Θα παραταθεί η περίοδος παραμονής των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα.

Αν και ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε πως τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ θα αποχωρούσαν στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας από τη Ελλάδα, μετά την σημερινή συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα προέκυψε πως οι Πολ Τόμσεν, Ματίας Μόρς και Κλάους Μαζούχ θα παραμείνουν και την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

«Μάλλον θα μείνουν στην Αθήνα και τη επόμενη εβδομάδα» δήλωσε στο in.gr στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Σχετική δήλωση έκανε στο in.gr και στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με το οποίο «η προοπτική είναι οι επαφές των επικεφαλής της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρωθούν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας».

Την είδηση επιβεβαίωσε αργότερα και το γραφείο του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως οι σημερινές επαφές του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα διεξήχθησαν σε πολύ καλό κλίμα και αφορούσαν στην εφαρμογή του προγράμματος.

Όπως τόνισαν, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν κυρίως στον προϋπολογισμό του 2013, στην απόδοση των μεταρρυθμίσεων και στα προαπαιτούμενα του Μαρτίου.

Οι επικεφαλής της τρόικα θα έχουν νέα συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης την Κυριακή στις 3, ενώ κρίσιμη θεωρείται η αυριανή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, καθώς σε αυτή θα τεθούν σε ανώτατο επίπεδο πολλά από τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς.

Πρέπει να τονισθεί πως στη σημερινή συνάντηση του Γ. Στουρνάρα με την τρόικα συμμετείχε και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Στουρνάρας πήγε στπο Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό.

Στην συνάντηση του κ. Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να εξετασθούν οι κυβερνητικές προτάσεις για την διευκόλυνση αποπληρωμής φόρων, ληξιπρόθεσμων χρεών και ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και η ρύθμιση για τη στήριξη των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Ο κ. Σαμαρά αναμένεται ακόμη να θέσει το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ για την εστίαση (από το 23% στο 13%), αλλά και για τη μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ