Το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα στο επίκεντρο του Eurogroup στις 6 Φεβρουαρίου
Το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα και το σχέδιο για την ανταλλαγή ομολόγων θα είναι στο επίκεντρο της συνεδρίασης του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) την ερχόμενη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου. Οι υπουργοί θα εξετάσουν το σχέδιο για το PSI και τη συμμόρφωση της Αθήνας με τα μέτρα που απαιτεί η τρόικα ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το νέο πακέτο στήριξης, το ύψος του οποίου θα είναι τουλάχιστον 130 δισ. ευρώ. «Υπερβολικά δύσκολες οι διαπραγματεύσεις» για το PSI, λέει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα και το σχέδιο για το PSI θα είναι στο επίκεντρο της συνεδρίασης του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) την ερχόμενη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου.
Σημειώνεται ότι η ακριβής ημερομηνία συνεδρίασης του Eurogroup δεν είχε ξεκαθαρίσει επισήμως, ενώ υπάρχουν και πολλές δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που εντείνουν τη σύγχυση.
Η συνάντηση αναφέρεται στο πρόγραμμα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι υπουργοί θα εξετάσουν το σχέδιο για το PSI και τη συμμόρφωση της Αθήνας με τα μέτρα που απαιτεί η τρόικα ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το νέο πακέτο στήριξης, το ύψος του οποίου θα είναι τουλάχιστον 130 δισ. ευρώ.
Στις 10 το πρωί θα συνεδριάσει η ομάδα εργασίας του Eurogroup (Euro Working Group), δηλαδή τα υψηλόβαθμα στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και η συνεδρίαση αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 4 το απόγευμα.
Στις 6 έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών.
Εν τω μεταξύ νευρικότητα στις αγορές προκάλεσαν οι δηλώσεις που έκανε για την Ελλάδα την Πέμπτη ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Συγκεκριμένα, είπε ότι τα μέτρα που έλαβε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, την περασμένη Δευτέρα, ήταν σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκή, ενώ υπογράμμισε ότι οι συνομιλίες για το PSI είναι «υπερβολικά δύσκολες».
Ο κ. Γιούνκερ, πάντως, αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες τα δύο τελευταία έτη.
Μετά τις δηλώσεις του, το ευρώ υποχώρησε κάτω από τα 1,31 δολάρια.
Ο κ. Γιούνκερ είπε ακόμα ότι το θέμα του επιτρόπου για την Ελλάδα, που προτείνει η γερμανική κυβέρνηση, είναι εκτός του τραπεζιού των συζητήσεων.
«Βραχυπρόθεσμα, αρνητικές επιπτώσεις»
«Η δημοσιονομική προσαρμογή έχει βραχυπρόθεσμα αρνητικές επιπτώσεις», αναγνώρισε την Πέμπτη από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σαντάλ Χιούζ, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι μακροπρόθεσμα, οι προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης οδηγούν σε ανάπτυξη.
Συγκεκριμένα, κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις του αξιωματούχου του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, σχετικά με την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται στην Ελλάδα, η Σαντάλ Χιούζ ανέφερε ότι οι προσπάθειες για δημοσιονομική προσαρμογή, μακροπρόθεσμα, προσδίδουν αξιοπιστία στην οικονομία μιας χώρας και διασφαλίζουν την επιστροφή της στην ανάπτυξη.
Τόνισε, επίσης, ότι ένα μέρος του πακέτου μέτρων, που εφαρμόζονται στην Ελλάδα, αποβλέπει στην ενίσχυση της ανάπτυξης και στην επιστροφή της οικονομίας σε «βιώσιμη κατάσταση», μακροπρόθεσμα.
Συνεχίζοντας, η εκπρόσωπος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η χρηματοδότηση μέσω κοινοτικών κονδυλίων, αλλά και η τεχνική βοήθεια της Ομάδας Δράσης, περιλαμβάνονται σε ένα συνολικό πακέτο μέτρων, που έχει στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ελλάδα και την επιστροφή της χώρας σε βιώσιμη τροχιά.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Απομακρύνεται το ενδεχόμενο για ανταλλαγή αιχμαλώτων λέει ο Πούτιν
- Σάκοτα: «Είχα ένα προαίσθημα πως η διαφορά δεν ήταν αρκετή»
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακη 10.05.2026]
- Γιορτή σήμερα 10 Μαΐου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Η Χρυσή Βίβλος του Basketball Champions League: Η Ρίτας σήκωσε την πρώτη κούπα της
- Η εποχή της οικονομικής αβεβαιότητας: 12 τρόποι για να προετοιμαστείτε για την ύφεση


