Επίσπευση της σύστασης του μόνιμου μηχανισμού στήριξης φέρεται να εξετάζει η Ευρώπη
Τα υπέρ και τα κατά της επίσπευσης της σύστασης του ESM, του μόνιμου μηχανισμού στήριξης για το ευρώ, κατά ακόμη και ένα χρόνο νωρίτερα εξετάζουν -σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg- οι Βρυξέλλες. Γρηγορότερη υιοθέτηση του ESM, από τα μέσα του 2012, θα οδηγούσε σε πιο «αποτελεσματική δομή χρηματοδότησης» και θα ελάφρυνε το βάρος των χωρών, ενώ θεωρείται ότι θα μπορούσε να καλύψει, σε περίπτωση ανάγκης, και την Ιταλία.
Τα υπέρ και τα κατά της επίσπευσης της σύστασης του ESM, του μόνιμου μηχανισμού στήριξης για το ευρώ, κατά ακόμη και ένα χρόνο νωρίτερα εξετάζουν -σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg- οι Βρυξέλλες.
Γρηγορότερη υιοθέτηση του ESM, από τα μέσα του 2012, θα οδηγούσε σε πιο «αποτελεσματική δομή χρηματοδότησης» και θα ελάφρυνε το βάρος των χωρών, ενώ θεωρείται ότι θα μπορούσε να καλύψει, σε περίπτωση ανάγκης, και την Ιταλία.
Ευρωπαϊκό έγγραφο εργασίας, γνώση του οποίου επικαλείται το Bloomberg, διερευνά τα πλεονεκτήματα, ιδιαίτερα από πλευράς χρηματοδότησης, που θα είχε εφαρμογή του ESM από τον Ιούλιο του 2012.
Ανάμεσα στα κεντρικά σημεία της λειτουργίας του ESM είναι καιη πρόβλεψη για δυνατότητα «κουρέματος» στα ομόλογα των υπό διάσωση οικονομίων πριν την υπαγωγή τους στο μηχανισμό.
Το κείμενο αναφέρει ενδεικτικά πως η γρηγορότερη εφαρμογή του θα μπορούσε να μειώσει το επιπλέον χρέος που θα αναλάβουν οι χώρες που συνεισφέρουν κατά 38,5 δισ. ευρώ -κέρδος που μόνο για τη Γερμανία θα φτάσει τα 11,5 δισ. ευρώ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Επίθεση στο Ιράν: Και τώρα τι;
- Μέση Ανατολή: Αναχώρησε μια πρώτη πτήση τσάρτερ, λένε οι ΗΠΑ – Πάνω από 17.500 Αμερικανοί έχουν επιστρέψει
- Ιράν: Νέα ομοβροντία πυραύλων κατά του Ισραήλ – Συναγερμός σε διάφορους τομείς της επικράτειας
- Η Κίνα αυξάνει κατά 7% τον προϋπολογισμό για την άμυνα το 2026
- Ιράν: Διαψεύδει δημοσιεύματα για «αποστολή μηνυμάτων» διαπραγμάτευσης στις ΗΠΑ
- Ιράν: Νέα άνοδος της τιμής του πετρελαίου κατά 2% στο άνοιγμα των ασιατικών αγορών
