Στην αποταμιευτική ικανότητα των Βέλγων προσβλέπει η κυβέρνηση της χώρας για την αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους, καθώς το κόστος δανεισμού από τις αγορές αγγίζει πλέον το απαγορευτικό επίπεδο του 6%.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Βελγίου (από τον Ιούνιο του 2010) κάλεσε χθες (Πέμπτη) τους συμπατριώτες του να στηρίξουν την προσπάθεια δανεισμού της (μεταβατικής) κυβέρνησης με ανεκτό κόστος ανακοινώνοντας την έκδοση ομολόγων με επιτόκιο 4%.
Από τις προεγγραφές των ενδιαφερομένων μικροεπενδυτών φαίνεται ότι οι εκκλήσεις του εισακούστηκαν.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα (Παρασκευή) ο οργανισμός διαχείρισης δημοσίου χρέους του Βελγίου το ποσό που συγκεντρώθηκε από την πρώτη ημέρα ξεπέρασε τα 190 εκατ. ευρώ απέχοντας ελάχιστα από τα 200 εκατ. ευρώ τα οποία προσδοκά να συγκεντρώσει η κυβέρνηση στη δημοπρασία πενταετών τίτλων στις 4 Δεκεμβρίου.

Εκπρόσωπος του οργανισμού απέδωσε το γεγονός στο υψηλότερο επιτόκιο σε σύγκριση με τις προηγούμενες δημοπρασίες αντίστοιχων τίτλων που είχαν απόδοση 3%.
Πάντως και οι προηγούμενες τρεις εκδόσεις χρεογράφων κρίνονται επιτυχημένες αφού έχουν ήδη συγκεντρωθεί 305 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τα 220 εκατομμύρια που αντλήθηκαν το 2010.
Η γαλλόφωνη βελγική εφημερίδα Le Soir σημειώνει ότι μετά την επιτυχία που είχαν οι εκδόσεις τίτλων του δημοσίου τη δεκαετία του ’90 οι κυβερνήσεις εγκατέλειψαν την πρακτική του δανεισμού από τους ιδιώτες στο εσωτερικό.

Με το επιτόκιο όμως των 10ετών ομολόγων του Βελγίου να αυξάνεται διαρκώς (σήμερα έφτασε το 5,8%) μια παλιά και επωφελής για το δημόσιο «συνήθεια» επανέρχεται εξ’ ανάγκης στο προσκήνιο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ