Υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου στην κατηγορία «junk» από την Moody’s
Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου κατά μία βαθμίδα σε «Ba1» από «Baa3», προχώρησε η Moody's, επικαλούμενη τον κίνδυνο που υπάρχει για την κυβέρνηση της χώρας να χρειασθεί να προσφέρει νέα οικονομική στήριξη στις τράπεζες λόγω της έκθεσης τους στην ελληνική οικονομία. Παράλληλα, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης, καθώς οι προοπτικές της αξιολόγησης είναι αρνητικές.
Σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου κατά μία βαθμίδα σε «Ba1» από «Baa3», προχώρησε η Moody’s, επικαλούμενη τον κίνδυνο που υπάρχει για την κυβέρνηση της χώρας να χρειασθεί να προσφέρει νέα οικονομική στήριξη στις τράπεζες λόγω της έκθεσης τους στην ελληνική οικονομία.
Η αξιολόγηση «Ba1» είναι στην κατηγορία junk (non investment grade).
Παράλληλα, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης, καθώς οι προοπτικές της αξιολόγησης είναι αρνητικές.
Η Moody’s υποβάθμισε και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της χώρας σε Not-Prime from Prime-3.
H Moody’s είπε ότι για να καλυφθούν οι απώλειες των κυπριακών τραπεζών, 73%-74% βάσει της καθαρής παρούσας αξίας επί του ανταλλασσόμενου χαρτοφυλακίου ομολόγων, θα απαιτηθεί ποσό που θα ανέλθει στο 20% του ΑΕΠ της χώρας.
«Υπάρχει σημαντικός κίνδυνος ο ιδιωτικός τομέας να μην μπορέσει να διαθέσει τα απαιτούμενα κεφάλαια […] Η αξιολόγηση Ba1 ενσωματώνει την υπόθεση ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα διαθέσει οικονομική ενίσχυση ίση με το 5-10% του ΑΕΠ», επισημαίνεται.
Ο οίκος αξιολόγησης είπε ακόμη ότι οι προοπτικές της χώρας είναι αρνητικές, αντικατοπτρίζοντας τους σημαντικούς κινδύνους που προέρχονται από την κρίση χρέους στην Ελλάδα και θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν την κυπριακή οικονομία τους επόμενους 18-24 μήνες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η Ρωσία εκτόξευσε πάνω από 300 drones και πυραύλους προς την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας
- Εκλογές στο Περού: Καταγγελίες για νοθεία ανεβάζουν την ένταση
- Κεφαλονιά: Συγκλονίζει ο πατέρας της 19χρονης – «Έχασα τον άγγελό μου – Το παιδί μου το παγίδευσαν»
- Ζωζώ Σαπουντζάκη: Είναι κατάκοιτη και δεν γνωρίζει για τον θάνατο του συντρόφου της
- Η προκλητική κίνηση του Σιμεόνε στους οπαδούς της Μπαρτσελόνα: «Ώρα για ύπνο» (vid)
- Ο οργανισμός εποπτείας του ΟΗΕ αναφέρει ότι η Βόρεια Κορέα ενισχύει τα πυρηνικά της όπλα