Τζώνης Καλημέρης: Πως βίωσα τον καρκίνο
Έτσι, έχουν αποδώσει ευθύνες στα γονίδια, το κάπνισμα, τη διατροφή, το περιβάλλον, την κακή ψυχολογία.
Η εκπομπή, διερευνά όλους αυτούς τους τομείς και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό – που αγγίζει ενδεχομένως και το 60% – μπορούμε να κάνουμε πράγματα για να προλάβουμε τον καρκίνο: από τα εμβόλια για την ηπατίτιδα Β και τα κονδυλώματα, την αυτοεξέταση, τις βιοχημικές και απεικονιστικές εξετάσεις μέχρι την αλλαγή του τρόπου ζωής μας.
Ο ακαδημαϊκός, καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Δημήτρης Τριχόπουλος, επισημαίνει ότι η εμφάνιση καρκίνου, σε ένα σημαντικό ποσοστό, είναι ζήτημα τύχης.
Τονίζει ότι γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε, αλλά εξακολουθούμε να είμαστε παχύσαρκοι και να καπνίζουμε. Μιλά για την σχέση των γονιδίων με την καρκινογένεση και απομυθοποιεί την κακή ψυχολογία ως αιτιολογικό παράγοντα πρόκλησης καρκίνου.
Στην εκπομπή, παρουσιάζονται όλες οι τελευταίες διεθνείς μελέτες για το θέμα καθώς και ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις από το αμερικανικό συνέδριο κλινικής ογκολογίας που συσχετίζουν πλέον σε μεγάλο βαθμό την εμφάνιση καρκίνου με την παχυσαρκία.
Για την αξία της πρόληψης μιλά ένας από τους πιο γνωστούς ανθρώπους της τηλεόρασης, ο Τζώνης Καλημέρης, ο οποίος βίωσε τον καρκίνο και επισημαίνει πως η έγκαιρη πρόληψη μπορεί να σώσει ζωές.
- ΛεΜπρόν Τζέιμς: Tο τέλος της παντοδυναμίας ή μια νέα μορφή μεγαλείου;
- Θεσσαλονίκη: Τους έδερναν και ζητούσαν λύτρα – Τρεις συλλήψεις για παράνομη μεταφορά αλλοδαπών, αρπαγή και εκβίαση
- Μια «τρελή» απόφαση και… οι υποψήφιοι διάδοχοι του Μαρέσκα
- Το έθιμο που ξεκίνησε Έλληνας μετανάστης το 1920 – Στον Καναδά κάποιοι καλωσορίζουν το νέο έτος με βουτιές στα παγωμένα νερά
- e-EΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές που ολοκληρώνονται στις 2 Ιανουαρίου
- Η διπλωματική ατζέντα του 2026 – Προκλήσεις και στοιχήματα για το Υπουργείο Εξωτερικών



