«Κλειδώνει» τη συμφωνία στο Eurogroup ο Λουκάς Παπαδήμος
Μπαράζ επαφών αναμένεται να έχει σήμερα, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, εν όψει του καθοριστικού Eurogroup ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να άρει τις όποιες αντιρρήσεις εκφράζουν εταίροι και δανειστές, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση και να δοθεί το «πράσινο φως» για το PSI, καθώς εκτιμά ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο καθυστέρησης. Στο επίκεντρο των σκληρών διαπραγματεύσεων βρίσκονται οι τελικοί όροι για το PSI, καθώς και ο ειδικός λογαριασμός για την εξυπηρέτηση του χρέους.
Μπαράζ επαφών αναμένεται να έχει σήμερα, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, εν όψει του καθοριστικού Eurogroup (16:30 ώρα Ελλάδας) ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να άρει τις όποιες αντιρρήσεις εκφράζουν εταίροι και δανειστές, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση και να δοθεί το «πράσινο φως» για το PSI, καθώς εκτιμά ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο καθυστέρησης.
Στο επίκεντρο των σκληρών διαπραγματεύσεων, που αναλαμβάνει προσωπικά ο Λουκάς Παπαδήμος, βρίσκονται οι τελικοί όροι για το PSI, καθώς και ο ειδικός λογαριασμός για την εξυπηρέτηση του χρέους.
Από την προπαρασκευαστική σύσκεψη της ομάδας εργασίας του Eurogroup, που πραγματοποιήθηκε το βραδυ της Κυριακής, προέκυψε πως υπάρχει πρόοδος προς την κατεύθυνση της επίτευξης συνολικής συμφωνίας επί του δεύτερου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο ανοιχτό παραμένει το ζήτημα του «κουρέματος» όχι μόνο προς τους ιδιώτες, αλλά και προς τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Όπως προέκυψε, ορισμένες χώρες εμφανίζονται απρόθυμες να συνδράμουν περαιτέρω την Ελλάδα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών και αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης είχαν σύσκεψη αργά το βράδυ της Κυριακής, προκειμένου να προετοιμάσουν τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς εν όψει των κρίσιμων επαφών που θα έχουν σήμερα, Δευτέρα, τόσο ο Λ.Παπαδήμος, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Λ.Παπαδήμος θα έχει επαφές με θεσμικούς παράγοντες στις Βρυξέλλες, πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup. Κατά τις πληροφορίες αυτές, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι, τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τους εκπροσώπους του IIF Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ.
Επιπλέον, ο Λουκάς Παπαδήμος είχε προγραμματίσει σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με Ευρωπαίους ηγέτες, καθώς και τους επικεφαλής του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.
Κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα, ο πρωθυπουργός ενδέχεται να συμμετέχει στη συνεδρίαση του Eurogroup, μαζί με τον Ευ.Βενιζέλο, κάτι που θα εξαρτηθεί από το εάν θα έχει κλείσει τη διαπραγμάτευση.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Έθνος, έμπιστος συνεργάτης του πρωθυπουργού ανέφερε πως «αν χρειαστεί θα συμμετάσχει». Αν οι κινήσεις στις οποίες θα προβεί προηγουμένως «απαντήσουν» στις εκκρεμότητες που υπάρχουν, τότε ο Λ.Παπαδήμος δεν θα εισέλθει στην αίθουσα του Eurogroup.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πώς να μειώσεις τον λογαριασμό ρεύματος τον χειμώνα χωρίς να κρυώνεις
- Το Netflix αποκτά τους σούπερ ήρωες της DC – Το brand που δεν αξιοποιήθηκε ποτέ πλήρως
- Δωρεάν εργαλεία AI σε φοιτητές ελληνικών πανεπιστημίων από την Google
- «Είναι ο Ντάνιελ Ντέι-Λιούις της γενιάς μας» – H Μάργκοτ Ρόμπι για τον Τζέικομπ Έλορντι στα Ανεμοδαρμένα Ύψη
- Διαδοχικές παρεμβάσεις Καραμανλή για αγροτικό και κρίση θεσμών – Τι θα πει για δύο θέματα που καίνε την κυβέρνηση
- Τα ωραία του «Αναστό»


