Την πρόθεσή του να ακολουθήσει την λεγόμενη τακτική της κενής καρέκλας στην Ευρώπη -απέχοντας από τις εργασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης-, σε περίπτωση που επανεκλεγεί, προκειμένου να προωθήσει τις θέσεις του επιβεβαίωσε την Πέμπτη, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe1, ο Νικολά Σαρκοζί.

Ο Γάλλος πρόεδρος που βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις, ελπίζει ότι η στάση του αυτή θα καταφέρει να οδηγήσει σε αύξηση του ποσοστού του, λίγες ημέρες πριν τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο Νικολά Σαρκοζί εμφανίστηκε ανυποχώρητος σε δύο τομείς.

Ο ένας σχετίζεται με την αμοιβαιότητα των εμπορικών συναλλαγών και ο άλλος με τη ζώνη Σένγκεν.

Η «απαίτηση της αμοιβαιότητας στις εμπορικές συμφωνίες» θα αποκτήσει πρωταρχική σημασία για τον Νικολά Σαρκοζί στην περίπτωση επανεκλογής του: «Δεν μπορούμε να δεχθούμε στην Ευρώπη» είπε, «προϊόντα για τα οποία δεν τηρήθηκε κανένας από τους κανόνες που επιβάλλουμε στους ευρωπαίους επιχειρηματίες ή αγρότες».

Σχετικά με τη ζώνη Σένγκεν εξήγησε: «Η λέξη σύνορο δεν είναι βρισιά. Έχουμε αποφασίσει να διαχειριστούμε από κοινού τα σύνορά μας για να είμαστε πιο προστατευμένοι, όχι για να είμαστε περισσότερο εκτεθειμένοι».

Ο Γάλλος πρόεδρος κατέληξε λέγοντας: «Για τα δύο αυτά θέματα θα εφαρμόσω την πολιτική της ‘κενής καρέκλας’ εάν δεν ικανοποιηθούν οι θέσεις μας».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ