Με την Άννα Καρένινα του Joe Wright έγινε η επίσημη έναρξη του 25ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, την Τετάρτη 14/11 στον κινηματογράφο «Άστυ».

Οι ταινίες «Άννα Καρένινα» του Joe Wright με την οποία και ανοίγει το φετινό φεστιβάλ, «The Paperboy» του Lee Daniels, «Η χαρά και η θλίψη του σώματος» του Ανδρέα Πάντζη, «Unseen» του Ali Özgentürk, «11 συναντήσεις με τον πατέρα μου» του Νίκου Κορνήλιου, «Χαιρετίσματα στην Ευρώπη» του Νίκου Αλευρά και η «Και ο Θεός έπλασε τους Έλληνες», των Βασίλη Βαφέα, Δημήτρη Μακρή, Θανάση Σκρουμπέλο και Γιώργο Καρυπίδη απαρτίζουν το τμήμα.

Η ιστορία της Άννα Καρένινα, μίας νέας αριστοκράτισσας που ασφυκτιά σε ένα βαρετό γάμο και ερωτεύεται έναν νεαρό αξιωματικό, φέρνοντας θύελλα στον κοινωνικό της κύκλο. Η διασκευή του Τζο Ράιτ (Εξιλέωση, Περηφάνια και Προκατάληψη) στο αριστούργημα του Λέων Τολστόι διαφέρει ριζικά από τις προηγούμενες, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας (εκτός από κάποια εξωτερικά γυρίσματα) έχουν γίνει σε ένα μόνο στούντιο, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου η εναλλαγή των σκηνών γίνεται σε πραγματικό χρόνο με τους ηθοποιούς να αλλάζουν κοστούμια μπροστά στην κάμερα, τα σκηνικά για τις διαδοχές των χώρων να στήνονται και να ξεστήνονται με το ίδιο τρόπο.

Με τους Κίρα Νάιτλι, Άαρον Τέιλορ Τζόνσον, Κέλι ΜακΝτόναλντ, Τζουντ Λο.

Το φεστιβάλ κλείνει με την ταινία The Paperboy, την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στις 8.00 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Σκηνοθεσία: Lee Daniels
Ηθοποιοί: Matthew McConaughey, Nicole Kidman, John Cusack, Zac Efron.

Ένας δημοσιογράφος των Miami Times (Μάθιου Μακόναχι) επιστρέφει στη γενέτειρά του, μία μικρή κωμόπολη της Φλόριντα, προκειμένου να ερευνήσει την υπόθεση ενός καταδικασμένου σε θάνατο (Τζον Κιούζακ). Ο δημοσιογράφος επιστρατεύει στην έρευνα και τον αδελφό του (Ζακ΄Εφρον) για να διαλευκάνουν την υπόθεση, παρότι, κατά τα προφανή, ο κατάδικος είναι όντως ένοχος. Στη διάρκεια της έρευνας, συναντούν την Σάρλοτ (Νικόλ Κίντμαν), μία ελκυστική γυναίκα, η οποία παρότι δεν γνώριζε τον κατάδικο, διατηρεί μαζί του αλληλογραφία και είναι ήδη αρραβωνιασμένοι. Η Σάρλοτ αναπτύσσει μία ιδιαίτερη σχέση με τον Τζακ, τον αδελφό του δημοσιογράφου, καθώς τον πολιορκεί σεξουαλικά σε κάθε ευκαιρία. Όσο η έρευνα συνεχίζεται, τα στοιχεία περιπλέκονται, οι τόνοι ανεβαίνουν και τα μυστικά -καθώς και οι εμμονές- των χαρακτήρων, έρχονται στην επιφάνεια. Το «The Paperboy» είναι ένα «ιδρωμένο» θρίλερ με πολύ στυλ και χιούμορ, που υπόσχεται να συναρπάσει και τους πιο απαιτητικούς θεατές, ενώ σίγουρα πρόκειται για μία από τις ταινίες που θα συζητηθούν περισσότερο αυτόν τον χειμώνα.

Η Χαρά και η θλίψη του σώματος
Joy and sorrow of the body
Ελλάδα, Βουλγαρία, Κύπρος, 2012, εγχ.
Σκηνοθεσία: Ανδρέας Πάντζης
Σενάριο: Ανδρέας Πάντζης
Φωτογραφία: Ivo Peichev. Μοντάζ: Τακης Γιαννοπουλος.
Μουσική: Βασος Αργυριδης.
Ηθοποιοί: Χαρης Αμπραζης, Silvia Petkova, Nikolay Mutafchiev, Γιωργος Χωραφας. Παραγωγή: Famagusta Film Factory Ltd.. Διάρκεια: 149΄.

Μετά από πέντε χρόνια, ο Ευαγόρας βγαίνει από την φυλακή. Φέρελπις νέος, κατέληξε στη φυλακή θέλοντας να καλύψει έναν φίλο του. Ελεύθερος πλέον, ξεκινά ένα ταξίδι αναζητώντας τον φίλο του. Σε μια πορεία που καταλήγει στη Βουλγαρία, ο Ευαγόρας θα έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με διλήμματα από το παρελθόν αλλά και ερωτήματα για την ζωή που τώρα πια θέλει να ακολουθήσει.

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου στις 8.30 μ.μ. στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.
Τρίτη 20 Νοεμβρίου στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα 2 της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

11 Συναντήσεις με τον πατέρα μου
Ελλάδα/Greece, 2012, εγχ./col.
Σκηνοθεσία: Νίκος Κορνήλιος. Σενάριο: Νίκος Κορνήλιος, Ευγενία Παπαγεωργίου. Φωτογραφία: Κλαούντιο Μπολιβάρ, Νίκος Θωμάς. Μοντάζ: Ευγενία Παπαγεωργίου. Μουσική: Νίκος Κορνήλιος. Ηθοποιοί: Λάμπρος Αποστόλου, Εύα Γαλογαύρου, Εύα Στυλάντερ. Παραγωγή: Νίκος Κορνήλιος. Διάρκεια: 92΄.

Η Εύα, ένα νέο κορίτσι που σπουδάζει κλασικό τραγούδι, αποφασίζει να συναντήσει για πρώτη φορά τον πατέρα της, Θωμά, ο οποίος αγνοεί την ύπαρξή της. Εκείνος είναι φύλακας σ’ ένα parking φορτηγών, ζει σ’ ένα κοντέινερ και είναι παραιτημένος από κάθε προσδοκία. Η συνάντησή τους αποτελεί παράλληλα σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων και η σχέση που δημιουργούν θα είναι μια ιδιότυπη, «δική τους» σχέση, έξω από τις συνηθισμένες κατηγοριοποιήσεις.

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου στις 10.15 μ.μ. στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Unseen
Görünmeyen

Τουρκία, 2011, εγχ.
Σκηνοθεσία:: Ali Özgentürk Σενάριο: Ali Özgentürk Φωτογραφία: Marton Miklauzic Μοντάζ: Μουσική: Muzikotek. Ηθοποιοί: Udo Kier, Muhammet Uzuner, Gurgen Oz. Παραγωγή: ASYA FILM

Ο Ρετζέπ και η αρραβωνιαστικιά του Ebru, ταξιδεύουν στο χωριό όπου γεννήθηκε ο Ρετζέπ. Όταν οι δύο νέοι αποφασίζουν να ταξιδέψουν, απλά νομίζουν ότι θα κάνουν μια σύντομη επίσκεψη στην οικογένεια του Ρετζέπ για να τους πουν ότι πρόκειται να παντρευτούν. Η αγάπη τους όμως θα τεθεί σε κίνδυνο από τις «αόρατες» ερωτήσεις και τις περίεργες συμπτώσεις που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο χωριό.

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου στις 9 μ.μ. στην αίθουσα 2 της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Χαιρετίσματα στην Ευρώπη
Ελλάδα, 2012, εγχ.
Σκηνοθεσία: Νίκος Αλευράς. Σενάριο: Νίκος Αλευράς. Φωτογραφία: Νίκος Αλευράς. Μοντάζ: Μαρία Σκουλά. Μουσική: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Ηθοποιοί: Νίκος Αλευράς. Παραγωγή: ΛΑΛΛΟΥΔΑ. Διάρκεια: 92΄.

Υστερα από δύο χρόνια καθημερινών γυρισμάτων, εκατό ώρες κινηματογραφικού υλικού, ένα χρόνο μοντάζ, γεννήθηκε το Χαιρετίσματα στην Ευρώπη. Η, κατά τον δημιουργό της, πιο ωμή, βίαιη, ευαίσθητη, ανατρεπτική ταινία όλων των εποχών σχετικά με τον έρωτα και την επανάσταση. Μια ευχάριστη μουσικοχορευτική τραγωδία με κωμική υπόθεση, για τη γερμανική οικογένεια που βρίσκεται συνεχώς σε μοναξιά και κατάθλιψη καθώς έχει χάσει για πάντα την ελληνική ερωτική σκέψη!

Σάββατο 24 Νοεμβρίου στις 6.15 μ.μ. στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Και ο Θεός έπλασε τους … Έλληνες
Ελλάδα, 2012, μ&α. Διάρκεια: 65΄.

Τέσσερις Έλληνες σκηνοθέτες ένωσαν τις δυνάμεις τους στη σπονδυλωτή αυτή ταινία η οποία αποτελείται από πέντε αυτόνομα μέρη που όλα τα ενώνει μια κοινή προβληματική. Με τη συνεργασία αυτή το κουαρτέτο των -ίδιας γενιάς- δημιουργών αφενός υπερασπίζει, στη συγκεκριμένη κοινωνική συγκυρία, το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και αφετέρου υπογραμμίζει την ανάγκη για συνεργασία και συνύπαρξη έξω από στείρους ανταγωνισμούς και σκοπιμότητες.

2012 (Στο Μόλο, στην αυλή, στο παγκάκι)
2012 (At the dock, at the yard, at the bench)
Ένα δοκίμιο σχετικά με τη ζωή, το θάνατο και τις δύσκολες ανθρώπινες σχέσεις.

Σκηνοθεσία: Βασίλης Βαφέας. Σενάριο: Βασίλης Βαφέας. Φωτογραφία: Κωστής Γκίκας. Μοντάζ: Μιχάλης Κιούσης. Ηθοποιοί: Κώστας Βουτσάς, Χριστίνα Κουτσουδάκη, Μαργαρίτα Πανουσοπούλου, Τζένη Σκαρλάτου, Δημήτρης Καραμπέτσης, Κίμων Ρηγόπουλος. Παραγωγή: Αναστασία Χατζηστεφάνου.

Πατέρα πήγαινε στο σπίτι να ξεκουραστείς…
Papa vai a casa a riposarti…

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μακρής. Σενάριο: Δημήτρης Μακρής. Φωτογραφία: Θανάσης Διαμαντόπουλος. Μοντάζ: Μαργαρίτα Μηλιώρη. Μουσική: Λευτέρης Τσάτσης. Ηθοποιοί: Σπύρος Θεοδόσης, Αλέξανδρος Μαρτζούκος, Λευτέρης Τσάτσης. Παραγωγή: PRO-voli, D. M. Films Productions.

Eνώ συνεχίζεται η ολοκλήρωση του κινηματογραφικού έργου «Περί Έρωτος Λόγοι – Συμπόσιο του Πλάτωνα», τα πλέον αναπάντεχα συμβάντα λαμβάνουν χώρα στην ομιχλώδη πολιτική σκηνή του τόπου.

Ο μπιντές και το ξόρκι
Bidet and the spell

Σκηνοθεσία: Θανάσης Σκρουμπέλος. Σενάριο: Θανάσης Σκρουμπέλος. Φωτογραφία: Θανάσης Διαμαντόπουλος. Μοντάζ: Μαργαρίτα Μηλιώρη. Ηθοποιοί: Κιαμήλ Αττάκ, Θανάσης Σκρουμπέλος.

Μια πικρή και μαύρη κωμωδία για τη σημερινή αθλιότητα με επίκεντρο έναν μπιντέ. Αναφορά στον πρόωρα χαμένο συγγραφέα Μάριο Χάκκα.

Μιλώντας στη Ρωξάνη
Talking to Roxanne

Σκηνοθεσία: Γιώργος Καρυπίδης. Σενάριο: Γιώργος Καρυπίδης. Φωτογραφία: Θανάσης Διαμαντόπουλος. Μοντάζ: Μαργαρίτα Μηλιώρη. Μουσική: Μιχάλης Γρηγορίου. Ηθοποιοί: Ελένη Μολέσκι, Γιώργος Καρυπίδης. Παραγωγή: Ζωή Βάλβη.

Ένας άνθρωπος που επιστρέφει στη γενέθλια του πόλη δεν συναντά παρά την καταστροφή της.

Άνεμος anima
Anima wind

Σκηνοθεσία: Γιώργος Καρυπίδης. Σενάριο: Γιώργος Καρυπίδης. Φωτογραφία: Θανάσης Διαμαντόπουλος. Μοντάζ: Μαργαρίτα Μηλιώρη. Μουσική: Μιχάλης Γρηγορίου. Ηθοποιοί: Γιώργος Κώνστας, Ράνια Μπριλλάκη, Αγγελική Μητροπούλου. Παραγωγή: Ζωή Βάλβη.

Ένας άνθρωπος που πιέζεται ασφυκτικά από τον πνιγηρό κοινωνικό του περίγυρο τιμωρεί τον γιο και την κόρη του, άδικα και ανελέητα.

Κυριακή 18 Νοεμβρίου στις 8 μ.μ. στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος

25o ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ www.panoramafest.org

15 – 25 Νοεμβρίου 2012

Στην ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, και τον κινηματογράφο ΤΙΤΑΝΙΑ Cinemax.

Γενική Είσοδος: 5 ευρώ
Διαρκείας 10 προβολών: 30 ευρώ

Διαβάστε ακόμη

25ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Από τις 15 έως και τις 25 Νοεμβρίου διεξάγεται το φετινό επετειακό 25ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Το φιλοξενούν η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και ο κινηματογράφος Τιτάνια.