Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Επέζησε από πολέμους, αλλά έκλεισε λόγω κρίσης το Εθνικό Μουσείο της Βοσνίας

Επέζησε από πολέμους, αλλά έκλεισε λόγω κρίσης το Εθνικό Μουσείο της Βοσνίας

Το Εθνικό Μουσείο της Βοσνίας, που επιβίωσε δύο πολέμων και την πολιορκία του Σεράγεβο το 1990 έκλεισε, εξαιτίας έλλειψης χρηματοδότησης και πολιτικών διαφωνιών. Το προσωπικό του μουσείου έχει να πληρωθεί έναν χρόνο και μαζί με εκατοντάδες φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν την Πέμπτη για το κλείσιμο του Μουσείου.

Το Εθνικό Μουσείο της Βοσνίας, που επιβίωσε δύο πολέμων και την πολιορκία του Σεράγεβο το 1990 έκλεισε, εξαιτίας έλλειψης χρηματοδότησης και πολιτικών διαφωνιών.

Το Μουσείο άνοιξε τις πύλες του το 1888, όταν η Βοσνία-Ερζεγοβίνη ήταν τμήμα της αυστρο-ουγκρικής αυτοκρατορίας.

Το προσωπικό του μουσείου έχει να πληρωθεί έναν χρόνο και μαζί με εκατοντάδες φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν την Πέμπτη για το κλείσιμο του Μουσείου.

Τα μουσουλμανικά, κροατικά κι σερβικά πολιτικά κόμματα, δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν για τη χρηματοδότηση αυτών των ιδρυμάτων από τον κεντρικό προϋπολογισμό με συστηματικό τρόπο.

Το μουσείο και άλλοι έξι πολιτιστικοί οργανισμοί της Βοσνίας -θεματοφύλακες της κουλτούρας της χώρας- έχουν προσπαθήσει να επιβιώσουν με τα ελάχιστα χρήματα που τους δίνονται από την κυβέρνηση.

Στις συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνεται το περίφημο Χάγκαντα (Haggadah) του Σεράγεβο, ένα εβραϊκό εικονογραφημένο χειρόγραφο του 14ου αιώνα.

Η διεύθυνση του μουσείου υπέβαλε προσφυγή σε ένα τοπικό δικαστήριο κατά της βοσνιακής κυβέρνησης, κατηγορώντας την για «αμέλεια» σε σχέση με ένα κρατικό ίδρυμα, σύμφωνα με τον διευθυντή του Μουσείου.

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα, το 2012, 17 χρόνια μετά τον πόλεμο, είναι μια ταπείνωση, μια ντροπή και μια αμαρτία» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ιστορικός Ενβέρ Ιμάμοβιτς, ο οποίος ήταν διευθυντής του μουσείου κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Σεράγεβο (1992-95).

Όλα τα πολιτιστικά ιδρύματα έχουν τεράστια χρέη.

Στην Εθνική Βιβλιοθήκη διεκόπη η λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης, τον Ιανουάριο, μέσα στο χειμώνα, ενώ η Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης έκλεισε στο κοινό στις μόνιμες συλλογές της τον Σεπτέμβριο του 2011.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024