«Λουκέτο» σε 150 ΑΕΙ και ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης βάζει το υπουργείο Παιδείας
Σχέδιο με την ονομασία «Αθηνά» πρόκειται να εφαρμόσει άμεσα το υπουργείο Παιδείας, κλείνοντας άμεσα τέσσερα περιφερειακά πανεπιστήμια και περισσότερες από 150 σχολές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης. Τα πρώτα λουκέτα θα μπουν εντός του 2013. Στο μικροσκόπιο του υπουργείου έχουν μπει τα Πανεπιστήμια Στερεάς Ελλάδος, Δυτικής Ελλάδος, Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας.
Σχέδιο με την ονομασία «Αθηνά» πρόκειται να εφαρμόσει άμεσα το υπουργείο Παιδείας, κλείνοντας άμεσα τέσσερα περιφερειακά πανεπιστήμια και περισσότερες από 150 σχολές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Τα πρώτα λουκέτα θα μπουν εντός του 2013.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους» της Κυριακής, στο μικροσκόπιο του υπουργείου έχουν μπει τα Πανεπιστήμια Στερεάς Ελλάδος, Δυτικής Ελλάδος, Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας, ενώ θα συγχωνευθούν σχολές και στα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου, Αιγαίου, Θράκης και Θεσσαλίας.
Ο ανασχεδιασμός της Ανώτατης Εκπαίδευσης θα περικόψει δραστικά το πλήθος των ΑΕΙ και ΤΕΙ, αφού σήμερα λειτουργούν 24 ΑΕΙ σε 36 πόλεις και 16 ΤΕΙ σε 40 πόλεις και κωμοπόλεις.
Συνολικά υπάρχουν περισσότερα από 590 τμήματα, ενώ τη δεκαετία 1999-2009 ιδρύθηκαν περίπου 100 νέα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Η αποτίμηση του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης που έγινε από το υπουργείο Παιδείας έδειξε αλληλοεπικαλύψεις επιστημονικών αντικειμένων και κατακερματισμό που ξεπερνά το 60% των σχολών.
Ο εξορθολογισμός θα βασιστεί σε τρεις συνιστώσες:
- Στη Θεματική, όπου θα συγχωνευθούν τμήματα για να αποτελέσουν στη συνέχεια διευρυμένες ακαδημαϊκές μονάδες.
- Στη Χωροταξική που σημαίνει μετακινήσεις «αδύναμων» σχολών σε άλλες ελκυστικότερες και σε κοντινή απόσταση.
- Στη Διοικητική, όπου ολόκληρα ΑΕΙ θα ενσωματωθούν σε άλλα με παρόμοια θεματική κατεύθυνση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κανδύλας: «Το Κύπελλο στο χάντμπολ είναι αφιερωμένο στα θύματα της Θύρας 7» (vid)
- Βουτιά 67% για τη Melania: Το ρεκόρ, η προδοσία και το Super Bowl που «έφαγε» τη Μελάνια Τραμπ
- Υπόθεση Παναγόπουλου: Ανοίγει η «βεντάλια» των ερευνών – Επεκτείνεται σε συγγενείς και πολιτικά πρόσωπα
- Ερώτηση στο ευρωκοινοβούλιο για τα πρόσωπα της δικογραφίας του ΟΠΕΚΕΠΕ που παραμένουν σε θέσεις ευθύνης
- The Expla-in Project: Τι γίνεται στο ΠΑΣΟΚ;
- Μαριάντα Πιερίδη για το bullying του γιου της: «Το δύσκολο είναι το να βάλεις το σχολείο να ασχοληθεί σοβαρά»

