Ανοίγει ο δρόμος για τη φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων στις ελβετικές τράπεζες
Θετική για τα ελληνικά συμφέροντα εξέλιξη σημειώθηκε στο σκέλος των ξένων καταθέσεων που βρίσκονται στην Ελβετία. Σύμφωνα με το Reuters η Κάτω Βουλή της Ελβετίας ενέκρινε τη διακρατική συμφωνία με τη Γερμανία για την αναδρομική φορολόγηση των γερμανικών καταθέσεων στη χώρα με φόρο που θα ανέρχεται ακόμη και στο 41%. Στην Ελβετία εκτιμάται πως έχει κατευθυνθεί το 10% περίπου των καταθέσεων που έφυγαν την τελευταία διετία από τις ελληνικές τράπεζες, δηλαδή περίπου 2,5 δισ. ευρώ.
Θετική για τα ελληνικά συμφέροντα εξέλιξη σημειώθηκε στο σκέλος των ξένων καταθέσεων που βρίσκονται στην Ελβετία.
Σύμφωνα με το Reuters η Κάτω Βουλή της Ελβετίας ενέκρινε τη διακρατική συμφωνία με τη Γερμανία για την αναδρομική φορολόγηση των γερμανικών καταθέσεων στη χώρα με φόρο που θα ανέρχεται ακόμη και στο 41%.
Βάσει της συμφωνίας, η οποία είχε ήδη εγκριθεί από την Άνω Βουλή της Ελβετίας, η αναδρομική φορολόγηση των λογαριασμών αλλοδαπών οι κατηχεί των οποίων δεν ονοματίζονται θα ισχύσει από τις αρχές του 2013.
Αντίστοιχες διμερείς φορολογικές συμφωνίες έχουν συνομολογηθεί με τη Βρετανία και την Αυστρία, ενώ ήδη από το 2010 σχετικές πρωτοβουλίες έχει αναλάβει και η Ελλάδα.
Στην Ελβετία εκτιμάται πως έχει κατευθυνθεί το 10% περίπου των καταθέσεων που έφυγαν την τελευταία διετία από τις ελληνικές τράπεζες, δηλαδή περίπου 2,5 δισ. ευρώ.
Η Ελβετία αρνείται την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για τους ξένους καταθέτες και για τον λόγο αυτό έχει συμφωνήσει διακρατικά την παρακράτηση και την πληρωμή φόρου προκειμένου να διατηρηθεί η ανωνυμία των καταθέσεων.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις ελβετικές αρχές προκειμένου να συνομολογηθεί διακρατική συμφωνία αντίστοιχη με αυτή της Ελβετίας και της Γερμανίας που θα οδηγήσει στην φορολόγηση καταθέσεων Ελλήνων στις ελβετικές τράπεζες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η Ρωσία τερματίζει τις στρατιωτικές συμφωνίες με Πορτογαλία, Γαλλία και Καναδά
- Νέα στοιχεία για την τραγωδία στην Κρήτη – 18 μετανάστες νεκροί μέσα σε πλοιάριο
- Μεντιλίμπαρ: «Πολύ χαρούμενος για Μουζακίτη, ελπίζουμε να συνεχίσει να βοηθάει τον Ολυμπιακό»
- Πού κυμαίνονται οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα – Η σύγκριση με Ευρώπη
- Η έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη έχει πρόβλημα, λένε οι ακαδημαϊκοί: «Είναι ένα χάος»
- «Παραμίλησε» ο κόσμος με την ραμπόνα του Σερκί


