Σε οριακή κατάσταση βρίσκονται τα νοσοκομεία όλης της χώρας, προειδοποίησαν την Τρίτη οι ομοσπονδίες των νοσοκομειακών γιατρών και των εργαζομένων.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό φτάνουν τους 6.500 γιατρούς και τους 20 με 22 χιλάδες σε άλλες θέσεις, ενώ οι εργαζόμενοι έχουν από τον Οκτώβριο να πληρωθούν τις υπερωρίες, οι οποίες έχουν ούτως ή άλλως περιοριστεί ή ακόμα και καταργηθεί για ορισμένες ειδικότητες, ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος)
Δημήτρης Βαρνάβας και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία
Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων) Σταύρος Κουτσιουμπέλης.

Στο μεταξύ, οι προσελεύσεις ασθενών έχουν αυξηθεί κατά 28%, επισήμαναν.

«Τεχνητή» η χαμηλή πληρότητα

Ενόψει της απεργίας των γιατρών στις 31 Ιανουαρίου, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κατηγόρησαν τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο για «τεχνητά διαμορφωμένη χαμηλή πληρότητα ορισμένων νοσοκομείων του ΕΣΥ».

«Οι χαμηλές πληρότητες προκαλούνται τεχνητά. Έχουμε ενημερωθεί ότι το ΕΚΑΒ έχει εντολή να μην διακομίζει περιστατικά στο νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα, αλλά στο Αττικόν και στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, ενώ την ίδια ώρα αποψιλώνουν από προσωπικό το Αγία Βαρβάρα» είπε ο κ. Βαρνάβας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό γίνεται για να δικαιολογηθούν οι συγχωνεύσεις κλινικών και η συρρίκνωση του ΕΣΥ.

Ακόμα, αναφερόμενος στον ΕΟΠΥΥ ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ είπε ότι «είναι σαν Ανώνυμη Εταιρεία. Όλοι έχουν φορτώσει εκεί τα ελλείμματά τους».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ