Επτά ημέρες εθνικού πένθους μετά τη σφαγή στο ορυχείο κήρυξε η Νότιος Αφρική
Εβδομάδα εθνικού πένθους από τη Δευτέρα κήρυξε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα στη μνήμη των 44 ανθρώπων –από τους οποίους 34 την Πέμπτη– που έχουν χάσει τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα στο ορυχείο λευκόχρυσου της Μαρικάνα. Εν τω μεταξύ, η ιδιοκτήτρια εταιρεία Λονμίν κάλεσε τους απεργούς μεταλλωρύχους να επιστρέψουν από τη Δευτέρα στις εργασίες τους με την απειλή «πιθανών απολύσεων».
Εβδομάδα εθνικού πένθους από τη Δευτέρα κήρυξε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα στη μνήμη των 44 ανθρώπων –από τους οποίους 34 την Πέμπτη– που έχουν χάσει τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα στο ορυχείο λευκόχρυσου της Μαρικάνα.
«Το έθνος βρίσκεται σε κατάσταση σοκ και θλίψης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η προεδρία που ανακοινώνει την κήρυξη εθνικού πένθους.
Πριν τη σφαγή της Πέμπτης, 10 ακόμη άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις μεταξύ δύο αντίπαλων συνδικάτων στη Μαρικάνα, δύο εκ των οποίων ήταν αστυνομικοί.
Εν τω μεταξύ, η ιδιοκτήτρια εταιρεία Λονμίν κάλεσε τους απεργούς μεταλλωρύχους να επιστρέψουν από τη Δευτέρα στις εργασίες τους με την απειλή «πιθανών απολύσεων».
«Το τελικό τελεσίγραφο προσφέρει στους εργαζόμενους μια τελευταία ευκαιρία να επιστρέψουν στη δουλειά τους ή να κινδυνεύσουν να απολυθούν», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.
Οι μεταλλωρύχοι από την πλευρά τους δηλώνουν ότι αρνούνται να επιστρέψουν στις εργασίες τους από σεβασμό προς τους 34 συναδέλφους τους που σκοτώθηκαν από τα πυρά της αστυνομίας και αν η διεύθυνση του ορυχείου δεν ικανοποιήσει τα μισθολογικά τους αιτήματα.
Υπενθυμίζεται ότι από την επέμβαση της αστυνομίας την περασμένη Πέμπτη έχασαν τη ζωή τους 34 μεταλλωρύχοι, τραυματίστηκαν 78 και συνελήφθησαν ακόμη 259. Για τις ακριβείς συνθήκες διεξάγεται έρευνα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Το 30% που λείπει: Πώς η κατάρρευση των γεννήσεων τινάζει στον αέρα την αγορά εργασίας
- Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης στόχευσαν ισραηλινό μαχητικό F-16 – «Δεν υπέστη ζημιά», απαντά το Τελ Αβίβ
- Νέο βίντεο από το τροχαίο δυστύχημα μπροστά από τη Βουλή – Τα δραματικά λεπτά που ακολούθησαν μετά την φονική σύγκρουση
- Νικηφόρα έκλεισε τη σεζόν ο Πανιώνιος (3-0), «άλμα» παραμονής η Ελλάς Σύρου (1-0)
- Ήλιος, θάλασσα, τέχνη και σεξ – Όταν ο Πικάσο και η Λι Μίλερ πήγαν διακοπές υπό τη σκιά του φασισμού
- Αστυνομικός για το τροχαίο στη Βουλή: Ακολουθούσα ύποπτο όχημα – Αρνούμαι την κατηγορία θανατηφόρας επικίνδυνης οδήγησης
