Η Ιταλία παίρνει «σειρά» στη σεναριολογία μετά την ισπανική προσφυγή
Χωρίς να έχει ακόμη «κρυώσει» η απόφαση της Ισπανίας να στραφεί στους μηχανισμούς στήριξης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, η Ιταλία μπαίνει ξανά στο επίκεντρο της ανησυχίας γύρω από την Ευρωζώνη: Τα spread των ιταλικών ομολόγων άρχισαν να παίρνουν την ανιούσα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξησή τους από το τέλος του προηγούμενου χρόνου, ενώ τα οριστικά στοιχεία για τη μείωση του ιταλικού ΑΕΠ επιβεβαίωσαν ότι η ύφεση κυριαρχεί στον ευρωπαϊκό νότο.
Χωρίς να έχει ακόμη «κρυώσει» η απόφαση της Ισπανίας να στραφεί στους μηχανισμούς στήριξης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, η Ιταλία μπαίνει ξανά στο επίκεντρο της ανησυχίας γύρω από την Ευρωζώνη: Τα spread των ιταλικών ομολόγων άρχισαν να παίρνουν την ανιούσα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξησή τους από το τέλος του προηγούμενου χρόνου, ενώ τα οριστικά στοιχεία για τη μείωση του ιταλικού ΑΕΠ επιδείνωσαν το κλίμα, επιβεβαιώνοντας πως η ύφεση κυριαρχεί στον ευρωπαϊκό νότο.
Τη Δευτέρα, τα spread των ιταλικών δεκαετών ομολόγων ενισχύθηκαν στο 5,83%, ξεκινώντας από 5,5%. Παράλληλα, η ιταλική στατιστική υπηρεσία επιβεβαίωσε πως το πρώτο τρίμηνο η ιταλική ύφεση έφτασε στο 0,8% -ενώ για το τρέχον δεύτερο τρίμηνο, η συρρίκνωση προβλέπεται μεταξύ 0,6% και 0,7%. Η ανησυχία, μαζί με το θέμα των όρων που θα συνοδεύουν το ισπανικό πακέτο, παρέσυρε και την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, που έπεσε στο 1,2493.
Το κλίμα στις αγορές απέναντι στην Ιταλία θα δοκιμαστεί στις δημοπρασίες της Τετάρτης και της Πέμπτης. Η ανησυχία των τελευταίων μηνών για τη Ρώμη έχει ανεβάσει τα επιτόκια με τα οποία αντλεί κεφάλαια από τις αγορές και, κάνοντας πιο απρόθυμους τους ξένους επενδυτές, έχει κάνει την Ιταλία να βασίζεται περισσότερο στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα για να βρει δανειστές.
Σε κάθε περίπτωση, τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία της Ιταλίας υπερτερούν έναντι των ισπανικών: Το έλλειμμά της βρίσκεται στο 3,9% του ΑΕΠ (που απέχει παρασάγγας του ισπανικού 8,5%) και η ανεργία είναι σημαντικά χαμηλή σε σύγκριση με τους γείτονές της. Επιπλέον, ο ιταλικός τραπεζικός τομέας δεν αντιμετωπίζει προβλήματα της έκτασης του ισπανικού.
Ωστόσο, το ιταλικό δημόσιο χρέος βρίσκεται στο δυσθεώρητο ύψος του 1,9 τρισ. ευρώ και η πορεία του ΑΕΠ, μετά από μία περίοδο αναιμικής ανάπτυξης, δεν προμηνύεται καλή -ο ΟΟΣΑ προβλέπει για φέτος ύφεση 1,7%.
Η ισπανική προσφυγή έχει στρέψει έτσι πλέον τον προβολέα στη Ρώμη: «Υπάρχει η αντίληψη πως η Ιταλία ακολουθεί κατά πόδας την Ισπανία, κάτι που είναι φρικτό επειδή είναι σαν να συγκρίνει κανείς μήλα με αχλάδια» σχολίασε ο Νίκολας Σπίρο της Spiro Sovereign Strategy στο Λονδίνο.
«Το πακέτο (προς τη Μαδρίτη) δεν σημαίνει ότι η Ιταλία θα υποστεί επίθεση από τις αγορές, αλλά ότι οι επενδυτές θα προσέχουν και την παραμικρή πληροφορία που αφορά τη χώρα πριν αποφασίσουν να αγοράσουν ομόλογά της» ανέφερε παράλληλα στο Bloomberg ο Νικολά Μαρινέλι της βρετανικής Glendevon King Asset Management.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Έξι χρόνια μετά, διαλέγω ακόμα τη ζωή»: Συγκινεί η Ιωάννα Παλιοσπύρου – Η ανάρτησή της
- Κιμ Καρντάσιαν: 90 κιλά κοκαΐνη μετέφερε φορτηγό του brand της, Skims
- Final Four: Απαγόρευση συναθροίσεων και μοτοπορειών στο κέντρο της Αθήνας
- Τελικός Europa League 2026 – Το είδαμε κι αυτό, οπαδοί της Άστον Βίλα έκλεψαν ντελιβερά! (vid)
- Στέλεχος Φενέρμπαχτσε: «Θα έχουμε πάνω από τέσσερις χιλιάδες οπαδούς στην Αθήνα»
- Σταύρος Φλώρος: Ο μεγάλος νικητής του Survivor 2026 μετά τον ακρωτηριασμό του