Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Try not to sleep: η αβέβαιη πραγματικότητα σε έκθεση φωτογραφίας στην Τεχνόπολη

Try not to sleep: η αβέβαιη πραγματικότητα σε έκθεση φωτογραφίας στην Τεχνόπολη

Η ανάγκη να διατηρήσει κανείς την επαφή του με την πραγματικότητα -ιδίως σε μια στιγμή που ο τρόπος που την αντιλαμβανόμαστε είναι αβέβαιος- βρίσκεται στο επίκεντρο των φωτογραφιών με γενικό τίτλο Try not to sleep που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Fringe Live στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων από την ομάδα nice people's project. Η έκθεση που περιλαμβάνει 18 φωτογραφίες, εγκαινιάζεται σήμερα, Τρίτη και θα διαρκέσει έως το Σάββατο.

Η ανάγκη να διατηρήσει κανείς την επαφή του με την πραγματικότητα -ιδίως σε μια στιγμή που ο τρόπος που την αντιλαμβανόμαστε είναι αβέβαιος- βρίσκεται στο επίκεντρο των φωτογραφιών με γενικό τίτλο Try not to sleep που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Fringe Live στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων από την ομάδα nice people’s project. Η έκθεση που περιλαμβάνει 18 φωτογραφίες, εγκαινιάζεται σήμερα, Τρίτη και θα διαρκέσει έως το Σάββατο.

Τα έργα της έκθεσης παρουσιάζονται μαζί με άλλες συμμετοχές (φωτογραφία, ζωγραφική, σκίτσο) στο κτίριο Κωνσταντίνος Καβάφης (Δ7).

Όταν η φράση Try not to sleep χρησιμοποιείται, δηλώνει την επιτακτική ανάγκη να διατηρήσει κάποιος τις αισθήσεις του, την επαφή του με την πραγματικότητα που τον περιβάλλει.

Ακόμα και αν αυτή η πραγματικότητα δείχνει να είναι εξαιρετικά πολύπλοκη, ακόμα και αν το περιβάλλον μοιάζει άγνωστο, ή αν το άτομο, στο οποίο κανείς απευθύνεται, χάνει την δύναμη που του επιτρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τον χώρο και τον χρόνο, το γεγονός ή την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Υπό αυτή την συνθήκη, η προσπάθεια που καταβάλλει κανείς ώστε να διατηρήσει την επαφή του με το περιβάλλον, είναι εξαντλητική. Η μακρινή όραση φθίνει, ο τρόπος που κοιτάζει κανείς παίρνει μια απρόβλεπτη τροπή.

Και οι 18 φωτογραφίες που αποτελούν την ομαδική έκθεση Try not to sleep περιστρέφονται γύρω από την ανάγκη να διατηρήσουμε την επαφή μας με την πραγματικότητα, ιδίως την στιγμή που ο τρόπος με τον οποίον την αντιλαμβανόμαστε είναι αβέβαιος.

Στις φωτογραφίες του Σπύρου Κουσουρή, ένα αστικό τοπίο εμφανίζεται μέσα στη νύχτα. Η κόπωση και η έκσταση κάνουν την αντίθεση του αν αυτό που βλέπει κανείς μπροστά του είναι όμορφο ή άσχημο, αληθινό ή φανταστικό, να μην έχει σημασία. Το συναρπαστικό βρίσκεται στο πόσο ελάχιστη -σχεδόν ανύπαρκτη- είναι η απόσταση από την μια κατάσταση στην άλλη.

Η Λυδία Πολυκανδριώτη φωτογραφίζει πυκνό ουρανό από ουρανοξύστες και ησυχία, γυάλινα τετράγωνα και μεταλλικά πλέγματα, φως από neon στη σειρά που ορίζουν λεπτές φέτες νίκελ, ακριβείς σκιές από σκάλες. Μια μελέτη, ένα μολύβι που καθώς σχεδιάζει χαράζει, ένας έλεγχος απέναντι στις παραστάσεις, στους κανόνες.

Στις φωτογραφίες της Αγγελικής Στελλάκη μπορεί κανείς να δει -αν όχι ένα σχήμα, έναν χώρο, ή μια διάσταση- έναν κόμβο, πυκνό και διάφανο μαζί. Είναι αυτό το σημείο που τα πράγματα και οι καταστάσεις εγκαταλείπουν το αρχικό νόημά τους και διαμορφώνουν μια καινούρια σχέση με την αντίληψή μας.

Στις φωτογραφίες της Ειρήνης Φολερού η αντίληψη για τα πράγματα, για τον χώρο και τον χρόνο, για εκείνο στο οποίο θα αναφερόμασταν με την φράση «όχι πια» ή «όχι ακόμα», μπορεί να αποκτήσει νόημα μόνο μέσα από την έννοια της παρουσίας. Η σειρά των φωτογραφιών αυτών αποτελεί υποκαταστάσεις της συγκεκριμένης έννοιας.

Η Gm Touliatou ακολουθεί μια συγκεκριμένη κατάσταση έντασης, όπου, με μια ενοχλητική ανησυχία το μυαλό ψάχνει για τάξη και σημασία, σπάζοντας την πραγματικότητα σε μικρά ίσα μέρη για να βρει και να κατανοήσει ένα πιο απλό μοτίβο του κόσμου.

Η έκθεση είναι ανοιχτή από τις 11:00 το πρωί έως τις 00:00 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο. Τις ημέρες που στην Τεχνόπολη διοργανώνονται συναυλίες (Τρίτη, Παρασκευή, Σάββατο) το κοινό μπορεί να την επισκεφθεί μέχρι τις 17:00 το απόγευμα με δωρεάν είσοδο, ενώ μετά θα μπορούν να την επισκέπτονται και όσοι έχουν εισιτήριο για τις συναυλίες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έγραψε ιστορία η Άρσεναλ

Το ρεκόρ των «κανονιέρηδων» και η... συνταγή που πρέπει ν' αλλάξει για την Τσέλσι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024