Χαμηλότερα υποχωρούν την Τετάρτη οι αποδόσεις των ισπανικών και των ιταλικών κρατικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές αναμένουν από την Fed, αργότερα σήμερα, να ανακοινώσει μέτρα τόνωσης της οικονομίας, ενώ παράλληλα εκτιμούν ότι η Ευρωζώνη θα λάβει σύντομα τις κατάλλήλες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Το ευρώ διαπραγματεύεται πολύ κοντά στο υψηλό μηνός (1,2748), σήμερα δεν σημειώνει αξιόλογες μεταβολές και κινείται στα 1,2686 δολάρια.

Όπως φημολογείται, η Γερμανία θα επιτρέψει στον μηχανισμό στήριξης να αγοράζει ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών, προκειμένου να αποκλιμακωθεί το κόστος κρατικού δανεισμού.

Η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε κατά 10 μονάδες βάσης στο 6,90% και του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου κατά 9 μονάδες στο 5,82%.

Την Δευτέρα, το ισπανικό 10ετές ομόλογο εκτινάχθηκε έως το 7,29%, υψηλότερο επίπεδο από το 1999. Υπενθυμίζεται ότι με αποδόσεις στα επίπεδα του 7%, Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία αναγκάστηκαν να προσφύγουν στον μηχανισμό στήριξης.

Την Τρίτη, στη δημοπρασία 12μηνων και 18μηνων εντόκων γραμματίων τα επιτόκια σημείωσαν μεγάλη άνοδο.

Την Πέμπτη, θα γίνει δημοπρασία ομολόγων λήξεως 2014, 2015 και 2017, από την οποία ο στόχος είναι η άντληση ποσού έως 2 δισ. ευρώ.

Μαδρίτη: Δεν υπάρχει ανάγκη διάσωσης

Η Ισπανία «δεν έχει ανάγκη διάσωσης», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Προϋπολογισμού Κριστόμπαλ Μοντόρο, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα έχει την υποστήριξη των εταίρων της στην ΕΕ και στη G-20.

«Η Ισπανία δεν αποτέλεσε αντικείμενο διάσωσης επειδή δεν έχει ανάγκη να διασωθεί», διαβεβαίωσε, μιλώντας ενώπιον των Ισπανών βουλευτών και απορρίπτοντας την ιδέα ενός συνολικού σχεδίου διάσωσης για την ισπανική οικονομία.

«Η Ισπανία έχει την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της και των ευρωπαϊκών θεσμών. Και η Ισπανία έχει, όπως το είδαμε χθες βράδυ, την εκπεφρασμένη υποστήριξη της G-20 για τα προγράμματα (των μεταρρυθμίσεων) που θέτει σε εφαρμογή η ισπανική κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα», πρόσθεσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ