Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην ανεργία των νέων στην ΕΕ με 53,8%
Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην ΕΕ, όσον αφορά τους νέους 15-24 ετών, καταγράφονται στην Ελλάδα (53,8%) και την Ισπανία (52,9%), δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ανεργία σε αυτή την ηλικιακή ομάδα έχει αυξηθεί κατά 50% από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, από το 15% το Φεβρουάριο του 2008 στο 22,5% το φετινό Ιούλιο.
Τα
υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην ΕΕ, όσον αφορά τους νέους 15-24 ετών, καταγράφονται στην Ελλάδα (53,8%) και την
Ισπανία (52,9%), δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ανεργία σε αυτή την ηλικιακή ομάδα έχει αυξηθεί κατά 50% από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, επισημαίνει η σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Συγκεκριμένα, η ανεργία των νέων στην Ευρώπη αυξήθηκε από έναν μέσο όρο 15% τον Φεβρουάριο του 2008, σε 22,5% τον Ιούλιο του 2012. Μάλιστα πάνω από το 30% των άνεργων νέων στην Ένωση ήταν άνεργοι για περισσότερο από ένα χρόνο.
Στην έκθεση της Επιτροπής ζητείται να καταστούν η απασχόληση των νέων, η κοινωνική ένταξη, η υγεία και η ευημερία των νέων, βασικές προτεραιότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη νεολαία.
Υπογραμμίζεται ακόμη ότι η ΕΕ και τα κράτη- μέλη πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την υποστήριξη των νέων, οι οποίοι υφίστανται σε μεγαλύτερο βαθμό τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.
Πάντως, παρά τα αρνητικά στοιχεία, η έκθεση διαπιστώνει ότι όλα σχεδόν τα κράτη- μέλη υλοποιούν τη στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία, η οποία αποσκοπεί στο να δημιουργήσει περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες για τους νέους και να προωθήσει την ενεργό ιδιότητα του πολίτη, την κοινωνική ένταξη και την αλληλεγγύη.
Από την προηγούμενη έκθεση του 2009, προκύπτει ότι τα κράτη- μέλη έχουν ενισχύσει τις πρωτοβουλίες για την εκπαίδευση, την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα που απευθύνονται στους νέους. Τα επίπεδα συμμετοχής της νεολαίας σε συλλόγους και κοινωνικά κινήματα έχουν παραμείνει υψηλά.
Παρουσιάζοντας τη Δευτέρα την έκθεση, η επίτροπος αρμόδια για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Πολυγλωσσία και τη Νεολαία, Ανδρούλλα Βασιλείου, ανέφερε ότι ένας υπερβολικά μεγάλος αριθμός νέων είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας.
«Οι νέοι είναι το μέλλον μας και δεσμεύομαι να ενισχύσω τις πολιτικές και τα προγράμματά μας στον τομέα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας, ώστε να αυξηθούν οι επαγγελματικές τους προοπτικές και οι ευκαιρίες στη ζωή τους», δήλωσε η επίτροπος.
Η έκθεση της ΕΕ για τη νεολαία θα υποβληθεί στο Συμβούλιο και έχει προγραμματιστεί να εγκριθεί ως κοινή έκθεση Συμβουλίου– Επιτροπής τον Νοέμβριο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- «Η ξανθιά είναι νεκρή» – Κοκκινομάλλα Πάμελα Άντερσον και η αλήθεια για το «ψευτορομάντζο» με τον Λίαμ Νίσον
- Αγρότες πήγαν τούρτα σε αστυνομικό που είχε τα γενέθλιά της [βίντεο]
- Λανουά: «Έκανε χέρι ο Ζοάο Μάριο και σωστά ακυρώθηκε το γκολ της ΑΕΚ» – vid
- Κικίλιας στη συνάντηση με Γκίλφοϊλ: «Συνεργασία με ΗΠΑ σε θέματα λιμενικών υποδομών, ναυτιλίας και ασφάλειας»
- Πάθη, αλήθειες και απομυθοποιήσεις: Οι «Γυναίκες στο Ντιβάνι» επιστρέφουν
- Μουζακίτης: «Θα εξακολουθήσουμε να πιστεύουμε στην πρόκριση μέχρι την τελευταία στιγμή»
