H δημιουργία ενιαίας τραπεζικής εποπτικής αρχής στην ΕΕ είναι μη σύννομη, σύμφωνα με έκθεση του ανώτερου νομικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποστηρίζει ότι το σχέδιο έχει δοθεί στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Σύμφωνα με ξένα πρακτορεία, οι Financial Times δημοσιοποίησαν την εμπιστευτική έκθεση η οποία υποστηρίζει πως ότι το σχέδιο ενιαίας τραπεζικής εποπτικής αρχής υπερβαίνει τις εξουσίες που επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Συνθήκη, καθώς διαφοροποιεί τους κανόνες διοίκησης στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η νομική υπηρεσία της ΕΕ ξεκαθαρίζει αν δεν τροποποιηθεί η Ευρωπαϊκή Συνθήκη θα είναι αδύνατον να δοθεί σε μια τραπεζική εποπτική αρχή εντός της ΕΚΤ επίσημη δικαιοδοσία λήψης αποφάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό περιγράφει έναν πιθανό νομικό συμβιβασμό εντός των συνθηκών, ως πιθανή βάση για μετατροπές στον σχεδιασμό του καθεστώτος εποπτείας.

Ειδικότερα, το ανώτερο νομικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής αναφέρει ότι είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ένα συμβούλιο που θα έχει την εντολή να προετοιμάζει προσχέδια αποφάσεων επόπτευσης, εφόσον η τελική απόφαση παραμένει στην ευθύνη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ