Στη μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 0,25% στο ιστορικό χαμηλό του 1% προχώρησε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πρόκειται για τη δεύτερη μείωση επιτοκίων το τελευταίο δίμηνο, η οποία καταδεικνύει την αλλαγή στρατηγικής που έχει υιοθετήσει ο νέος πρόεδρος της ευρωτράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Η προηγούμενη μείωση, πάλι κατά 0,25%, είχε γίνει στις 3 Νοεμβρίου.

Το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλού εννεαμήνου έναντι του γεν, ενώ υποχώρησε και έναντι του αμερικανικού νομίσματος λίγο πάνω από τα 1,330 δολάρια. Χαμηλότερα υποχώρησαν τα χρηματιστήρια, ενώ ανοδικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση της απόφασης για τα επιτόκια, ο κ. Ντράγκι ανακοίνωσε την εισαγωγή δύο νέων εργαλείων ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών με διάρκεια 36 μηνών (και σταθερό επιτόκιο και δυνατότητα αποπληρωμής σε ένα έτος) και τη μείωση του επιτοκίου ασφαλείας για τις εγγυήσεις που δέχεται η ΕΚΤ από τις τράπεζες για την παροχή ρευστότητας, στο 1% από 2%.

Η μείωση του επιτοκίου ασφαλείας στις εγγυήσεις που δίνουν οι τράπεζες θα τεθεί σε ισχύ από τις 18 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, η ΕΚΤ θα δέχεται ως εγγυήσεις και καλυμμένους τίτλους (ΑΒS) με αξιολόγηση «Α».

Ερωτηθείς για τις μελλοντικές κινήσεις της ΕΚΤ στο μέτωπο των επιτοκίων, αρνήθηκε να απαντήσει, ενώ ανέφερε ότι η απόφαση για τη σημερινή μείωση δεν ήταν ομόφωνη.

Ο κ. Ντράγκι κάλεσε για μία ακόμα φορά τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να λάβουν άμεσα μέτρα κατά της κρίσης, δηλαδή να μειώσουν τα ελλείμματα και να προχωρήσουν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η ευελιξία των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Τρεις, όπως είπε, είναι οι πυλώνες στους οποίους θα πρέπει να επικεντρωθεί η προσοχή των κυβερνήσεων:

Πρώτον, εθνικές οικονομικές πολιτικές που θα προωθούν τη δημοσιονομική σταθερότητα, την ανάπτυξη και την απασχόληση, δεύτερον, δημοσιονομικοί κανόνες σε επίπεδο ΕΕ και τρίτον ένας σταθεροποιητικός μηχανισμός όπως το ταμείο στήριξης της Ευρωζώνης.

Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2011 αναθεωρήθηκε σε 1,5% από 1,7% προηγουμένως και ο πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι η ζώνη του ευρώ οδεύει προς μία ήπια ύφεση.

Για τον πληθωρισμό, εκτίμησε ότι θα παραμείνει τους επόμενους μήνες πάνω από το 2% πριν αρχίσει να υποχωρεί κάτω από το όριο το οποίο η ΕΚΤ κρίνει συμβατό με τη σταθερότητα των τιμών.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ο κ. Ντράγκι είπε ότι, προς το παρόν, η ευρωτράπεζα δεν βλέπει υψηλή πιθανότητα εμφάνισης αποπληθωρισμού.

Σημειώνεται ότι ένα από τα κυριότερα επιχειρήματα της Fed για το πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» (αγοράς κρατικών ομολόγων από τις τράπεζες με την εκτύπωση νέου χρήματος) ήταν ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού.

Καθώς ο κ. Ντράγκι δεν βλέπει υψηλό κίνδυνο αποπληθωρισμού, λέει ουσιαστικά ότι η ΕΚΤ δεν θα τυπώσει χρήμα, δηλαδή δεν θα γίνει ο «πιστωτής έσχατης ανάγκης» που ζητούν πολιτικοί και οικονομολόγοι ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη ζώνη του ευρώ.

Εκτιμάται ότι η ΕΚΤ το επόμενο διάστημα θα αυξήσει τις αγορές ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, χωρίς όμως να προσεγγίσει εκείνη την κρίσιμη μάζα που θα αποκλιμακώσει τις πιέσεις στα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα.

Πάντως, ο κ. Ντράγκι έσπευσε να διευκρινίσει ότι στις δηλώσεις που έκανε την περασμένη εβδομάδα («η ΕΚΤ θα ακολουθήσει με άλλα μέτρα αν επιταχυνθεί η δημοσιονομική ένωση») δεν εννοούσε απαραίτητα ότι θα αυξήσει τις παρεμβάσεις της στη δευτερογενή αγορά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ