Την αισιοδοξία του ότι το PSI θα έχει υψηλό ποσοστό συμμετοχής και το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων θα έχει επιτυχή κατάληξη, εξέφρασε σε συνέντευξή του στο in.gr την Τρίτη ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) Χανγκ Τραν.

O κ. Τραν μιλά ακόμα για το ενδεχόμενο ενεργοποίησης της ρήτρας συλλογικής δράσης, χαρακτηρίζει την εξαίρεση της ΕΚΤ από το «κούρεμα» ως ένα «πολύ κακό προηγούμενο», ενώ κάνει λόγο και για «απρόσμενα γεγονότα» κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Τραν δεν αποκλείει το ενδεχόμενο στο μέλλον να επιβληθεί «κούρεμα» και στα δάνεια που έχουν χορηγήσει τα κράτη της Ευρωζώνης στην Ελλάδα.

Ερωτηθείς για την εμπιστευτική έκθεση του IIF, που διέρρευσε σήμερα και στην οποία αναφερόταν ότι το κόστος μίας πιθανής ανεξέλεγκτης εληνικής πτώχευσης θα μπορούσε να ξεπεράσει το 1 τρισ. ευρώ, ο κ. Τραν επιβεβαίωσε την ύπαρξη της έκθεσης, χωρίς όμως να κάνει κάποιο άλλο σχόλιο.

Όπως μας είπε ο κ. Τραν, ξεκίνησε να ασχολείται πλήρως με το θέμα του ελληνικού χρέους τον Ιούνιο του 2011 όταν έγινε η επίσημη πρόσκληση από τον επικεφαλής του Eurogroup Working Group Βιτόριο Γκρίλι, στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.

– Υπήρξε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων κάποια στιγμή που μπορεί να σκέφτηκε ότι δεν θα επιτευχθεί συμφωνία και θα έχουμε μία ανεξέλεγκτη πτώχευση;

«Είναι δίκαιο να πούμε ότι ήταν σαν ένα «τρενάκι του λούνα παρκ» (roller coaster), είχε τα πάνω και τα κάτω του, είχαμε απρόσμενα γεγονότα και ορισμένα απ’ αυτά ήταν τραυματικά. Είμαστε πάντως ανακουφισμένοι και ικανοποιημένοι που όλες οι πλευρές καταλήξαμε σε μία κοινή κατανόηση για τους όρους της ανταλλαγής».

»Ας ελπίσουμε ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί με επιτυχία».

– Ποιες πιστεύετε ότι θα ήταν οι επιπτώσεις μίας ενδεχόμενης ανεξέλεγκτης πτώχευσης της Ελλάδας;

«Αν το PSI ολοκληρωθεί με επιτυχία και η ελληνική κυβέρνηση και η κοινωνία εκπληρώσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η οικονομία γίνει πιο ευέλικτη, αναπτύσσεται και υπάρχει οικονομική στήριξη από την Ευρώπη» τότε δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος.

«Αν όλοι αυτοί οι τρεις παράγοντες συνδυασθούν, τότε πιστεύω ότι η Ελλάδα θα μπορέσει στο ορατό μέλλον να ανακάμψει από την κρίση».

»Αν εφαρμοσθεί πλήρως το πρόγραμμα (στήριξης από ΕΕ-ΔΝΤ), η Ελλάδα θα μπορεί να ανακάμψει και να ξεφύγει από την κρίση».

– Νωρίτερα σήμερα δημοσιεύματα αναφέρθηκαν σε μία έκθεση του IIF ότι το κόστος μίας ανεξέλεγκτης ελληνικής πτώχευσης για την Ευρωζώνη θα ξεπερνούσε το 1 τρισ. ευρώ. Μπορείτε να το επιβεβαιώσετε αυτό;

«Το μόνο που μπορώ να πω ότι είναι μία εμπιστευτική έκθεση και αυτό είναι όλο».

– Το βράδυ της ερχόμενης Πέμπτης η πιο κρίσιμη φάση του PSI, σε ό,τι αφορά τα ομόλογα υπό ελληνικό δίκαιο, ολοκληρώνεται. Νομίζετε ότι θα έχουμε ένα υψηλό ποσοστό συμμετοχής; Τι προβλέπετε;

«Η προσωπική μου άποψη και τίποτα παραπάνω είναι ότι το ποσοστό συμμετοχής θα είναι υψηλό. Με βάση αυτά που βλέπω στην αγορά, τις τιμές, αλλά και συγκεκριμένοι δείκτες στην αγορά δείχνουν ότι η συμμετοχή θα είναι υψηλή».

– Η ελληνική κυβέρνηση έχει πει ότι αν κριθεί αναγκαίο μπορεί να προχωρήσει στην ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης. Πιστεύετε ότι μία τέτοια εξέλιξη είναι πιθανή;

«Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες. Εφόσον η συμμετοχή είναι υψηλή, η συμφωνία μπορεί να γίνει σε εθελοντική βάση και αυτό θα είναι ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα τόσο για την Ελλάδα όσο και συνολικά για τις αγορές».

«Βασικά, είμαι αισιόδοξος από τη φύση μου».

– Ο στόχος της τρόικας είναι η μείωση του χρέους στο 120% περίπου του ΑΕΠ το 2020. Εκτιμάται ότι είναι βιώσιμο το χρέος σε αυτά τα επίπεδα;

Η λέξη βιωσιμότητα χρησιμοποιείται πολύ τους τελευταίους μήνες για την Ελλάδα και άλλες προβληματικές χώρες στην Ευρωζώνη».

»Η βιωσιμότητα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δυναμική της ανάπτυξης μίας οικονομίας. Αν η Ελλάδα εκπληρώσει πλήρως και εγκαίρως όλα τα στοιχεία του νέου προγράμματος (στήριξης), με τη βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ και η ανταλλαγή των ομολόγων γίνει σε εθελοντική βάση […] Αν γίνουν όλα αυτά μαζί, θα θέσουν τις βάσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας.»

»Η ανάπτυξη είναι το κλειδί για τη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Δεν θα εκπλαγώ αν η ελλληνική οικονομία ανακάμψει (σ.σ. μετά την αναδιάρθρωση), επειδή στα δύο πρώτα χρόνια (σ.σ. μετά την αναδιάρθρωση) η ανάκαμψη θα είναι πολύ ισχυρή, όπως έχει συμβεί και σε άλλες αναδιαρθρώσεις στο παρελθόν».

«Το κλειδί για την Ελλάδα είναι να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις. Αν το κάνει, μπορεί να ανακάμψει και μετά η ανάκαμψη θα είναι το κλειδί για τη μείωση του χρέους […] ώστε και το χρέος να γίνει βιώσιμο όπως το βλέπουν οι παράγοντες της αγοράς».

– Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες αλλά και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα εξαιρεθούν από το PSI. Πώς το σχολιάζετε αυτό;

«Θα ήθελα να κάνω μία γενική παρατήρηση και αυτό δεν αφορά μόνο ή κυρίως την ΕΚΤ. Η ΕΚΤ έκανε αυτές τις αγορές για σκοπούς που σχετίζονται με τη νομισματική πολιτική […] Η ΕΚΤ όπως και οι άλλοι οργανισμοί αναζητούν τρόπους να εξαιρεθούν από το εθελοντικό PSI και την πιθανή ενεργοποίηση των CACs. Αυτό είναι ένα πολύ κακό προηγούμενο για τις αγορές».

«Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων, αλλά και γενικότερα» αναλαμβάνουν να μείνουν με χρέος μη εξασφαλισμένο «έναντι των κεντρικών τραπεζών, των επίσημων οντοτήτων (σ.σ. των κρατών) που δρουν σε συνεργασία με τη χώρα που αναδιαρθρώνει το χρέος της».

«Αυτό δεν είναι καλό» μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις και να υπάρχει ο κίνδυνος σε όλα τα κρατικά ομόλογα οι ιδιώτες να κινδυνεύουν να μείνουν με μη εξασφαλισμένο χρέος, προσέθεσε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο στο μέλλον ο επίσημος τομέας να υποστεί στο μέλλον «κούρεμα» στα δάνεια που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα, ο κ. Τραν απάντησε:

– «Έχουμε μάθει τα 2,5 τελευταία έτη ότι είναι δύσκολο να αποκλείσουμε οτιδήποτε. Σε αυτό το σημείο, δεν θα απέκλεια κάτι.»

» Αλλά όπως προανέφερα, το κλειδί είναι η Ελλάδα να εφαρμόσει πλήρως και εγκαίρως το πρόγραμμα και αυτό θα περιορίσει την πίεση στην Ελλάδα με τον καιρό. Η ελληνική οικονομία θα πρέπει να ανακάμψει. Η ανάπτυξη είναι το στοιχείο-κλειδί σε αυτό το θέμα. Αν υπάρχει ανάπτυξη, το μεγαλύτερο μέρος της πίεσης θα φύγει, αλλά αν δεν έχεις τότε στο ορατό μέλλον η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη για όλους».

Γιώργος Κωστούλας

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ