Αισιόδοξος πως με την υλοποίηση των μεταρρυμίσεων και την ολοκλήρωση της δημοσιονομικής εξυγίανσης οι χώρες της Ευρωζώνης θα περάσουν σύντομα το τεστ της επιστροφής στις αγορές εμφανίστηκε ο επικεφαλής των ESM και EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Ρέγκλινγκ τόνισε ότι είναι δύσκολη ερώτηση το να πει κανείς εάν οδεύουμε προς το τέλος το κρίσης. «Όταν βλέπω τη δημοσιονομική προσαρμογή σε εθνικό επίπειδο θα έλεγα ότι έχει καλυφθεί η μισή πορεία» είπε.

Όπως ανέφερε στην ιστοσελίδα του το Bloomberg, o Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι Ιρλανδία και Πορτογαλία μπορούν θα μπορούν να επιστρέψουν σε δύο χρόνια στις αγορές με εφαρμογή του πρόγραμματός τους.

Αν «και δεν θα υπάρχει η αίσθηση ότι έχει ξεπερασθεί η κρίση», τα μέτρα που λαμβάνουν οι χώρες πιθανόν θα επαρκούν τότε για να τις βοηθήσουν να περάσουν «το τελικό τεστ» και να επιστρέψουν στις αγορές ομολόγων, καθώς οι εργαζόμενοι προσαρμόζονται στις μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, πρόσθεσε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Χωρίς να αναφερθεί στην Ισπανία, σημείωσε ότι ο ESM μπορεί να δώσει ταχύτερα μία προληπτική πιστωτική γραμμή σε χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα από ότι ένα πλήρες πακέτο διάσωσης που απαιτεί δύο έως τρεις εβδομάδες. «Αν μία χώρα ζητήσει μία προληπτική συμφωνία, μπορούμε να δράσουμε σχετικά γρήγορα», δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι η «παρέμβαση στη δευτερογενή αγορά» θα μπορούσε να γίνει σε δύο ημέρες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ