Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στον παραμυθένιο κόσμο των Γκριμ μάς ταξιδεύει το Ινστιτούτο Γκαίτε

Στον παραμυθένιο κόσμο των Γκριμ μάς ταξιδεύει το Ινστιτούτο Γκαίτε

Ο Χάνσελ και η Γκρέτελ, η Ωραία Κοιμωμένη, η Ραπουνζέλ, αλλά και ο λόρδος Βόλντεμορτ από τον Χάρι Πότερ και ο γάτος του Σρεκ, συναντιούνται σε μία έκθεση-φόρο τιμής στους διάσημους παραμυθάδες αδελφούς Γκριμ, με αφορμή τα 200 χρόνια από την έκδοση των ιστοριών τους. Η έκθεση διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Γκαίτε και ανοίγει τις πύλες της στις 13 Φεβρουαρίου.

Ο Χάνσελ και η Γκρέτελ, η Ωραία Κοιμωμένη, η Ραπουνζέλ, αλλά και ο λόρδος Βόλντεμορτ από τον Χάρι Πότερ και ο γάτος του Σρεκ, συναντιούνται σε μία έκθεση-φόρο τιμής στους διάσημους παραμυθάδες αδελφούς Γκριμ, με αφορμή τα 200 χρόνια από την έκδοση των ιστοριών τους. Η έκθεση διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Γκαίτε και ανοίγει τις πύλες της στις 13 Φεβρουαρίου.

Η συλλογή παραμυθιών των αδελφών Γιάκομπ και Βίλχελμ Γκριμ «Παιδικά και οικογενειακά παραμύθια», η οποία εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1812 αποτελεί -μαζί με τη βίβλο του Λουθήρου- το πιο γνωστό και διαδεδομένο βιβλίο της γερμανικής πολιτιστικής ιστορίας στον κόσμο.

Εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1812 και περιελάμβανε 86 ιστορίες. Μέχρι το 1857, σε αυτά τα 86 παραμύθια προστέθηκαν και άλλα που συγκέντρωσαν οι δύο φιλόλογοι, με αποτέλεσμα να καταγράψουν συνολικά 211 παραμύθια.

Η Κοκκινοσκουφίτσα, ο Βασιλιάς Βάτραχος, η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι, η Ωραία Κοιμωμένη, η Σταχτοπούτα αποτελούν μερικά από τα πλέον διάσημα παραμύθια τους που έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές παιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το βιβλίο των αδελφών Γκριμ έχει μεταφραστεί σε 160 γλώσσες.

Τα παραμύθια είναι οικουμενικά, μεταδίδουν πανανθρώπινες αξίες: ο αναγνώστης αναγνωρίζει αμέσως ποιο είναι το καλό και το κακό.

«Τα παραμύθια είναι προϊόν της φαντασίας και δεν βασίζονται όπως οι μύθοι και οι θρύλοι σε πραγματικά γεγονότα. Οι τόποι στους οποίους διαδραματίζονται μπορούν να βρίσκονται οπουδήποτε. Οι βασικοί ήρωες αντιπροσωπεύουν χαρακτήρες που όλοι γνωρίζουμε: η κακιά μητριά, η όμορφη πριγκίπισσα, ο ηρωικός σωτήρας» αναφέρουν οι διοργανωτές της έκθεσης.

Οι επισκέπτες θα μπουν σε ένα παραμυθένιο δάσος. Η έκθεση «Παραμυθένιοι κόσμοι» περιλαμβάνει επτά σταθμούς και ξεναγεί τον επισκέπτη στα σημαντικότερα μοτίβα των γερμανικών παραμυθιών.

Οι πρώτες δύο ενότητες αφορούν τα αρχετυπικά χαρακτηριστικά της ηρωίδας των παραμυθιών (θαρραλέα, όμορφη, σοφή) και του ήρωα (δυνατός, ενάρετος, γενναίος. Ακολουθούν ενότητες αφιερωμένες στους κακούς και στα ζώα, στη μαγεία, στα τρομακτικά στοιχεία στις αφηγήσεις των Γκριμ, καθώς και στις δοκιμασίες που περνούν οι ήρωες, προκειμένου να εκπληρώσουν τον στόχο τους.

Η έκθεση δεν θα περιλαμβάνει μόνο ήρωες από παραμύθια των αδελφών Γκριμ, αλλά και άλλες μορφές της ποπ κουλτούρας, όπως τον γάτο του Σρεκ, τον Βόλντεμορτ, ακόμα και τους πρωταγωνιστές του Twilight.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 3 Μαρτίου.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Στο περιθώριο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν προβολές κινηματογραφικών παραμυθιών. Πρόκειται για τα παραμύθια Ο Παπουτσωμένος Γάτος, Η Σταχτοπούτα και Η Ωραία Κοιμωμένη.

Η παραγωγή των ταινιών έγινε για το τηλεοπτικό κανάλι ARD και τα παραμύθια θα προβληθούν στα γερμανικά με ελληνικούς υπότιτλους.

Παράλληλα, στις 16 Φεβρουαρίου θα διοργανωθεί στο Ινστιτούτο Γκαίτε βραδιά ανάγνωσης παραμυθιών στα ελληνικά και στα γερμανικά.

Η ηθοποιός και σκηνοθέτης Χρύσα Καψάλη και η ηθοποιός Μισέλ Βάλεϊ θα διαβάσουν κλασικά παραμύθια των αδελφών Γκριμ.

Το Ινστιτούτο Γκαίτε προσφέρει, επίσης, σε σχολικές τάξεις τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε δημιουργικό εργαστήρι.

Στο εργαστήρι «Εικόνες από μια έκθεση» (επιμελητής είναι ο Ντίτερ Κιτς) εφαρμόζεται η σκηνική ερμηνεία πάνω σε ένα παραμύθι, το οποίο παρουσιάζεται στην έκθεση, καθιστώντας έτσι πιο κατανοητή την τεχνική της περιληπτικής απόδοσης του κειμένου.

Για ένα παραμύθι σχηματίζονται πέντε εικόνες, όπως σε ένα κόμικ. Κάθε εικόνα περιλαμβάνει μία φράση. Οι εικόνες, όμως, δεν είναι ζωγραφισμένες, αλλά σχηματίζονται από ανθρώπινα σώματα συνθέτοντας έτσι ταμπλό βιβάν.

Σε πέντε εικόνες ολοκληρώνεται η αφήγηση ολόκληρου του παραμυθιού. Η εικόνα και η λεζάντα της φωτογραφίζονται. Η χρήση των φωτογραφιών στο μάθημα αποτελεί έναυσμα για την παραγωγή προφορικού και γραπτού λόγου, γεγονός που ενισχύει το μαθησιακό αποτέλεσμα μετά την επίσκεψη της έκθεσης.

Η συμμετοχή στο εργαστήρι μπορεί να συνδυαστεί με την επίσκεψη στην έκθεση. Σε αυτή την περίπτωση ο απαιτούμενος χρόνος υπολογίζεται σε 90 λεπτά για την έκθεση και επιπλέον 90 λεπτά για το εργαστήρι.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024