Η επιτάχυνση του ΕΣΠΑ στο επίκεντρο των επαφών του Ευρωπαίου επίτροπου Γιοχάνες Χαν
Αλλεπάλληλες επαφές θα έχει στην Αθήνα, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του, ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν. Ο κ. Χαν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο στις 14:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου και τον υφυπουργό Υποδομών Γ. Μαγκριώτη. Στις περισσότερες συναντήσεις παρών θα είναι και ο επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης» της Κομισιόν για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ.
Αλλεπάλληλες επαφές θα έχει στην Αθήνα, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του, ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν.
Ο κ. Χαν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο στις 14:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο (10:00), τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου (17:00) και τον υφυπουργό Υποδομών Γ. Μαγκριώτη (12:30).
Στις περισσότερες συναντήσεις παρών θα είναι και ο επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης» της Κομισιόν για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος ήρθε και αυτός στην Αθήνα.
Βασικός σκοπός της επίσκεψης του Ευρωπαίου πιτρόπου θα είναι να συμμετάσχει στην 3η Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ, που οργανώνεται από το υπουργείο Ανάπτυξης, στις 14 Δεκεμβρίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Πριν από την έναρξη της διάσκεψης, ο επίτροπος θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Χρυσοχοΐδη , ενώ στις 12:00 θα δώσουν κοινύ συνέντευξη Τύπου.
Ο κ. Ράιχενμπαχ θα βρίσκεται στην Αθήνα μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη και θα παρακολουθήσει τις εργασίες της 3ης Διάσκεψης των Προέδρων των Επιτροπών Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ.
Ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν θα έχει επίσης κατ’ ιδίαν συναντήσεις με μέλη της κυβέρνησης και συγκεκριμένα με τους υπουργούς Εξωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών.
Επίσης, θα πραγματοποήσει ενημερωτική συνάντηση με τους πρέσβεις των κρατών μελών της ΕΕ στην Ελλάδα, ενώ θα συμμετάσχει ως ομιλητής στο Ετήσιο Οικονομικό Συνέδριο που οργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο.
Με αναδρομική ισχύ το 95% στο ΕΣΠΑ
Εν τω μεταξύ, την εφαρμογή της απόφασης των κυβερνήσεων της ΕΕ για αύξηση του μεριδίου συμμετοχής της ΕΕ έως 95% σε συγχρηματοδοτούμενα έργα όταν αυτά υλοποιούνται σε χώρες μέλη της που τελούν υπό σχέδιο βοήθειας, αποφάσισαν την Δευτέρα οι υπουργοί Μεταφορών της ΕΕ για τα έργα στις υποδομές και το περιβάλλον.
Η παραχώρηση θα εφαρμοστεί αναδρομικά σε σχέδια που τρέχουν από την 1η Ιανουαρίου 2010 και θα σταματήσει να ισχύει στο τέλος του 2013, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το συμβούλιο της ΕΕ.
Ειδικότερα, οι χώρες μέλη της ΕΕ που τελούν υπό ένα σχέδιο βοήθειας θα πρέπει να μπορούν να λαμβάνουν μεγαλύτερη περιφερειακή βοήθεια από το ταμείο της ΕΕ για σχέδια υποδομής και περιβαλλοντικά σχέδια.
Οι υπουργοί Μεταφορών της ΕΕ, -υιοθετώντας προηγούμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- αποφάσισαν ως εκ τούτου ότι το μερίδιο της ΕΕ στο κόστος μπορεί να αυξηθεί κατά 10% σε χώρες που τελούν υπό σχέδιο βοήθειας.
Αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ μπορεί να καταβάλει έως και 60% -αντί για 50%- για σχέδια στην Ιρλανδία και έως και 95% -αντί για 85%- για σχέδια στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και χώρες που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης, όπως η Ουγγαρία, η Λεττονία και η Ρουμανία, οι οποίες έχουν επίσης δανειστεί από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Η παραχώρηση αυτή θα εφαρμοστεί αναδρομικά σε σχέδια που τρέχουν από την 1η Ιανουαρίου του 2010 και θα σταματήσει να ισχύει στο τέλος του 2013, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το συμβούλιο της ΕΕ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Το Μπανγκλαντές υπέγραψε επιστολή προθέσεων για την απόκτηση Eurofighter από την Ιταλία
- Εκτέλεση θανατοποινίτη στη Φλόριντα – Είχε κριθεί ένοχος για τον φόνο μητέρας
- Τενερίφη: Ακόμα 4 τουρίστες νεκροί στην Ισπανία εξαιτίας γιγάντιων κυμάτων
- Σουδάν: Συνετρίβη μεταγωγικό αεροσκάφος – Δεν υπάρχουν επιζώντες
- Η αστυνομία στο Βερολίνο, μπορεί να μπει σε σπίτια και να εγκαθιστά κατασκοπευτικό λογισμικό
- Υεμένη: Ο Γκουτέρες καταδικάζει την παραπομπή υπαλλήλων του ΟΗΕ σε δίκη από τους Χούθι