Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανοίγει απόψε η αυλαία του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Ανοίγει απόψε η αυλαία του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Στους ρυθμούς της οικονομικής κρίσης και των περικοπών κινείται το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που ανοίγει απόψε την αυλαία του για 53η φορά στην ιστορία του. Η τελετή έναρξης (8:30 μμ) θα γίνει στην ιστορική έδρα του θεσμού, τον κινηματογράφο «Ολύμπιον» της πλατείας Αριστοτέλους. Από φέτος καταργούνται τα χρηματικά έπαθλα.

Στους ρυθμούς της οικονομικής κρίσης και των περικοπών κινείται το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που ανοίγει απόψε την αυλαία του για 53η φορά στην ιστορία του. Η τελετή έναρξης (8:30 μμ) θα γίνει στην ιστορική έδρα του θεσμού, τον κινηματογράφο «Ολύμπιον» της πλατείας Αριστοτέλους.

Η τελετή χαρακτηρίζεται λιτή από τους διοργανωτές ενώ δεν αναμένονται «λαμπρά» ονόματα του σινεμά, ούτε καν εκπρόσωποι του αρμοδίου υπουργείου και της πολιτείας.

Τη μουσική νότα στη βραδιά θα δώσει το σχήμα Milky Lady & The Cookies, που θα ταξιδέψει το κοινό σε σουίνγκ ρυθμούς, καθώς και η χορευτική ομάδα Jitterbugs.

Η καθιερωμένη «λαμπρότητα» μεταφέρεται φέτος στην ταινία έναρξης -προβάλλεται εκτός συναγωνισμού- με τον τίτλο Holy Motors.

Αλλά, ακόμα κι εδώ, η λαμπρότητα -αυτή της πόλης του Παρισιού στην οποία κινείται ο φακός- είναι απόλυτα σουρεαλιστική και μάλλον σκοτεινή. Η ταινία του Λεό Καράξ (προβλήθηκε στο φετινό φεστιβάλ των Καννών και απέσπασε το βραβείο Νεότητας) αφηγείται την 24ωρη σουρεαλιστική οδύσσεια του αινιγματικού κυρίου Όσκαρ στους δρόμους ενός ονειρικού Παρισιού, μέσα από ένα διαδοχικό παιχνίδι ρόλων και μεταμορφώσεων. Με τους: Ντενί Λαβάν, Εύα Μέντες, Κάιλι Μινόγκ και Μισέλ Πικολί σε απρόβλεπτες εμφανίσεις. Ο κύριος Όσκαρ γίνεται στην ταινία μεγαλοεπιχειρηματίας, πληρωμένος δολοφόνος, επαίτης, τέρας, οικογενειάρχης…

Ρόλοι και άνθρωποι

Ο άνθρωπος, η μοναδικότητά του, η μοναξιά και η πολυπλοκότητά του τίθενται στο επίκεντρο των 149 ταινιών του 53ου ΦΚΘ.

Στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος θα προβληθούν φέτος 15 πρώτες ή δεύτερες ταινίες μυθοπλασίας (μεταξύ των οποίων δυο ελληνικές). Τα βραβεία που θα δοθούν θα είναι μόνο «ηθικά», καθώς από φέτος καταργούνται εντελώς τα χρηματικά έπαθλα.

Στη σειρά αφιερωμάτων ξεχωρίζει αυτό στον Θόδωρο Αγγελόπουλο (προβολές τριών ταινιών, μια συζήτηση, μια συναυλία και μια έκδοση για το έργο του). Αφιερώματα προγραμματίζονται επίσης στο έργο του Φιλανδού Άκι Καουρισμάκι, του Ιρανού Μπαχμάν Γκομπαντί, του Γερμανού Αντρέας Ντρέζεν και του Ρουμάνου Κριστιάν Μαουντζίου.

Το τμήμα «Ανοιχτοί Ορίζοντες» «ζουμάρει» φέτος στις επαναπροσδιοριζόμενες έννοιες της οικογένειας, του έρωτα, της Ιστορίας και της οικονομικής κρίσης.

Πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη θα κάνουν οι ταινίες Capital του Κώστα Γαβρά (αναμένεται και ο ίδιος στην πόλη), Το πρόσωπο της ομίχλης του Ουκρανού Σεργκέι Λοζνίτσα και η ταινία του Αμπάς Κιαροστάμι Κάτι σαν έρωτας.

Η ταινία του 79χρονου Κώστα Γαβρά Capital θα προβληθεί το Σάββατο (8 μμ) στην αίθουσα του «Ολύμπιον» παρουσία του σκηνοθέτη.

Ο Κώστας Γαβράς αναμένεται σήμερα το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, ενώ το πρωί του Σαββάτου θα παραστεί στη συνέντευξη – παρουσίαση της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης που ιδρύεται τελικά φέτος ως προσφορά του Φεστιβάλ στα 100 χρόνια από την ελληνοποίηση της πόλης.

Η Ταινιοθήκη θα λειτουργεί στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και θα παρουσιάζει αριστουργήματα του κλασσικού παγκόσμιου κινηματογράφου, αλλά και σύγχρονα έργα και ρετροσπεκτίβες, ενώ επίσης θα διοργανώνει διαλέξεις και ανοιχτές συζητήσεις που θα αποσκοπούν σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της κινηματογραφικής δημιουργίας.

Οι προβολές του φετινού Φεστιβάλ θα πραγματοποιούνται στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» της πλατείας Αριστοτέλους, καθώς και στις αίθουσες «Τζον Κασσαβέτης», «Σταύρος Τορνές», «Τώνια Μαρκετάκη» και «Φρίντα Λιάπα» των αποθηκών του Λιμανιού.

Οι προβολές αρχίζουν από σήμερα Παρασκευή, από τις 5 το απόγευμα και θα συνεχισθούν ως και το βράδυ της επόμενης Κυριακής.

Από τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου, το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου θα ταξιδέψει και φέτος στο πλαίσιο των περιφερειακών του εκδηλώσεων (με τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κινηματογραφικών λεσχών και των κατά τόπους πολιτιστικών οργανισμών) σε 31 πόλεις της χώρας. Οι προβολές επιλεγμένων ταινιών του φεστιβάλ θα συνεχισθούν ως τις 20 Δεκεμβρίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024