Μιχάλης Κακογιάννης: Ένας χρόνος μετά
Μιλά για την πρώτη του ταινία, το «Κυριακάτικο ξύπνημα» (1954), με την Έλλη Λαμπέτη και τον Δημήτρη Χορν, η οποία στάθηκε αφορμή για να γεννηθεί ο θυελλώδης έρωτας των δύο πρωταγωνιστών.
Ο σκηνοθέτης αναφέρεται και στο «Κορίτσι με τα μαύρα» (1956), τη δεύτερη ταινία στην οποία συνεργάστηκε με την Ε. Λαμπέτη, καθώς και στη «Στέλλα» (1955), με πρωταγωνίστρια τη Μέλινα Μερκούρη – το τολμηρό θέμα της οποίας αποτέλεσε πρόκληση για τα συντηρητικά ήθη της εποχής, δίνοντας έμφαση στον αντίκτυπο που είχε η ταινία και τη θερμή υποδοχή που της επιφυλάχθηκε στο Φεστιβάλ Καννών.
Στο δεύτερο μέρος, ο σκηνοθέτης αναφέρεται στη θρυλική ταινία του «Ζορμπάς» (1964), στα παραλειπόμενα από τα γυρίσματα στην Κρήτη, τη δύσκολη συνεργασία του με τον πρωταγωνιστή Άντονι Κουίν και την αιτία που αποχώρησε η Σιμόν Σινιορέ, η οποία προοριζόταν αρχικά για τον ρόλο της Μαντάμ Ορτάνς.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη για την ταινία, τις αντιδράσεις που προκάλεσε σε μερίδα της συντηρητικής ελληνικής κοινωνίας, αλλά και στην τεράστια επιτυχία που σημείωσε διεθνώς, αποσπώντας τρία Όσκαρ.
Η εκπομπή εστιάζει σε άγνωστα περιστατικά της αντιδικτατορικής δράσης του Μ. Κακογιάννη, καθώς και στο ντοκιμαντέρ «ΑΤΤΙΛΑΣ ‘74», το οποίο γύρισε στην πατρίδα του, την Κύπρο, αμέσως μετά την τουρκική εισβολή.
Επίσης γίνεται αναφορά στην ιδέα του για νυχτερινό φωτισμό των μνημείων της Ακρόπολης – την οποία και υλοποίησε χωρίς κρατική χρηματοδότηση – καθώς και στην ταινία «Ηλέκτρα» (1962) με πρωταγωνίστρια την Ειρήνη Παππά.
Στην εκπομπή μιλούν, μεταξύ άλλων, ο βιογράφος του Μ. Κακογιάννη Χρήστος Σιάφ-κος, ο διευθυντής φωτογραφίας Γουόλτερ Λασαλι, ο σκηνογράφος Βασίλης Φωτό-πουλος, το μέλος Δ.Σ. του «Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη» Σπύρος Μερκούρης, ο συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, ο κινηματογραφιστής Σάκης Μανιάτης, η σκηνοθέτις Λυδία Καρρά, ο συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλλης, η ενδυματολόγος Ντένη Βαχλιώτη, ο σκηνοθέτης Ζιλ Ντασέν.
- Μέσα στην αίρεση Heaven’s Gate: 29 χρόνια από τη χειρότερη μαζική αυτοκτονία στις ΗΠΑ
- Ομιλία Τραμπ προς τιμήν της Ελληνικής Ομογένειας για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου
- Οι «βόμβες» Ντίλιαν για το σκάνδαλο των υποκλοπών και η προσπάθεια απαξίωσης των λεγομένων του
- Φωτιά σε μπάζα και σκουπίδια δίπλα σε καταυλισμό στον Ασπρόπυργο
- Ο Καμαβινγκά χάνει έδαφος στην Ρεάλ και η Premier League καραδοκεί
- Πέθανε με ευθανασία η 25χρονη Νοέλια Καστίγιο – Το συγκλονιστικό της μήνυμα πριν το τέλος



