«Με το δημοψήφισμα η Ελλάδα διακινδυνεύει τις σχέσεις της με το ΔΝΤ»
Με την πρόθεσή της να οργανώσει δημοψήφισμα για το σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης στην ευρωζώνη, η Ελλάδα ρισκάρει σοβαρά τη σχέση της με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο μπορεί να θεωρήσει ότι η χώρα παρέβη τις δεσμεύσεις της και δεν αξίζει την υποστήριξη του, σύμφωνα με αναλυτή της Moody's που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Με την πρόθεσή της να οργανώσει δημοψήφισμα για το σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης στην ευρωζώνη, η Ελλάδα ρισκάρει σοβαρά τη σχέση της με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο μπορεί να θεωρήσει ότι η χώρα παρέβη τις δεσμεύσεις της και δεν αξίζει την υποστήριξη του, σύμφωνα με αναλυτή της Moody’s που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Είναι πιθανόν η χώρα να γνωρίσει την τύχη των κρατών μελών του ΔΝΤ που δεν εκπλήρωσαν τους όρους του Ταμείου, όπως η Ουκρανία και το Πακιστάν: διακοπή πληρωμών μέχρι την διευθέτηση των διαφωνιών, σημειώνει.
«Τα σχέδια της Ελλάδας είναι πιθανόν να παρακινήσουν την ΕΕ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να καθυστερήσουν τις επόμενες δόσεις του σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα, προκαλώντας κρίση ρευστότητας για την κυβέρνηση», σύμφωνα με αναλυτή του Moody’s Analytics.
Το σχέδιο του δημοψηφίσματος περιπλέκει όλα τα σχέδια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στις 11 Οκτωβρίου η αποστολή του στην Αθήνα ολοκλήρωσε τις μακρές συνομιλίες με την Ελλάδα για τους όρους της εκταμίευσης της έκτης δόσης του δανείου. Στους όρους αυτούς δεν ετίθετο θέμα οποιουδήποτε δημοψηφίσματος.
Η απόφαση του πρωθυπουργού της Ελλάδας έριξε ψυχρό ρεύμα στις σχέσεις της Αθήνας με τον ΔΝΤ, που ήδη δεν βρίσκονταν σε καλό σημείο.
Στη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της τον Ιούλιο, η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν θετικά διακείμενη απέναντι στην Ελλάδα και ανοικτή στην ιδέα της αύξησης του ύψους του δανείου προς την χώρα. Από τον Σεπτέμβριο η στάση αυτή έχει αρχίσει να αλλάζει μετά την προφανή αποτυχία της χώρας να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2011, συνεχίζει το τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Η Κριστίν Λαγκάρντ επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ότι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε στους εταίρους της.
«Η απαρέγκλιτη δέσμευση των ελληνικών αρχών για την εφαρμογή των συμπεφωνημένων οικονομικών μεταρρυθμίσεων παραμένει φυσικά πρωταρχικής σημασίας», έγραφε στις 27 Οκτωβρίου μετά την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής των Βρυξελλών.
Η έγκριση της εκταμίευσης του δανείου προς την Ελλάδα εκκρεμεί στο συμβούλιο διοίκησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο μπορεί να θεωρήσει ότι η συμφωνία της 11ης Οκτωβρίου χρήζει επαναδιαπραγμάτευσης ή είναι άκυρη.
Το χειρότερο σενάριο για την ευρωζώνη θα ήταν η συγκρότηση ενός συνασπισμού κρατών μελών του ΔΝΤ που θα θεωρήσουν ότι η Ελλάδα δεν αξίζει πλέον την υποστήριξη του διεθνούς οικονομικού θεσμού.
Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 στις Κάννες.
Ο Ρόμπερτ Ζέλικ, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωνε χθες ότι το σχέδιο δημοψηφίσματος είναι μία «ζαριά. Εάν περάσει, μπορεί να είναι ένα θετικό μήνυμα για τους ανθρώπους. Εάν αποτύχει θα γίνει χαμός!»
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Η Χαμάς είναι έτοιμη να παραδώσει τα όπλα της σε μια παλαιστινιακή αρχή, «αν σταματήσει η κατοχή»
- Οι ΗΠΑ θέτουν προς πώληση 250 τεθωρακισμένα στην Πολωνία για… 1 δολάριο!
- Η Ιαπωνία προς μια νέα πυρηνική εποχή
- Αθλέτικ Μπιλμπάο – Ατλέτικο Μαδρίτης 1-0: Σπουδαία νίκη για τους Βάσκους του Βαλβέρδε
- Τραγωδία στη Γαλλία: Τέσσερις νεαροί Πορτογάλοι σκοτώθηκαν σε τροχαίο κοντά στα σύνορα με την Ελβετία
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]
