Τουλάχιστον 48 άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί από τα συντρίμμια μετά το σεισμό των 7,4 βαθμών που καταγράφηκε το βράδυ της Τετάρτης ανοιχτά της Γουατεμάλας έξω από τις δυτικές ακτές της Αμερικής. Τους 150 έχουν φτάσει οι τραυματίες, ενώ δεκάδες άλλοι αγνοούνται.

Το επίκεντρο του σεισμού, όπως προσδιορίστηκε από την αμερικανική γεωλογική υπηρεσία USGS, βρισκόταν σε βάθος περίπου 42 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, κοντά στα σύνορα με το Μεξικό.

Η ζώνη που επλήγη περισσότερο είναι το Σαν Μάρκο, περίπου 250 χιλιόμετρα δυτρικά της πρωτεύουσας. Στην περιοχή αυτή, στην οποία κατέρρευσαν τοίχοι, καταστράφηκαν αυτοκίνητα, αποκόπηκαν δρόμοι και διεκόπησαν οι τηλεπικοινωνίες, σημειώθηκαν οι περισσότεροι θάνατοι.

Ο σεισμός προκάλεσε επίσης σοβαρό πλήγμα στην επαρχία της Κουετσαλτενάνγκο, δήλωσε ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Ότο Πέρες.

Στην Πόλη της Γουατεμάλας, ο σεισμός προκάλεσε πανικό και οδήγησε στην εκκένωση των υψηλών κτιρίων υπό το φόβο των μετασεισμών.

Ο σεισμός έκοψε επίσης τηλεφωνικές γραμμές στη χώρα.

Ο πρόεδρος της χώρας Όττο Πέρεζ δήλωσε ότι 16.000 σπίτια είναι χωρίς ηλεκτρικό, ενώ άλλες περιοχές δεν έχουν πόσιμο νερό.

Έγινε διαίτερα αισθητός και στο Μεξικό, ως την πόλη του Μεξικού, αν και δεν αναφέρθηκαν άμεσα ζημιές. Στο Μεξικό εκκενώθηκαν σχολεία και άλλα κτίρια στην πρωτεύουσα και στις πολιτείες Τσιάπας και Οαξάκα.

Τρία λεπτά αργότερα, ένας μετασεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών προκάλεσε πανικό και εκκενώσεις κτιρίων στο κεντρικό και νότιο Μεξικό.

Το Κέντρο Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό ανακοίνωσε ότι μικρού ύψους σεισμικά κύματα καταγράφηκαν στις ακτές της Γουατεμάλας και πρόσθεσε πως υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν ζημιές τοπικά, σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ