
Αποκλειστική αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης ο πρϋπολογισμός, απαντά το Μαξίμου
Η αρμοδιότητα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού ανήκει αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση, απαντά το Μέγαρο Μαξίμου στα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία στο Eurogroup παρουσιάστηκε πρόταση για τον διορισμό εντεταλμένου, ο οποίος θα παρακολουθεί την εκτέλεση του προϋπολογισμού και θα έχει το δικαίωμα βέτο σε αποφάσεις που δεν συνάδουν με τους στόχους. Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η τρόικα που βρίσκεται στην Αθήνα αναφέρουν ότι δεν τίθεται θέμα τοποθέτησης επιτρόπου απορρίπτοντας το γερμανικό σχέδιο.
Η αρμοδιότητα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού ανήκει αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση, απαντά το Μέγαρο Μαξίμου στα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία στο Eurogroup παρουσιάστηκε πρόταση για τον διορισμό εντεταλμένου, ο οποίος θα παρακολουθεί την εκτέλεση του προϋπολογισμού και θα έχει το δικαίωμα βέτο σε αποφάσεις που δεν συνάδουν με τους στόχους.
Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η τρόικα κατά τη συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου αναφέρουν ότι δεν τίθεται θέμα τοποθέτησης επιτρόπου απορρίπτοντας το γερμανικό σχέδιο.
Απορρίπτοντας την πρόταση η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της Παντελή Καψή, τονίζει η αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης επί του προϋπολογισμού τονίζεται και στην απόφαση του Ευρωπαίκού Συμβουλίου της 26ης-27ης Οκτωβρίου.
Στην ανακοίνωση ακόμη τονίζεται ότι «ήδη τα αποτελέσματα της μεγάλης προσπάθειας αποτυπώνονται στα στοιχεία του πρωτογενούς δημοσιονομικού ελλείμματος».
Η ανακοίνωση της κυβέρνησης έχει ως εξής: «Με αφορμή δημοσιεύματα για την υποβολή σχεδίου, σύμφωνα με το οποίο επίτροπος θα μπορούσε να αναλάβει την ευθύνη για την εκτέλεση του ελληνικού προϋπολογισμού, η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι η αρμοδιότητα αυτή ανήκει αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση.
» Αυτό, εξάλλου, τονίζεται και στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης-27ης Οκτωβρίου, όπου επισημαίνεται ότι η εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής αποτελεί ευθύνη των ελληνικών αρχών.
» Στο πλαίσιο της απόφασης αυτής και σε συνεργασία με τους εταίρους, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σειρά ενεργειών για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και τη στενότερη παρακολούθηση της πορείας επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.
» Ταυτόχρονα, και με την τεχνική υποστήριξη που παρέχει η ‘Ομάδα Δράσης’, συνεχίζονται οι προσπάθειες βελτίωσης της αποδοτικότητας και συνολικής μεταρρύθμισης του κρατικού μηχανισμού.
» Ήδη, τα αποτελέσματα αυτής της μεγάλης προσπάθειας αποτυπώνονται στα στοιχεία του πρωτογενούς δημοσιονομικού ελλείμματος (δηλαδή, αφού έχουν αφαιρεθεί οι δαπάνες για τόκους), το οποίο από 24 δισ. ευρώ ή 10,3% του ΑΕΠ το 2009, εκτιμάται ότι μειώθηκε στα 5,2 δισ. ή 2,4% του ΑΕΠ το 2011».
«Αστειότητες» χαρακτήρισαν κύκλοι της ΝΔ την πρόταση για ευρωπαίο επίτροπο για τον προϋπολογισμό και προσέθεσαν: «Δεν συζητάμε τέτοιο θέμα».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Sex Pistols, 50 χρόνια μετά: Πώς μια πανκ μπάντα έγινε mainstream
- ΕΚΠΑ: Εκτοξεύονται σήμερα 3 ελληνικοί νανοδορυφόροι ERMIS από βάση των ΗΠΑ
- Θρήνος στο ελληνικό μπάσκετ: «Έφυγε» ο Βασίλης Γκούμας (pics)
- Πετρέλαιο: Στα 116 δολάρια, προς ρεκόρ μηνιαίας ανόδου, το Brent
- NBA: Δεν σηκώνουν κεφάλι οι Μπακς, νέα ήττα από τους Κλίπερς – Τα αποτελέσματα της βραδιάς (vids)
- Έξι φορές έχει νοσηλευτεί ο άνδρας που εισέβαλε γυμνός σε καμπίνα μαθητριών σε πλοίο για την Κρήτη

