Γενετικά τροποποιημένη αγελάδα δίνει υποαλλεργικό γάλα
Ομάδα ερευνητών στη Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε ότι η Ντέιζι, μια γενετικά τροποποιημένη αγελάδα, παράγει γάλα στο οποίο τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που προκαλεί αλλεργίες στα παιδιά είναι πολύ χαμηλά. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ανοίγει ο δρόμος για την παραγωγή υποαλλεργικού γάλακτος, το οποίο φαίνεται μάλιστα ότι είναι πλουσιότερο σε ασβέστιο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τυριά.
Ομάδα ερευνητών στη Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε ότι η Ντέιζι, μια γενετικά τροποποιημένη αγελάδα, παράγει γάλα στο οποίο τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που προκαλεί αλλεργίες στα παιδιά είναι πολύ χαμηλά. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ανοίγει ο δρόμος για την παραγωγή υποαλλεργικού γάλακτος από γενετικά τροποποιημένες αγελάδες.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Waikato τροποποίησαν γενετικά μια αγελάδα που ήταν προϊόν κλωνοποίησης. Η Ντέιζι τροποποιήθηκε γενετικά έτσι ώστε να απενεργοποιηθεί η παραγωγή της πρωτεΐνης βητα-λακτοσφαιρίνης η οποία απουσιάζει από το ανθρώπινο γάλα και προκαλεί αλλεργίες σε πολλά μωρά και μικρά παιδιά.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την επαναστατική τεχνική «παρέμβασης RNAi» οι επινοητές της οποίας βραβεύθηκαν με Νομπέλ. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιεί μία φυσική μέθοδο για να αποσιωπήσει την έκφραση γονιδίων, χωρίς να χρειάζεται να προκαλέσει μεταλλάξεις.Το μοναδικό «ελάττωμα» της Ντέιζι είναι ότι γεννήθηκε χωρίς ουρά, μια γενετική ανωμαλία που είναι εξαιρετικά σπάνια στις αγελάδες και πιστεύεται ότι προέκυψε από τη διαδικασία της κλωνοποίησης.
Οι αναλύσεις έδειξαν ότι το γάλα της Ντέιζι περιέχει λιγότερο από 2% των φυσιολογικών επιπέδων της βήτα-λακτοσφαιρίνης ενώ είναι πολύ πλούσιο σε άλλες πρωτεΐνες του γάλακτος όπως οι καζεΐνες, ιδιαίτερα χρήσιμες στην παρασκευή τυριών. Οι ερευνητές εκτιμούν επίσης ότι το γάλα της Ντέιζι θα είναι πλουσιότερο σε ασβέστιο από το «κανονικό» γάλα. Υπολογίζεται ότι στις ανεπτυγμένες χώρες ένα ποσοστό 2-3% των μωρών είναι αλλεργικό σε πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος γι’ αυτό και αναζητούνται τρόποι δημιουργίας γάλακτος ασφαλέστερου γι’ αυτά τα παιδιά.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ολυμπιακός: Αυτή είναι η ενδεκάδα για το εκτός έδρας παιχνίδι με τον Πανσερραϊκό (pic)
- Ιράν: Ο Αλιρέζα Αραφί προσωρινός αντικαταστάτης του Χαμενεΐ – Ποιος είναι ο 67χρονος κληρικός
- Live streaming: Ολυμπιακός Β’ – Πανιώνιος
- Ιράν: Viral ξανά η Ιρανή που άναψε τσιγάρο με φωτογραφία του Χαμενεΐ
- Πάπας Λέων για τον πόλεμο στο Ιράν: «Σταματήστε τη δίνη της βίας πριν μετατραπεί σε οριστικό βάραθρο»
- Trump’s War on Iran Threatens to Drive Up Oil Prices and Inflation

