Ξένες ταινίες γυρισμένες στην Ελλάδα, κερδίστε DVD
Πάρτε μέρος στην κλήρωση και κερδίστε κάποιες από τις ταινίες του αφιερώματος σε DVD.
Τη δεκαετία του 1960 η Ελλάδα ήταν μόδα. Τα «Παιδιά του Πειραιά» ακούγονταν σε όλο τον κόσμο. Φίρμες του ξένου τραγουδιού έλεγαν ελληνικά τραγούδια. Η Ύδρα και η Μύκονος ήταν στέκια του διεθνούς τζετ σετ. Τέλος, στη χώρα μας γυρίζονταν ουκ ολίγα αμερικανικά φιλμ. Παρ΄ όλα αυτά μια παραγωγή, βασισμένη σε γνωστό μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, βρήκε κλειστές τις πόρτες των στούντιο. Γυρίστηκε, πουλήθηκε εκ των υστέρων στη Fox και… πήρε την εκδίκησή της, όταν στην απονομή των Όσκαρ του 1964 βρέθηκε με επτά υποψηφιότητες και απέσπασε τελικά τρία αγαλματίδια: Β΄ Γυναικείου Ρόλου, Σκηνικών και Φωτογραφίας. Στον «Αλέξη Ζορμπά» ο Μιχάλης Κακογιάννης πλάθει με χώμα και νερό το πορτρέτο ενός ανθρώπου που έχει μέσα του το Θεό και το Δαίμονα, που μπορεί να πατά στη γη την ίδια στιγμή που πετά στα σύννεφα, και που διασταυρώνεται με διαφορετικούς κόσμους: του ορθολογισμού (ο Βρετανός διανοούμενος), του πρωτογονισμού (το χωριό με τους νόμους της κλειστής κοινωνίας) και το «ενδιάμεσο» σύμπαν της ξεπεσμένης εταίρας, μαντάμ Ορτάνς.
Η ιστορία της νεαρής Κεφαλονίτισσας που ερωτεύεται έναν Ιταλό λοχαγό μεσούντος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είναι σκηνοθετημένη με επαγγελματισμό και διαθέτει πανέμορφη φωτογραφία και μουσική. Όμως, εδώ τελειώνουν και οι όποιες αρετές του πολυδιαφημισμένου «Κορέλι». Μόνη κερδισμένη βγήκε η Κεφαλονιά, της οποίας τα θαυμάσια τοπία αναδεικνύονται μοναδικά.
Μεταφορά της ομώνυμης θεατρικής παράστασης στην οποία παρακολουθούμε την ιστορία μίας μητέρας και της κόρης της, αλλά και την πορεία μιας ολόκληρης ζωής – της μητέρας-, με φόντο ένα ελληνικό νησί. Η ταινία όλη διαχέεται από την ποπ αισθητική και ανεμελιά των 70΄ς, χωρίς να λείπουν τα γνωστά σε όλους τραγούδια των ABBA. Στην ταινία πρωταγωνιστούν δημοφιλή ηθοποιοί όπως: Μέριλ Στριπ, Πιρς Μπρόσναν, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Κόλιν Φερθ και Αμάντα Σίφριντ.
Η «Στέλλα» είχε κερδίσει Όσκαρ Ξενόγλωσσου Φιλμ (για την ακρίβεια το μοιράστηκε με τέσσερις ακόμα χώρες), αλλά ήταν αυτή η ταινία που έκανε διεθνή σταρ την εκρηκτική Μελίνα Μερκούρη. Ο Ζιλ Ντασέν κινηματογραφεί τη μεγαλοψυχία, την αισιοδοξία και το φιλότιμο ενός φτωχού λαού (μιλάμε για το 1960), μέσα από την ιστορία ενός Αμερικανού που προσπαθεί να… αναμορφώσει μια πόρνη του Πειραιά. Δυο βραβεία (Γυναικείας Ερμηνείας στις Κάννες και Όσκαρ Μουσικής) συνόδευσαν μια παραγωγή που έγινε διεθνής επιτυχία και σήμερα ανήκει στη σφαίρα του θρύλου.
Περισσότερο κοσμοπολίτικη ταινία τύπου Τζέιμς Μποντ παρά περιπέτεια με την αρχαιολόγο που συλλέγει σπάνια αντικείμενα.
Στη δεύτερη αυτή κινηματογραφική μεταφορά του γνωστού Video Game «Λάρα Κροφτ» οι συντελεστές επιστρατεύουν το Μέγα Αλέξανδρο, έναν αρχαίο ναό βυθισμένο κοντά στη Σαντορίνη, κωδικοποιημένους χάρτες, μυθικά πλάσματα, μικροβιολογικούς πολέμους, συνδικάτα του εγκλήματος, παρανοϊκούς επιστήμονες και ένα μυστικό τόπο στο Κιλιμάντζαρο από όπου υποτίθεται ότι ξεκίνησε η ζωή στον πλανήτη. Βεβαίως, στη σφαίρα της φαντασίας και της χολιγουντιανής εμπορικής παραγωγής όλα επιτρέπονται.
Η πρώτη αγγλόφωνη παραγωγή του Λικ Μπεσόν, η πιο διάσημη στην Ευρώπη και εκείνη που τον κατέστρεψε οικονομικά, καθώς στις ΗΠΑ υπήρξε παταγώδης αποτυχία. Ο Αμερικανός διανομέας μείωσε δραματικά τη διάρκεια, άλλαξε τη μουσική και αντικατέστησε το φινάλε με κάτι πιο… χολιγουντιανό. Τώρα το «Απέραντο Γαλάζιο» με γυρίσματα και στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στην Αμοργό και την Ιο, παρουσιάζεται στην αρχική του μορφή: ένα παραμύθι για κάποιον «άνθρωπο-δελφίνι» που έχει να διαλέξει ανάμεσα στην αγάπη του για τους βυθούς και στον έρωτα με μια «θνητή», μια οπτική εμπειρία που θυμίζει τα ντοκιμαντέρ της IMAX, αλλά κινείται περισσότερο στη σφαίρα του ονείρου.
Στις πρώτες σκηνές της ταινίας θα αναγνωρίσετε τη χώρα της Αμοργού καθώς και τις απόκρημνες πλαγιές της…
Για όσους έχουν την περιέργεια να δουν το χολιγουντιανό φινάλε… Tα συμπεράσματα δικά σας!
Αμερικάνικη παραγωγή που γυρίσθηκε στη Ρόδο υπό τη σκηνοθεσία των Γιώργο Κοσμάτο και Ρίτσαρντ Λότστε. Πρωταγωνιστουν η Κλαούντια Καρντινάλε, ο Ρότζερ Μουρ και ο Ντέιβιντ Νίβεν. Η υπόθεση της ταινιας αφηγείται την Ελληνική Αντίσταση στη Ρόδο που προστατεύει τις αρχαιότητες του νησιού, από μια ομάδα Γερμανών αρχαιολόγων που θέλουν να τις κλέψουν κατά τη διάρκεια της κατοχής.
Μετά τη μεγάλη επιτυχία του «Γάμος αλλά Ελληνικά» η Νία Βαρντάλος πρωταγωνιστεί σε μια ακόμη κωμωδία – παρέα με τον Αλέξη Γεωργούλη- και υποδύεται μια Ελληνο-αμερικανίδα ξεναγό που αναλαμβάνει την περιήγηση στα αρχαιοελληνικά μνημεία μιας ομάδας τουριστών, που δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για αυτά παρά μόνο για το πώς θα ψωνίσουν και θα διασκεδάσουν περισσότερο.
- Λαμία: Τράκαρε πέντε παρκαρισμένα οχήματα και διέφυγε πεζός – Συνελήφθη μεθυσμένος από την ΕΛ.ΑΣ.
- Νέα σενάρια για Τετέ: «Η Γκρέμιο ετοιμάζει πρόταση – Το ποσό που προσφέρει…»
- Νέα Υόρκη: Ορκίστηκε δήμαρχος ο Ζοχράν Μαμντάνι – Οι συμβολισμοί της τελετής και τα πρώτα μηνύματα
- ΚΚΕ: Σε έναν κόσμο που «φλέγεται», οι λαοί έχουν τη δύναμη να γίνουν πρωταγωνιστές των εξελίξεων
- Οργουελικός εφιάλτης: Κάμερες θα διαβάζουν συναισθήματα… για να εντοπίζουν υπόπτους
- Το μήνυμα που έστειλε ο Τσιτσιπάς: «Είμαστε μαχητές, είμαστε Έλληνες»

