Παραμένουν τα χαμηλά -αλλά ασυνήθιστα- επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου σε χώρες της Ευρώπης
Τα χαμηλά επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου-131 παραμένουν σε επτά χώρες: Τσεχία, Αυστρία, Σλοβακία, Γερμανία, Σουηδία, Γαλλία και Πολωνία. Ουγγρικό Ινστιτούτο δημιουργίας ισοτόπων διαπίστωσε αύξηση των εκπομπών ραδιενεργού ιωδίου-131 στο εργαστήριό της στη Βουδαπέστη και σταμάτησε την παραγωγή, έως ότου επισκευαστούν τα φίλτρα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της. Ωστόσο, ο διευθυντής του Ινστιτούτου δήλωσε ότι η ουγγρική εταιρία δεν θα μπορούσε να αποτελεί πηγή για την αύξηση του ραδιενεργού ισοτόπου στην Ευρώπη που διαπίστωσε η ΙΑΕΑ.
H IAEA ανακοίνωσε ότι τα χαμηλά (αλλά ασυνήθιστα) επίπεδα του ραδιενεργού ιωδίου παραμένουν πάνω από επτά ευρωπαϊκές χώρες. Οι χώρες αυτές είναι: Τσεχία, Αυστρία, Σλοβακία, Γερμανία, Σουηδία, Γαλλία και Πολωνία.
Πριν από μερικές ημέρες, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε ότι πολύ χαμηλά επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου-131 ανιχνεύτηκαν στην ατμόσφαιρα της Ευρώπης, δεν συνιστούν όμως κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Το ραδιοϊσότοπο δεν φαίνεται να προέρχεται από τη Φουκουσίμα ή άλλο πυρηνικό εργοστάσιο.
Ουγγρικό Ινστιτούτο δημιουργίας ισοτόπων Izotop Intezet διαπίστωσε αύξηση των εκπομπών ραδιενεργού ιωδίου-131 στο εργαστήριό της στη Βουδαπέστη και σταμάτησε την παραγωγή, έως ότου επισκευαστούν τα φίλτρα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Η αύξηση της εκπομπής ιωδίου-131 διαπιστώθηκε νωρίτερα στο πρώτο μισό του 2011, λέγοντας ότι ήταν κάτω από το όριο που έχει τεθεί.
Ωστόσο, σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία τονίζει ότι σταμάτησε την παραγωγή μέχρι να επισκευαστεί το σύστημα φίλτρων.
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου δήλωσε στο Reuters, ότι η ουγγρική εταιρία δεν θα μπορούσε να αποτελεί πηγή για την αύξηση του ραδιενεργού ισοτόπου στην Ευρώπη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κατρίνης: Μαζί με τους 2 ιρανικούς πυραύλους καταρρίφθηκε και το αφήγημα της κυβέρνησης περί μη εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο
- Μαριάνα Κατσιμίχα: Γιατί αλλάζει τον τίτλο στο τραγούδι της «Το Βαλς των Χαμένων Ονείρων»
- Παναθηναϊκός: Γύρισε και προπονήθηκε ο Ναν
- ΣτΕ: Υποχρεωτική η επιλογή εναλλακτικού μαθήματος στα σχολεία αντί των Θρησκευτικών
- ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση – Τα σενάρια για τον πόλεμο
- Λήξη συναγερμού για τις απεργίες στα πρατήρια βενζίνης – Η συμφωνία για παροχή voucher

