνει σε πλήρη ύφεση για διάστημα πέντε έως 24 μηνών, ενώ ένας ασθενής απεβίωσε από επιπλοκές άσχετες με τη νέα θεραπεία.
Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά την εξέλιξη των υπολοίπων τεσσάρων ασθενών για να δουν κατά πόσο η ύφεση θα είναι μακρόχρονη ή, εάν θα υπάρξει οριστική θεραπεία.
Όπως εξηγεί ο Δρ Μπρέντγιενς, «θα πρέπει να εξετάσουμε την αποτελεσματικότητα της εστιασμένης ανοσοθεραπείας σε περισσότερους ασθενείς, προτού καταστεί δυνατό να χρησιμοποιηθεί ευρέως στους ασθενείς με υποτροπιάζουσα οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία».
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η νέα ανοσοθεραπείθα, πιθανώς δεν επιφέρει πλήρη θεραπεία από μόνη της, αλλά μπορεί να αποτελέσει μια «γέφυρα», έως ότου οι ασθενείς κάνουν μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων.
Η υποτροπιάζουσα οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, αν και σπάνια, είναι θανατηφόρος για το 60% των ενήλικων ασθενών (έναντι 10-20% των παιδιών).
Ήδη φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη νέα ανοσοθεραπεία, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί επίσης και σε άλλες μορφές καρκίνου του αίματος και σε όγκους, όπως του προστάτη.
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Μεγάλη Βρετανία: Συμφώνησε με Αγκόλα και Ναμίμπια για επιστροφές «παράτυπων μεταναστών»
- Οι ΗΠΑ ανησυχούν για το βεληνεκές κινεζικών βαλλιστικών πυραύλων εναντίον πλοίων – Φτάνουν στην Δυτική Ακτή
- Βραζιλία: Ο πρώην πρόεδρος Μπολσονάρο υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση
- «Ένταση» ανάμεσα σε Νετανιάχου και την ομάδα του Τραμπ πριν τη συνάντηση της Δευτέρας
- Σκανδιναβία: Η καταιγίδα Γιοχάνες άφησε πίσω της δύο νεκρούς και χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα
- Ουκρανία: Ο Ζελένσκι λέει πως μετά την συνάντηση με τον Τραμπ θα έχει συνομιλίες με ευρωπαίους ηγέτες