Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

«Μακμπέθ» με το βλέμμα του Θωμά Μοσχόπουλου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Την τραγωδία «Μακμπέθ» του Σαίξπηρ παρουσιάζει στη σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών ο σκηνοθέτης Θωμάς Μοσχόπουλος από την Τετάρτη. Το έργο του διάσημου δραματουργού σκιαγραφεί με μελανά χρώματα την σήψη της εξουσίας και την υπέρμετρη φιλοδοξία του ανθρώπου, κάνοντας αναπόφευκτη την αναγωγή στη σημερινή εποχή.

Την τραγωδία «Μακμπέθ» του Σαίξπηρ παρουσιάζει στη σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών ο σκηνοθέτης Θωμάς Μοσχόπουλος από την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου. Το έργο του διάσημου δραματουργού σκιαγραφεί με μελανά χρώματα την σήψη της εξουσίας και την υπέρμετρη φιλοδοξία του ανθρώπου, κάνοντας αναπόφευκτη την αναγωγή στη σημερινή εποχή.

Στο έργο ο στρατηγός Μακμπέθ, επιστρέφοντας νικητής από πόλεμο, συμβουλεύεται τρεις μάγισσες που του προλέγουν ότι θα γίνει Βασιλιάς. Παρακινούμενος τότε από την αχαλίνωτη φιλοδοξία του αλλά και από εκείνη της συζύγου του δολοφονεί τον φιλοξενούμενό του, Βασιλιά Ντάνκαν και καταλαμβάνει το θρόνο της Σκωτίας.

Τρομοκρατία, καταστολή, κοινωνική και ιδεολογική αστάθεια είναι ο σκηνικός χώρος της καθημερινότητας των συγχρόνων του Σαίξπηρ.

Το έργο είναι γραμμένο σε μια εποχή δραματικών κρίσεων και μεταβολών σε πολιτικό, κοινωνικό και ιδεολογικό επίπεδο για τη Βρετανία αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι αναγωγές στην εποχή μας είναι αναπόφευκτες. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Οποιοδήποτε από τα μεγάλα αριστουργήματα επιλέξει κανείς θα βρει τρόπους σύνδεσης με το παρόν».

«Μια εποχή κρίσης, όπως η δική μας, σε κάνει να ξανακοιτάς τα πράγματα από την αρχή. Ο Μακμπέθ μιλάει για την γενικότερη κρίση της ταυτότητας του ανθρώπου» εξηγεί ο σκηνοθέτης.

Γνωστός για την έμφαση που δίνει στις παραστάσεις συνόλου, ο Θωμάς Μοσχόπουλος συνεργάζεται στο φιλόδοξο αυτό εγχείρημα με γνωστούς καλλιτέχνες, στην πλειονότητά τους σταθερούς συνοδοιπόρους των θεατρικών διαδρομών του.

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι: Αργύρης Ξάφης, Άννα Μάσχα, Ξένια Καλογεροπούλου, Κώστας Μπερικόπουλος, Θάνος Τοκάκης, Γιώργος Χρυσοστόμου, Αστέρης Πελτέκης, Γιώργος Παπαγεωργίου, Δημήτρης Νασιούλας, Κωνσταντίνος Βουδούρης.

Ο σκηνοθέτης δηλώνει ότι η οικονομική κρίση δεν επηρεάζει τη δουλειά του.

«Το ρητό «πενία τέχνας κατεργάζεται» το πιστεύω. Για πολλά χρόνια δούλευα στο θέατρο Αμόρε όπου οι παραγωγές ήταν πάρα πολύ μικρές. Δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει τη φαντασία ή τη δημιουργικότητα. Μου αρέσει να ζω κάτω από πίεση, δεν σημαίνει βέβαια ότι θα ήθελα να συνεχιστεί αυτό το πράγμα αλλά δεν αισθάνθηκα αυτή τη στιγμή τον περιορισμό. Το βλέπω σαν στοίχημα για να δω πως μπορώ να βάλω τη φαντασία μου να λειτουργήσει» ξεκαθαρίζει ο Θ.Μοσχόπουλος, ο οποίος βρίσκεται αυτόν τον καιρό σε συνομιλίες για μια νέα συνεργασία στην Ιταλία την άνοιξη.

Από την 1η Ιουνίου θα βρίσκεται στον Καναδά, για τις πρόβες της Ηλέκτρας του Σοφοκλή, την οποία θα ανεβάσει εκεί στις αρχές Αυγούστου.

Η παράσταση «Μακμπέθ» θα παρουσιάζεται στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Λεωφόρος Συγγρού 107-109) από 18 Ιανουαρίου έως 25 Φεβρουαρίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024