Προειδοποίηση Δένδια για τις επιπτώσεις στο μεταναστευτικό από το «Δουβλίνο 3»
Σήμα κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα έχει στην Ελλάδα η προωθούμενη συνθήκη «Δουβλίνο 3», που αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική για την παράνομη μετανάστευση, εξέπεμψε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας. Ο υπουργός κάλεσε παράλληλα όλα τα κόμματα, και ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ, να βοηθήσουν στο Ευρωκοινοβούλιο ώστε να δημιουργηθούν συμμαχίες υπέρ των ελληνικών θέσεων.
Σήμα κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα έχει στην Ελλάδα η προωθούμενη συνθήκη «Δουβλίνο 3», που αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική για την παράνομη μετανάστευση, εξέπεμψε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας.
Ο υπουργός κάλεσε παράλληλα όλα τα κόμματα, και ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ, να βοηθήσουν στο Ευρωκοινοβούλιο ώστε να δημιουργηθούν συμμαχίες υπέρ των ελληνικών θέσεων.
Αφορμή ήταν η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή του νομοσχεδίου για την κύρωση πράξης νομοθετικού περιεχομένου για τη δημιουργία Κέντρων Υποδοχής και Φύλαξης παράνομων μεταναστών το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τους βουλευτές των κομμάτων της τρικομματικής κυβέρνησης.
«Το ‘Δουβλίνο 3’, του οποίου η διαπραγμάτευση προβλέπεται να κλείσει μέχρι τέλος του έτους, διαμορφώνεται επί τα χείρω σε σχέση με το ‘Δουβλίνο 2’, καθώς διατηρεί αναλλοίωτο το στοιχείο ευθύνης για τη χώρα πρώτης εισδοχής λαθρομεταναστών και το οποίο δημιούργησε ανυπέρβλητα προβλήματα στην Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.
Πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι καλά τα πράγματα για τη χώρα μας. Υπάρχει πρόβλημα. Το κείμενο της νέας συνθήκης δεν περιέχει κανένα επωφελές αντάλλαγμα, κάτι που να ικανοποιεί τις ελληνικές θέσεις.
» Για το θέμα αυτό έχω ενημερώσει τον πρωθυπουργό. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη διάθεση να μας βοηθήσει. Όμως δεν έχει απεριόριστες δυνατότητες».
Ο υπουργός απηύθυνε «θερμή παράκληση, και προς τον ΣΥΡΙΖΑ και προς όλα τα κόμματα που έχουν την δυνατότητα να επηρεάσουν στο Ευρωκοινοβούλιο, να βοηθήσουν ώστε να δημιουργηθεί ένα ισχυρό μπλοκ κατά του ‘Δουβλίνου 3’».
Είχαν προηγηθεί οι τοποθετήσεις αρμόδιων φορέων, οι αντιδράσεις και αντιρρήσεις των οποίων εστιάστηκαν, κυρίως, στην ανάληψη από ιδιωτικές εταιρίες της φύλαξης των κρατουμένων μεταναστών.
Αντιρρήσεις φορέων για τα Κέντρα Υποδοχής
Στο μεταξύ, με τον κ. Δένδια να τονίζει την ανάγκη κατεπείγουσας αντιμετώπισης του μεταναστατευτικού προβλήματος γιατί, όπως είπε, είναι ζήτημα ύπαρξης της ελληνικής κοινωνίας και την αντιπολίτευση και τους εκπροσώπους αρμόδιων φορέων να εκφράζουν διαφωνίες, κυρίως για τη δυνατότητα φύλαξης από ιδιωτικές εταιρίες των Κέντρων Υποδοχής και Φύλαξης παράνομων μεταναστών, ολοκληρώθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση επί του νομοσχεδίου με το οποίο κυρώνεται σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
Οι εκπρόσωποι φορέων, που κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους, επεσήμαναν την ανάγκη εθνικής στρατηγικής για το μεταναστευτικό πρόβλημα και αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα των Κέντρων Υποδοχής και Φύλαξης παράνομων μεταναστών ως μέτρο για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός
- Προς αλλαγή του κανονισμού για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης – Πότε αναμένονται ανακοινώσεις
- Ο Ντικ Βαν Ντάικ πλησιάζει τα 100 και πιστεύει ότι βρίσκεται εν ζωή επειδή «έκοψε το αλκοόλ και τα τσιγάρα»
- LIVE: ΠΑΟΚ – Άρης
- Ράπισμα Χαρίτση στην κυβέρνηση: «ΜΑΤ για σας – ΟΠΕΚΕΠΕ-bet για μας», «σκάνδαλο Δημοκρατίας» οι υποκλοπές
- Άρης: Με τέσσερις αλλαγές και βασικό τον Μορόν η 11άδα για το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ
