Πώς να πλύνετε τα χέρια σας στο Διάστημα
Ο Καναδός αστροναύτης Κρις Χάτφιλντ του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού απαντά στο ερώτημα του πώς πλένουμε τα χέρια μας σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας. Το μυστικό είναι ότι πιάνει το σαπούνι στον αέρα.
Είναι γνωστό ότι η έλλειψη βαρύτητας δημιουργεί διάφορα προβλήματα στις καθημερινές κινήσεις του ανθρώπου. Τα πληρώματα των επανδρωμένων διαστημικών αποστολών αλλά και εκείνα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) πρέπει να προσαρμόζονται σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες για να κάνουν ακόμη και τις πιο απλές εργασίες όπως παραδείγματος χάριν, να πλένουν τα χέρια τους.
Ο Καναδός αστροναύτης Κρις Χάτφιλντ που βρίσκεται αυτή την εποχή στον ISS δέχτηκε να συμμετάσχει σε ένα σεμινάριο που διοργάνωσε η Υπηρεσία Διαστήματος του Καναδά. Κάποια στιγμή δέχτηκε ερώτημα για το πώς πλένουν τα χέρια τους στον Διαστημικό Σταθμό και αποφάσισε να κάνει μια επίδειξη βήμα προς βήμα.
Σε ένα σακουλάκι υπάρχει ένα διάλυμα ζεστού/κρύου νερού και σαπουνιού. Οι αστροναύτες ανοίγουν το σακουλάκι και το περιεχόμενο αρχίζει να «επιπλέει» στον αέρα, γίνεται ένα μπαλάκι το οποίο πιάνουν με τα χέρια τους οι αστροναύτες και το τρίβουν ώστε να τα καθαρίσουν. Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι οι αστροναύτες την πετσέτα που χρησιμοποιούν για να σκουπίσουν τα χέρια τους την απλώνουν αμέσως μετά ώστε το νερό που θα εξατμιστεί από αυτή να απορροφηθεί από τα ειδικά συστήματα του Σταθμού και να επαναχρησιμοποιηθεί.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πανιώνιος – Μπεσίκτας 74-114: Ολοκλήρωσε τα παιχνίδια του στο EuroCup με βαριά ήττα…
- Ο Τραμπ οδεύει προς επίσημη άρση των περιορισμών για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
- Μεξικό: Τρεις νεκροί και έξι τραυματίες από έκρηξη αγωγού πετρελαίου
- Ν. Ανδρουλάκης: Δεν είναι κομματικό μας καθήκον, αλλά εθνικό να νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία
- Το πρώτο supermodel και η δίκη του αιώνα: Η άνοδος και η πτώση της Έβελιν Νέσμπιτ σε έναν κόσμο που δεν είχε φτιαχτεί για εκείνη
- Ερασιτέχνης Ολυμπιακός: Τα εισιτήρια των ευρωπαϊκών αναμετρήσεων
