Στην οικονομική κρίση και τις παράλληλες εξαγωγές αποδίδει ο ΕΟΦ τις ελλείψεις φαρμάκων
Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων με ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι η έξαρση του φαινομένου των ελλείψεων σε φάρμακα οφείλεται κυρίως στην οικονομική κρίση, η οποία λόγω έλλειψης ρευστότητας δυσχεραίνει τις οικονομικές συναλλαγές ανάμεσα σε εταιρείες-φαρμακαποθήκες και φαρμακεία.
Ο ΕΟΦ αφού διερεύνησε τις αναφορές ελλείψεων του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, διαπίστωσε ότι για 20 σκευάσματα που είναι σε έλλειψη υπάρχει μειωμένη διάθεση από τις αρμόδιες εταιρείες, ενώ για 41 σκευάσματα υπάρχει αυξημένη εξαγωγική δραστηριότητα, εκ των οποίων μόνο ένα είναι μοναδικό χωρίς υποκατάστατο, για εννέα απ’ αυτά υπάρχει υποκατάστατο στην ευρύτερη θεραπευτική κατηγορία, ενώ για τα υπόλοιπα υπάρχει άμεσο υποκατάστατο.
Ο ΕΟΦ ζήτησε τόσο από τις υπεύθυνες εταιρείες, όσο και από τις υπεύθυνες φαρμακαποθήκες που εμπλέκονται στις ελλείψεις αυτές να φροντίσουν για την άμεση αποκατάσταση της επάρκειας στην αγορά. Σε διαφορετική περίπτωση ο ΕΟΦ θα προβεί σε απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών σε φάρμακα αναντικατάστατα και φάρμακα σοβαρών παθήσεων, και θα εισηγηθεί την επιβολή χρηματικών κυρώσεων στις εταιρείες, όπως έπραξε και στο πρόσφατο παρελθόν.
Τέλος επισημαίνεται ότι επειδή πολλά από τα φάρμακα που αναφέρονται σε έλλειψη έχουν υποκατάστατα, οι πολίτες μπορούν σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό τους ή τον φαρμακοποιό τους να προμηθεύονται ισοδύναμα φαρμακευτικά προϊόντα.
health.in.gr
- Εντοπίστηκε στην Κυψέλη 13χρονη που είχε εξαφανιστεί – Συνελήφθησαν 3 νεαροί από την Αίγυπτο
- Ολυμπιακός: Θέμα χρόνου ένα ακόμη sold out: Πόσα εισιτήρια απέμειναν για το παιχνίδι με τον Βόλο
- Φως στο Τούνελ: Νέα στοιχεία για την εξαφάνιση της 16χρονης Λόρας
- «Φοβάμαι να σας πω…» – Αντιφάσεις στις καταθέσεις των δύο 22χρονων για το διπλό φονικό στη Φοινικούντα
- Σοκ στην Βρετανία: Πρώην πολιτικός δηλώνει ένοχος για 48 κατηγορίες – Νάρκωνε και βίαζε την πρώην σύζυγό του
- Πώς οι ΗΠΑ απήγαγαν τον Μαδούρο μέσα σε δύο λεπτά: Ελικόπτερα, χαμηλές πτήσεις και πυρά στο Καράκας