Αυξάνονται οι θάνατοι ενηλίκων από ελονοσία
Η ελονοσία σκοτώνει περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο στον κόσμο, πολύ περισσότερους από ό,τι θα πίστευε κανείς και ο αριθμός των νεκρών ανάμεσα στους ενήλικες είναι αυξημένος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται την Παρασκευή στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.
Όμως υπάρχουν και καλά νέα: τα στοιχεία δείχνουν με σαφήνεια μείωση της θνησιμότητας χάρη στις προσπάθειες των τελευταίων δέκα ετών (δραστικά εντομοκτόνα, βελτίωση των θεραπειών), επισημαίνει ο καθηγητής Κρίστοφερ Μάρεϊ από το Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον, στο Σιάτλ.
Οι επιστήμονες συγκέντρωναν συστηματικά στοιχεία για τη θνησιμότητα από ελονοσία για την περίοδο 1980-2010 και υπολόγισαν ότι οι θάνατοι πριν δύο χρόνια έφταναν τα 1,2 εκατομμύρια, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από αυτόν που ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για την ίδια χρονιά.
Οι μεγαλύτεροι αριθμοί της έρευνας εξηγούνται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, από τη χρήση σημαντικότερου όγκου δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης και της τεχνικής που αποκαλείται «προφορική αυτοψία» και σημαίνει ότι οι συγγενείς ενός ανθρώπου που έχει πεθάνει πρόσφατα απαντούν σε ερωτήσεις που θα βοηθήσουν στον καθορισμό της αιτίας του θανάτου του. Σε χώρες που οι υποδομές υγείας είναι ελάχιστες και δεν τηρούνται τα μητρώα του κράτους, τα αίτια θανάτου συχνά δεν διευκρινίζονται.
Οι περισσότεροι θάνατοι από ελονοσία καταγράφονται σε παιδιά μικρής ηλικίας, αλλά και ο αριθμός των νεκρών στους ενήλικες είναι αυξημένος (42% των θανάτων), σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Οι θάνατοι από ελονοσία αυξάνονταν κάθε χρόνο από το 1985 και το 2004 έφτασαν τα 1,8 εκατομμύρια. Από τη χρονιά εκείνη άρχισαν να μειώνονται, σε ποσοστό μάλιστα που άγγιξε το 32%.
Το 2010, περίπου 700.000 παιδιά μικρότερα των 5 ετών στην Αφρική πέθαναν από ελονοσία.
Τέλος, οι επιστήμονες τονίζουν πως οι προσπάθειες για την εξάλειψη της νόσου πρέπει να συνεχιστούν με την στήριξη δωρητών.
ΑΠΕ,health.in.gr
- Εξεταστική: Κόντρες για τις συλλήψεις στη Κρήτη και τα απειλητικά email στους βουλευτές της ΝΔ
- Ώρα μηδέν για Shein, Temu – Τι θα γίνει με τα μικροδέματα στην Ευρώπη
- Νέα Υόρκη: Αστυνομικός έσωσε μωρό που πνιγόταν στην άκρη αυτοκινητόδρομου
- Φως στο Τούνελ: Στα άδυτα τριών σκοτεινών υποθέσεων
- Ιταλία: Οπαδός… έστειλε γυναίκα διαιτητή να «πλύνει τα πιάτα» και οι υπόλοιποι τον έκραξαν (vid)
- Ερέβους επίκληση: για τη νέα ποιητική συλλογή του Διονυσίου Καλιντέρη


