«Ναι» της πολωνικής Κάτω Βουλής στην αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση
Η Κάτω Βουλή της Πολωνίας ενέκρινε την Παρασκευή την αύξηση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση στα 67 έτη, παρά την έντονη αντίδραση των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Η ψηφοφορία διεξήχθη, ενώ συνδικαλιστές διαδήλωναν έξω από τη Βουλή της χώρας για τρίτη ημέρα, επιχειρώντας να αποκλείσουν το κτίριο. Έκαψαν πορτρέτα υπουργών, ενώ διαδηλωτές κρατούσαν ένα φέρετρο που συμβόλιζε τη χώρα. Το νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί κι από την Άνω Βουλή, από την οποία αναμένεται να πάρει το «πράσινο φως».
Η Κάτω Βουλή της Πολωνίας ενέκρινε την Παρασκευή την αύξηση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση στα 67 έτη, παρά την έντονη αντίδραση των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Το νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί κι από την Άνω Βουλή, από την οποία αναμένεται να πάρει το «πράσινο φως», πριν υπογραφεί από τον πρόεδρο και να γίνει νόμος του κράτους.
Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε στην Κάτω Βουλή με 268 ψήφους υπέρ και 185 κατά. Θα αυξήσει το όριο ηλικίας σταδιακά στα 67 έτη για τους άνδρες από 65 σήμερα και στα 67 από 60 για τις γυναίκες, ως το 2020 για τους άνδρες και ως το 2040 για τις γυναίκες.
Η ψηφοφορία διεξήχθη, ενώ συνδικαλιστές διαδήλωναν έξω από τη Βουλή της χώρας για τρίτη ημέρα, επιχειρώντας να αποκλείσουν το κτίριο. Έκαψαν πορτρέτα υπουργών, ενώ διαδηλωτές κρατούσαν ένα φέρετρο που συμβόλιζε τη χώρα.
Ο ηγέτης της Αλληλεγγύης Πιοτρ Ντούντα αποπειράθηκε να μπει στη βουλή στην διάρκεια της ψηφοφορίας αλλά αυτό δεν του επιτράπηκε.
Στελέχη της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για «μαύρη ημέρα για την πολωνική δημοκρατία», ενώ ο Γιάροσλαβ Καζίνσκι, ηγέτης του δεξιού κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης υποσχέθηκε ότι ο νόμος θα καταλήξει «στον κάδο απορριμμάτων» εάν κερδίσει ξανά την εξουσία.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ είχε κάνει λόγο για πιθανή «καταστροφή» σε περίπτωση που δεν εγκρινόταν η αύξηση του ορίου ηλικίας.
Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει γενικευμένες αντιδράσεις στη χώρα. Ωστόσο, ο επικεφαλής της κυβέρνησης θεωρεί το μέτρο αναγκαίο, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης θα παραμείνει βιώσιμο.
Μελέτες προβλέπουν ότι δεδομένων των δημογραφικών τάσεων θα υπάρξει σημαντικό έλλειμμα εργατικού δυναμικού το 2040, όταν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θα είναι πάνω από 50 ετών.
Το νομοσχέδιο προβλέπει δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης για τις γυναίκες στα 62 εάν έχουν εργαστεί για 35 χρόνια και για τους άνδρες στα 65 εάν όμως έχουν εργαστεί τα 40.
Η συζήτηση για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος έχει μειώσει σημαντικά το ποσοστό δημοτικότητας του Ντ.Τουσκ και του κυβερνητικού συνασπισμού, η συνοχή του οποίου πλέον αμφισβητείται.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γερμανικό
- Ίλιον: Συνελήφθη αστυνομικός μετά την καταγγελία για βία σε 13χρονο μαθητή που αποκάλυψε το in
- Στα άκρα οι σχέσεις Σαλάχ – Σλοτ: «Δεν μπορούν να συνυπάρξουν»
- Ο Αντόνιο Κόστα απαντά στον Τραμπ: «Η απειλή πολιτικής παρέμβασης στην ΕΕ είναι απαράδεκτη»
- Λάδι στη φωτιά από την κυβέρνηση – Αντιμέτωποι με κατηγορίες για «εγκληματική οργάνωση» αγρότες από την Κρήτη
- Ο Σάββας Παντελίδης αναλαμβάνει την ΑΕΛ Novibet
- ΕΦΕΤ: Ανακαλεί κατεψυγμένο μπιφτέκι λόγω σαλμονέλας



